Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:56 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când se recoltează plantele medicinale?

ro

04 Jun, 2015 00:00 2276 Marime text
În tratamentele naturiste sunt utilizate diverse părţi componente ale unei plante medicinale: frunzele, florile, fructele, seminţele şi scoarţa. Însă nu toată lumea ştie când se culeg toate acestea. Iată câteva recomandări ale specialiştilor.
 
Recoltarea florilor plantelor medicinale se face atunci când acestea au ajuns la maturitate, fără să fie ofilite. Acest proces este de preferat să se facă dimineaţă, când nu este umiditate în atmosferă. Florile se culeg fără codiţe şi se pun în lădiţe.
 
Există însă câteva plante medicinale la care diferă recoltarea. De exemplu, florile de sunătoare şi florile de tei se recoltează când sunt în stadiul de boboci gata să se desfacă, pe când florile de podbal şi arnică se recoltează numai când sunt boboci, deoarece, atunci când ajung la maturitate, se transformă în puf.
 
Recoltarea frunzelor plantelor medicinale se face atunci când sunt complet dezvoltate. Se recomandă să se aleagă numai frunzele sănătoase, neafectate de insecte sau de boli. Recoltarea trebuie făcută pe timp uscat, evitându-se pe cât posibil umezirea acestora.
 
La fructe şi seminţe, este mai simplu: recoltarea lor se face în momentul când acestea sunt coapte, ajunse la maturitate. În schimb, recoltarea scoarţei de pom se face numai primăvara, din mai multe motive: substanţele active din scoarţă sunt mai multe în această perioadă a anului, scoarţa se desprinde mai uşor de pe tulpină, iar circulaţia sevei este activă în această perioadă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii