Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:58 17 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Rafila anunță creșterea infecțiilor respiratorii și recomandă continuarea vaccinării antigripale

ro

17 Jan, 2025 16:01 199 Marime text
foto: Unsplash
  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că se așteaptă o creștere a incidenței infecțiilor respiratorii, cu un număr în creștere de viroze și gripă.
  • Conform declarațiilor sale, în următoarele săptămâni se mai poate face vaccinarea antigripală.


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că în perioada următoare se așteaptă să crească incidența infecțiilor respiratorii, menționând totodată că în următoarele săptămâni populația se poate încă vaccina.

'Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat. Sunt în jur de 90.000 de cazuri de viroze, dar încă ne aflăm sub media ultimilor cinci ani și sub ceea ce s-a înregistrat anul trecut, în același interval de timp, când au fost peste 100.000 de cazuri. Observăm, pe de o parte, o creștere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic. De la circa 4.500, am ajuns la peste 5.000 de cazuri în această săptămână, la nivel național', a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Conform declarațiilor sale, în următoarele săptămâni se mai poate face vaccinarea antigripală.

'Numărul cazurilor de gripă încă nu este așa de mare. Având în vedere că 10-14 zile este perioada necesară pentru obținerea imunității după vaccinare, se poate continua vaccinarea în această perioadă. Vaccinul este disponibil, prin recomandare la medicul de familie, și este gratuit pentru copii și adolescenți, pentru femeile gravide, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, și pentru cei care au boli cronice. Recomandăm în continuare vaccinarea', a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a declarat jurnaliștilor că deși se află la Iași, a organizat o teleconferință cu directorii de Direcții de Sănătate Publică din țară pentru a pregăti sistemul de sănătate.

'Observăm ce se întâmplă în alte țări europene și Marea Britanie, unde, de exemplu, spitalele sunt supraaglomerate, sunt sufocate de numărul mare de pacienți. Nu putem aștepta ca acest lucru să se întâmple și la noi', a afirmat ministrul Sănătății.

El a explicat că și în România a început pregătirea pe trei paliere a sistemului de sănătate pentru a face față solicitărilor venite din partea pacienților cu viroze și gripe.

Primul palier vizează asistența medicală din spitale, al doilea vizează serviciile ambulatorii de specialitate, iar al treilea este reprezentat de medicina de familie.

'Încercăm să pregătim sistemul de sănătate pe trei paliere. În primul rând, asistența medicală spitalicească, care să permită organizare internă a spitalelor, care să preia pacienții care au viroze respiratorii. Nu se ne rezumăm la spitalele sau secțiile de boli infecțioase. Gândiți-vă că în pandemie una dintre principale cauze de mortalitate excesivă a fost legată de limitarea accesului la servicii medicale, altele decât cele de boli infecțioase. Fiecare spital trebuie să se organizeze astfel încât să trateze pacienții specific pentru fiecare tip de patologie: de boli interne, chirurgicală sau alte tipuri de patologii. Pacienții, chiar dacă au anumite viroze respiratorii, trebuie tratați în saloane separate. Acesta e un proces pe care spitale trebuie să-l înceapă', a explicat ministrul Sănătății.

Acesta a precizat că al doilea element important vizează redeschiderea centrelor de evaluare din timpul pandemiei COVID-19.


Sursa: Agerpres.ro. 


Citește și:


Ministrul Sănătăţii, despre virusul HMPV- „Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii