Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:54 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Brânduşa de toamnă, folosită sub formă de infuzie, băi şi cataplasme

ro

20 Sep, 2015 00:00 3913 Marime text
Brânduşa de toamnă, cunoscută şi sub denumirile de bălură şi brânduşel, este o plantă perenă, care creşte în luncile umede şi păşunile din Europa Centrală, de Vest şi de Sud. Această plantă înfloreşte în luna septembrie şi este folosită în scop terapeutic pentru proprietăţile ei antiinflamatorii şi analgezice, în tratamentul bolilor de piele. În scop medicinal, se folosesc seminţele şi bulbul care conţin alcaloizi, substanţe minerale, glicozizi, colchicină, colcamină şi democolcină.
 
Această plantă este folosită pentru uz intern şi extern, sub formă de infuzie, băi şi cataplasme. Preparatele realizate din brânduşa de toamnă se folosesc în doza exactă, doar la recomandarea medicului, deoarece planta este toxică. Totodată, mai conţine colchicină, un alcaloid cu efect toxic care poate provoca crampe, vărsături, scăderea tensiunii arteriale, în cazul în care planta este consumată în doze mare.
 
Medicamentele realizate din brânduşa de toamnă sunt folosite în tratamentul bolilor de piele, afecţiunilor inflamatorii şi reumatismale, psoriazis, pediculoză, leziuni precanceroase, ascită, tuse, bronşită, afecţiuni oculare, reumatism, gută, dar şi în lupta împotriva cancerului. Pe de altă parte, decoctul de brânduşa de toamnă este utilizat pentru stimularea creşterii părului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii