Beneficiile și riscurile la care ne expunem consumând carne de porc
Beneficiile și riscurile la care ne expunem consumând carne de porc
14 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3114
Marime text
Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai iubite şi consumate, în ciuda efectelor dăunătoare. Unele persoane consideră carnea de porc o alternativă sănătoasă la carnea de vită, însă această opţiune culinară necesită precauţii speciale: carnea de porc poate dăuna stării de sănătate sau poate provoca chiar deces, se arată pe site-ul sfatulmedicului.ro.
Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu și are un conținut bogat de proteine.
Reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc, precum și o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina
Consumată în cantități moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor și performanțelor mentale. Prin conținutul de antioxidanți esențiali, carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului.
Negătită, carnea de porc poate fi purtătoare de paraziți sau boli latente. Servită după îndepărtarea părților pline de grăsime și gătită fără a fi prăjită în ulei, carnea de porc are un conținut scăzut de grăsimi; în sens opus, consumarea părților pline de grăsime reprezintă un factor de risc pentru nivelul de colesterol, ca urmare a conținutului bogat de grăsimi saturate.
Porcii au reputația de animale murdare, fiind predispuși la infecții cauzate de paraziți - trichinela. Trichinela este un vierme minuscul ce trăiește în mușchiul porcului și care poate provoca-la om, prin consumarea de carne de porc-o boală parazitară denumită Trichineloza-principalul risc al consumului de carne de porc.
Porcul este purtător al unui număr variat de paraziți intestinali, printre cei mai comuni sunt și Taenia solium.
Prin servirea de carne nepreparată sau insuficient preparată termic, acești paraziți se pot transfera și la om, provocând o boală parazitară.
Sursă foto: sfatulmedicului.ro
Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu și are un conținut bogat de proteine.
Reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc, precum și o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina
Consumată în cantități moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor și performanțelor mentale. Prin conținutul de antioxidanți esențiali, carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului.
Riscurile asupra sănătății
Negătită, carnea de porc poate fi purtătoare de paraziți sau boli latente. Servită după îndepărtarea părților pline de grăsime și gătită fără a fi prăjită în ulei, carnea de porc are un conținut scăzut de grăsimi; în sens opus, consumarea părților pline de grăsime reprezintă un factor de risc pentru nivelul de colesterol, ca urmare a conținutului bogat de grăsimi saturate.
Porcii au reputația de animale murdare, fiind predispuși la infecții cauzate de paraziți - trichinela. Trichinela este un vierme minuscul ce trăiește în mușchiul porcului și care poate provoca-la om, prin consumarea de carne de porc-o boală parazitară denumită Trichineloza-principalul risc al consumului de carne de porc.
Porcul este purtător al unui număr variat de paraziți intestinali, printre cei mai comuni sunt și Taenia solium.
Prin servirea de carne nepreparată sau insuficient preparată termic, acești paraziți se pot transfera și la om, provocând o boală parazitară.
Sursă foto: sfatulmedicului.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii