Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul Natura Siropul de Loquat este folosit în medicina tradițională chineză pentru roșu în gât

ro

19 Oct, 2021 00:00 2030 Marime text
 
 
  • Loquat este un pom fructifer aparținând familiei Rosaceea – care crește de milenii în Japonia – permanent verde, cultivat și ca plantă decorativă.
  • Fructele arată ca niște prune mici, de consistență medie, care atunci când se coc devin moi și încep să se coloreze în maroniu.
Loquat (Eriobotrya japonica sau pruna Japoneză – numit în germană Japanisher Mispel și în engleză Japanese medlar, în spaniolă nisperos sau misperos – Mexic,  în China se mai numesc și PIPA) este un pom fructifer aparținând familiei Rosaceea – care crește de milenii în Japonia – permanent verde, cultivat și ca plantă decorativă, dar și pentru fructele sale de dimensiunile unei prune, de culoare portocalii-gălbui și cu gust asemănător caiselor.
 
Arborele Loquat este mai neobișnuit printre Rosaceae pentru că florile sale apar toamna sau la începutul iernii, iar fructele sale sunt deja coapte primăvara sau la începutul verii. Florile sunt albe, cu 5 petale – precum toate florile de Rosacea (ca la prun, măr sau cireș), fiind frumos mirositoare – mirosul se simte de la distanță!loquat
 
Loquat-ul este un arbore fructifer originar din China (aici este numit pipa), care a fost purtat de neguțătorii chinezi peste tot în lume – și în prezent este cultivat în multe țări.
 
Noi am avut privilegiul să gustă fructe de loquat din Spania, pe care le-am primit prin bunăvoința firmei Orkos, în luna aprilie 2016, de sf. Gheorghe.
 
Fructele arată ca niște prune mici, de consistență medie, care atunci când se coc devin moi și încep să se coloreze în maroniu.
 
Gustul este asemăntor cu cel de caise și aroma este destul de delicată și discretă.
 
Fructele de Loquat, ca și prunele și cireșele, sunt bogate în fructoză, în  pectină și vitamina A, potasiu și mangan – în mod deosebit. Se consumă proaspete, ca atare, sau combinate în salate de fructe. Pentru că au mai multe semințe în interior, pulpa nu este foarte groasă – și nu se prea folosesc în conserve sau gemuri, întrucât ar necesita prea multă prelucrare.
 

Siropul de Loquat este folosit în medicina tradițională chineză pentru roșu în gât și expectorant, în situații de tuse.
 
Ne place să descoperim fructe noi, interesante, cu arome delicate și să descoperim cât de diversă este Natura din jur.
 
Articol și foto preluate de pe CentrulNatura.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii