Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul Natura Fructul Safu este o sursă importantă de uleiuri, în țările Africane

ro

26 Nov, 2021 00:00 1672 Marime text
Numit și ”pruna africană” – Safu este un fruct al arborelui Dacroydes edulis, din familia Burseracea – originar din Africa (din Camerun, Gabon, Congo și Guinea).
 
Noi am primit fructele SAFU de la Orkos – și prima impresie care ne-a ”izbit” la deschiderea coletului a fost mirosul evident de cârnați cu usturoi!
 
Am fost extreme de curioși de acest fruct, foarte asemănător cu Pili (din Philipine), pe care îl încercasem de curând, tot mulțumită celor de la Orkos.
 
Am primit și o foaie cu informații despre acest fruct, din care vă împărtășim câteva date foarte interesante.
 
Arborele Safou este mereu verde, și poate atinge 18-40 metri în stare sălbatică, dar nu depășește 12 metri în plantații. Trunchiul este îndesat și scurt și coroana foarte deasă. Scoața este aspră, de culoare cenușie deschisă, având pe ea pete de rășină.
 
Frunzele sunt alterne și compuse din 5-8 lobi – fructele formează inflorescențe, iar fructele sunt drupe (= fructe cu sâmburi) de formă elipsoidală, cu dimensiuni cuprinse între 4 și 12 cm (cele sălbatice au dimensiuni mai mici și pulpă mai subțire, cele cultivate, dimensiuni mai mari și pulpă mai groasă).
 
Copacul fructifică între 2 și 5 luni (din mai/iunie până în august)– cel mai bun gust fiind fiind în perioada toamnei, (septembrie din zona noastră temperată
 
Habitatul preferat este Africa, pădurea umedă tropicală.

 
Fructele de safu au o culoare de la roz deschis la mov foarte închis (negricios), funcție de gradul de coacere. În stare crudă, fructul copt are un gust și o aroma specială: de cârnați cu ierburi și usturoi.
 
Se poate consuma pulpa în stare crudă, dar se poate consuma și gătit (localnicii preparându-l fiert, pe grătar sau prăjit).
 
Este o sursă importantă de uleiuri, în țările Africane. Gătit, are o consistență asemănătoare untului
 
Miezul embrionar al sâmburelui nu este comestibil (conține 4-6 % proteine) și este folosit pentru hrana animalelor (capre sau oi).
 

Fructul SAFU este o sursă importantă de aminoacizi și trigliceride.
 
Astfel, fructele conțin 59% apă, 22% acizi grași (palmitic, oleic, stearic, linolenic și linoleic,) 4% protein, 5% carbohirați, 8.7% fibre, 1.5% minerale (calciu = 64 mg/100 g, potasiu = 440 mg/100g și fosfor = 68 mg/100 g).
 
În țările Africane, Safu este și o importantă plantă medicinală – consumul de fructe având un efect anti-oxidant, antimicrobial și anti-siclemie. Au fost isolate multe substanțe active din diferitele părți ale plantei – precum terpene, flavonoide, taninuri, alcaloizi și saponine.
 
Arborele este și o plantă ornamentală importantă, care pe deasupra îmbunătățește calitatea solului și stabilizează, prin rădăcinile sale – terenurile pe care crește.
 
Experiența noastră personală cu fructele Safu a fost interesantă. Am consumat bucățele mici din fruct, ca atare (au un gust de brânză cu mucegai, când sunt complet coapte, având și o consistență asemănătoare) și l-am adăugat în sosurile pentru spaghete raw din dovlecei – unde a adus aroma de ”usturoi” și gustul sărat (două fructe au fost suficiente pentru ca aroma să fie puternică).
 
Conținutul mare de grăsimi al fructului este asemănător celui din avocado – dar se pare că în combinația din Safu – grăsimile nu sunt atât de concentrare sau blocante pentru sistemul limfatic (stările mele de discomfort după consumul fructului nu au fost la intesitatea celor de după durian, pili sau avocado).
 
Deși am mâncat circa 6 fructe la o masă – nu am resimțit decât foarte ușoare dureri în genunchiul stâng, și apoi în fiere, la câteva ore după masă.
 
A fost foarte interesantă aroma de Safu și foarte interesantă experiența consumului acestui fruct.
 
Organismul meu cere ocazional ”fructe grase” – apare ”pofta” de a consuma nuci, alune, avocado, măsline – sau orice alt fruct ”gras” (și atunci știu că organismal are nevoie de acizi grași esențiali).
 
Mă bucur mult că am descoperit atâtea variante și alternative de ”fructe grase” – fructe bogate în acizi grași esențiali de bună calitate – ușor asimilabili de către organism.
 
Sunt fericită că nu mai este nevoie să consum pește sau fructe de mare sau chiar alge – pentru că nu doream să mă mai întorc la produse care să necesite preparare termică.
 
Prefer să folosesc produse culese direct din arborii și plantele Mamei Natură – și să le consum în stare ”crudă” – fără preparare termică.
 
Mulțumită firmei Orkos – am reușit să mă familiarizez cu o serie de fructe din întreaga lume – fără să fiu nevoită să ajung în țările respective (îmi place mult să călătoresc, dar lungile drumuri îmi obosesc suprarenalele) – așa încât sunt fericită atunci când fructele îmi sunt trimise acasă – și le pot savura din confortul bucătăriei mele.
 
Safu din Camerun a fost o altă ”premieră” a anului 2015 – anul în care am cunoscut și expansionat mult cunoașterea legată de fructele acestui Pământ. Am aflat că nu cunosc decât sub 30-40% din fructele disponibile pe acest Pământ și am puține experiențe directe cu cele mai multe dintre speciile de arbore fructiferi.
 
Am început să lărgesc continuu această experiență directă și intenționez să continui cunoașterea și explorarea lumii fascinante a fructelor.
 
Articol și foto preluate de pe Centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii