Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Impactul postului asupra stării de sănătate

ro

20 Dec, 2021 00:00 2040 Marime text
 
 
  • În foarte multe dintre ultimele articole am discutat despre dietă, de fapt despre modul în care ne alimentăm și impactul nutriției/alimentației asupra stării de sănătate.



Am găsit de curând câteva articole și fragmente din cărți scrise de Arnold Ehret, unul dintre părinții vindecării cu ajutorul dietei neproducătoare de mucus.



Ehret explică în multe dintre materialele sale, într-un mod foarte simplu și convingător, cum omul modern se sinucide cu fiecare masă de alimente gătite.
 
El spune că lipiciul pentru cărți se produce folosind mici cantități de făină de grâu, de orez sau amidon de cartof. Astfel, toate aceste substanțe sunt foarte lipicioase și pur și simplu blochează atât pereții stomacului și tractului digestiv, cât mai ales sistemul limfatic (despre care am discutat foarte mult în articolele de pe site – sistemul principal de canalizare al organismului, care ajută la eliminarea tuturor reziduurilor celulare la exterior, prin intermediul rinichilor).
De asemenea, știm cu toții că se face clei din oase, tendone și carne – așadar știm cât de lipicioasă poate fi carnea și grăsimea animală. Albușul de la ou este una dintre cele mai lipicioase substanțe, oricine a gătit ouă știe acest lucru. Laptele bătut, smântâna și untul sunt mult folosite în prepararea vopselurilor, pentru a le crește aderența.
Uleiurile vegetale, ca și grăsimile animale se lipesc de tigaie, atât în stare crudă, cât mai ales în stare gătită. Așadar, majoritatea alimentației moderne, peste 90% este formată din hrană procesată, preparată, mult îndepărtată ca structură de cea naturală, hrană prost mestecată (de câte ori mestecați o bucată de carne sau de pâine înainte de a le înghiți?) – și care în plus, se lipește de pereții tractului digestiv.

99% dintre oameni suferă de constipație cronică.



Dacă sunteți o persoană care mănâncă de 3-5 ori pe zi (calculați și gustările dintre mese) și aveți un singur scaun pe zi – atunci sunteți constipat.
Asta înseamnă că în tractul dv digestiv sunt reținute continuu, ani de zile, cantități crescătoare de materii fecale (resturi alimentare putrezite) – anatomo-patologii care s-au ocupat ani de zile de autopsii spun că 80-90% dintre cei care mor au în intestine între 5 și 10 kg de materii fecale pietrificate, foarte frecvent alături de viermi și alți paraziți, de asemenea, pereții intestinelor lor sunt tapetați cu mucus pietrificat. Dacă sunteți o persoană ”corpolentă” (cu burtă) sau chiar supra-ponderală știți sigur că suferiți de constipație și că organismul dv se străduie să depună excesul de mucus și de materii putrezite sub formă de depozite înconjurate de grăsime (ca izolator al acelor reziduuri toxice).

Ce se întâmplă cu o persoană care consumă regulat carne, pâine, lactate, ou și dulciuri – și începe o dietă tip post cu fructe, legume și/sau grâne fără gluten?
Fructele în special – acizii din fructe – determină reacții de fermentare a substanțelor mucoide din pereții tractului digestiv (nu doar în intestine – ci în tot tractul digestiv – din gură – până în rect). Aceaste reacții de fermentație mobilizează depozitele de toxine indurate, lipicioase de pe pereții și din limfaticele din interiorul pereților tractului digestiv – și apar eliminările – gaze și scaune moi, foarte urât mirositoare, cu mucus, puroi și materii de toate culorile.

Reacția pe care o are o persoană la fructe – ne arată gradul acesteia de intoxicație și de umplere cu mucus a tractului digestiv.





Sunt persoane care, practic, nu pot mânca fructe – pentru că doar 2-3 guri dintr-un măr sau o portocală declanșează colici, spasme, arsuri, usturimi, iritații, gaze și scaune moi. Medicii numesc aceaste reacții colită sau colon spastic.




Dar nu este vorba decât despre reacții naturale de curățenie ale organismului – favorizate de prezența unor curățători naturali – precum fructele și legumele (în special vegetalele verzi).



Dacă apar astfel de reacții – știm că persoana nu este pregătită pentru un o dietă cu multe fructe, de aceea, dacă va dori să postească, o va face treptat – introducând pas cu pas alimente proaspete și vii – funcție de reacția corpului.

Postul – sau abținerea de la consumul de alimente perioade variabile de timp – reprezintă cea mai utilă măsură pentru punerea în repaus a tractului alimentar și permiterea organismului să-și facă elimările naturale și detoxifierea.
La începutul iernii și la începutul primăverii sunt programate posturile ortodoxe cele mai lungi – cu intenția evidentă de a permite oamenilor să se vindece pe cale naturală – lăsând corpul să-și echilibreze metabolismul interior.




Din nefericire – oamenii moderni ”postesc” complet greșit – deja printre alimentele de post – fiind trecute alimente atât de procesate și de chimice, de pline de conservanți și prelucrate – încât devin chiar mai dăunătoare decât alimentele proteice de la care persoana se abține.
Pâinea cu gem – adică făina albă (cu glutenul lipicios) și fiertura de fructe cu mult zahăr – sunt considerate alimente de post – când ele nu sunt decât niște otrăvi lipicioase care intensifică blocajul tubului digestiv, constipația (pâinea constipă foarte tare!) și acumularea de mucus în organism (mucusul este o substanță produsă de orice mucoasă – adică înveliș interior al corpului – atunci când este iritată, când ceva introdus o deranjează).
Zacusca și murăturile sunt considerate limente de post – când nu sunt decât alte otrăvi ce îngreunează ficatul, fierea, tubul digestiv și afectează sănătatea oamenilor. Zacusca este o fiertură de legume – fără nici un beneficiu pentru organism, plină de sare, de ulei și uneori de conservați – care o fac o adevărată bombă digestivă.



Murăturile sunt pline de sare – substanță iritantă șimucoformatoare aflată în ”capul listei” printre otrăvile albe. Corpul omenesc nu digeră pământ. Nu putem mânca pământ – și să-l folosim eficient pentru corpul nostru. Putem mânca doar plante care cresc în acel pământ și prelucrează mineralele pământului, în colaborare cu energia soarelui – care le însuflețește și le transformă în substanțe pe care le numim biologic active.
Corpul omenesc nu digeră și nu poate folosi sarea obținută din pământ.
Sarea extrasă din ocne – și prelucrată deseori chimic – devine o otravă pentru corpul nostru.
Corpul nostru poate folosi doar legume și vegetale natural sărate – pentru că poate digera doar acel tip de săruri (țelina, usturoiul, ceapa, leurda, prazul – sunt natural sărate).

În post – oamenii mănâncă prea multe făinoase și patiserie – covrigei și pateuri, plăcinte și croissante, pizza și paste – toate fiind doar variante complicate, lipicioase și otrăvitoare ale combinației făină, uleiuri și sare.
Tot în post – oamenii consumă fierturi multiple – omorând prin preparare legumele – și combindându-le cu zecile în feluri de mâncare greoaie și greu digerabile (gen ghiveciuri sau tocănițe). Ca să nu mai vorbim de pateurile vegetale – adevărate mixuri de substanțe chimice și extrase din proteină de soia – grea, toxică și indigerabilă intestinal – sau din cartofi.
Soia este o leguminoasă inferioară, dedicată hranei animalelor – care a ajuns să fie pe primul loc în hrana umană – pentru că așa spun specialiștii. Soia NU este bună la gust în nici o formă, iar laptele de soia are un miros și gust greu de tolerat – întreaga prelucrare modificând oricum structura chimică a leguminoasei. Soia de pe piață este toată modificată genetic, așa că folosirea ei duce la intoxicarea organismului mult mai rău decât consumul de pește, de exemplu. Mai bine mâncați pește, decât soia. Nu mai faceți post sau detoxifiere – dar nici nu vă otrăviți organismul.



Postul înseamnă simplitate – frugalitate – abținere (înfrânare) și curățenie (detoxifiere).
Postul înseamnă consumare de alimente culese ca atare din natură, decojite și mâncate.


Alimentele utile pentru post sunt fructele și legumele crude, ca atare sau preparate simplu, cel mult la aburi sau opărite, precum și grânele fără gluten (proteina lipicioasă din grâu) înmuiate în apă și fierte la foc mic, mai mult timp (de exemplu hrișca, meiul, quinoa).
O masă de post – este o masă simplă – tip monofruct (un singur tip de fructe odată) – fie sub forma unul suc proaspăt stors din acel fruct (suc de mere, pere, portocale, struguri, pepene etc), fie sub forma consumului de fructe ca atare (dar dacă mâncați monofruct nu vă limitați la un fruct – încercați 2-3-4 fructe odată – desigur, funcție de reacția corpului!).
Sau o altă masă de post este o masă cu o salată simplă de legume – făcută cu cel mult 3-4 feluri de legume (și plante aromatice), cu un dressing simplu din lămâie, portocală, grapefruit sau pomello și adaus de plante aromatice. Puteți pune fructe exotice într-o salată de legume – în special citrice, ananas sau mango. Pentru că aceste fructe acide îmbunătățesc capacitatea stomacului de a digera vegetalele verzi (în special).
Încercați combinații gustoase tip spanac cu portocale, sau salată verde cu ananas și măr, sau rucola cu pomelo sau mango (am făcut o salată de post cu varză, mango, mărar și puțin piper – și a ieșit absolut minunată!).




O masă de seară de post înseamnă legume la aburi (2-3 feluri de legume – brocoli, dovlecel, morcovi, conopidă, ciuperci, țelină, dovleac etc) alături de hrișcă sau mei sau quinoa fierte la foc mic. Sau uneori, alături de un cartof dulce copt (este diferit decât cartoful normal cu amidon), de dovleac copt sau sfeclă coaptă.




Mâncarea de post este simplă – și foarte nutritivă pentru corp.
Post-ul înseamnă inclusiv reducerea numărului de mese pe zi – și vă sfătuim, dacă doriți să încercați, să scoateți complet micul dejun.
Nimeni nu are nevoie de micul dejun – decât în situația unei intoxicații cu mucus atât de mari – încât orice perioadă de post de mai multe ore (precum cea din timpul nopții) duce la începerea procesului de eliminare – cu grețuri, gust neplăcut în gură, depozit albicios pe limbă, dureri de intestine și stare de slăbiciune generală. Când apar astfel de simptome – o persoane le consideră drept foame sau ”slăbiciune cauzată de nemâncare.
De fapt, este vorba despre începerea procesului natural de detoxifiere – dar care poate fi atât de intens – încât persoana mănâncă și oprește aceste proces. Întrucât corpul nu poate să elimine toxine, dacă mereu își folosește energia pentru a digera mâncare.
De aceea, mulți oameni ajung să se scoale să mănânce noaptea – întrucât sunt atât de intoxicați, încât nu mai pot sta nici măcat puține ore nemâncați, declanșându-se automat starea de rău a procesului de detoxifiere.
Micul dejun este inutil pentru majoritatea – pentru că somnul ne încarcă de energie – care ne ajunge până la ora prânzului. Abia atunci apare foamea cu adevărat.






Un practician natural vă poate ajuta să treceți peste partea neplăcută de început a detoxifierii – care îi sperie pe cei mai mulți.
De la starea de slăbiciune și leșin, dacă se ridică brusc din pat, și până la stare de frilozitate (persoana este mai friguroasă ca de obicei) cu mâini și picioare foarte reci, de la dureri, iritații, înțepături, balonări, colici și alte simptome care apar și dispar, trec dintr-o parte în alta a corpului, de la o zonă la alta (nimic altceva decât limfa plină de acizi care este mobilizată să fie eliminată) – toate aceste manifestări pot îngrozi o persoană neinformată și nepregătită.
Și atunci – va fugi la medic – care va folosi o substanță chimică ce va bloca toată reacția naturală de eliminare a corpului.

Primăvara – la trecerea de la frigul iernii și stagnarea organismului, din cauza lipsei de mișcare – la căldura și mobilitatea stimulată de vremea caldă – corpul își face eliminările naturale de toxine.




Dacă îi permitem acest lucru – cu ajutorul dietei neformatoare de mucus – sau a postului – și dacă nu ne speriem de ceea ce eliminăm (mirosul gurii, al pielii, al transpirației, al urinii și scaunului vă va speria, cu siguranță – în zilele de dietă sau post!) – atunci ne vom recăpăta o stare de sănătate vibrantă după ce procesul se va finaliza.



Virozele și răcelile iernii nu sunt decât tentative ale corpului de a elimina cât mai mult din mucusul stagnant – cu ajutorul prietenilor nevăzuți din Natură – virușii și bacteriile.



Așa cum vă spuneam și în alte articole – aceștia sunt gunoierii naturali ai lumii vii. De câte ori există materie moartă, apar și ei – pentru a desăvârși procesul de descompunere și transformare a viului în neviu – care va fi iar folosit de viu în ciclul perpetuu al Naturii.
Virușii și bacteriile apar acolo unde au ceva de făcut.
Nu oricine face gripă – deși toată lumea intră în contact cu oameni bolnavi de gripă.
Știu oameni aflați în procesul de detoxifiere (pe fructe și legume) care ”doreau” să se îmbolnăvească (pentru că știau că răceala reprezintă o curățenie naturală a aparatului respirator) – dar degeaba au tot îmbrățișat și pupat persoane răcite – virușii nu s-au legat de ei, pur și simplu.

Când răciți – puteți deja să știți care este zona cea mai plină cu mucus și reziduuri acide toxice din corp, după sediul răcelii. Dacă vă curg ochii și vă doare capul – atunci este partea de sus a capului – dacă aveți nasul și urechile înfundate – partea de mijloc a capului, dacă aveți probleme cu gâtul și tusea – partea de jos a capului și gâtul, dacă aveți dureri de ceafă, de spate sau zona lombară – atunci sunt acele părți ale corpului, dacă aveți simptome digestive – atunci tractul digestiv are încărcătură de mucus excedentară – iar dacă vă doare tot corpul și aveți senzația că sunteți bătut – atunci știți că întregul sistem limfatic, din cap până în picioare este plin ochi de toxine și stagnant.



Este foarte simplu să vă puneți diagnosticul de încărcare cu mucus și acidoză a sistemului limfatic.
Dacă sunteți sănătos – pur și simplu țineți un post negru cu apă de 12-24 ore (cât reușiți). Adică nu mâncați nimic, doar beți apă, după nevoie. Și observați reacțiile corpului – mirosul gurii, reacția stomacului (aveți grijă să nu confundați senzația de ”foame” cu acidoza stomacului.Foamea naturală NU dă dureri de stomac, nu râcâie la stomac, nu ustură, nu înțeapă, nu ghiorăie, nu dă slăbiciune și nici stare de tremurături dacă nu mâncați – toate acestea sunt semne de acidoză!). De asemenea, observați reacțiile minții – ce stări apar – dacă domină frica (că se va întâmpla ceva) sau starea de siguranță (știți despre înțelepciunea corpului, care știe mai bine de fiecare dată).

Dacă sunteți răcit – observați ce reacții apar în timpul virozei, cu ce intensitate, cu ce localizare și cât de mult durează.




Și veți avea o estimare destul de bună a propriei stări de intoxicare cu mucus.
Pentru că toți suntem intoxicați cu mucus de la naștere – datorită alimentației necorespunzătoare a mamei noastre, în sarcină (toți i-au zis ca trebuie să mănânce mai mult, pentru doi și bine).



Postul natural apare în timpul unei boli acute.
Atunci – nici unui om bolnav (care se simte rău, de fapt) nu-i este foame.
În timpul episoadelor acute – oamenii ar trebui să stea complet fără să mănânce, doar bând lichide multe, în special suc de fructe, limonadă, ceaiuri și apă. După 5-7 zile – orice fel de boală acută dispare la fel de brusc cum a apărut. Am văzut abces dentar uriaș – apărut brusc după exces alimentar (acidoza gingiei și la rădăcina dinților, datorită acidozei limfatice din cavitatea bucală) și dispărut 3-4 zile mai târziu – după post complet cu apă și lichide (suc de portocale) și repaus la pat. Fără nici un fel de tratament – fără antibiotic – și fără chirurg.




Când dați de mâncare unui copil sau om bolnav – îi opriți procesul natural de detoxifiere – și-i faceți mai mult rău decât bine.
Cine este bolnav NU are nevoie de mâncare – ci de multe lichide să ajute corpul să elimine deșeurile. Reapare natural senzația de foame, când corpul și-a terminat curățenia – și aceasta poate fi peste 3-5-7-9 sau mai multe zile.
Da, se poate rezista săptămâni bune doar cu sucuri de fructe.
Copiii pot rezista fără probleme când sunt bolnavi doar cu sucuri de fructe.




Așadar – aveți mai multe posibilități de curățare a corpului în primăvară.

Dacă doriți o dietă ușoară – puteți face dieta cu fructe/suc de fructe dimineața, salată de legume crudități la prânz și legume gătite cu grâne, cereale fără gluten seara.


Dacă doriți o dietă mai intensivă – săriți micul dejun, mâncați la prânz (10-11.00) fructe pe săturate și seara pe la 17.00-18.00 legume crude, gătite și grâne fără gluten – pe săturate.



Dacă doriți un post mai intensiv (sau zile mai intense de posturi) – puteți face zile întregi (sau întreaga perioadă de 30-40 de zile) de post cu suc de fructe (și/sau legume) – funcție de reacția corpului.
Varianta și mai intensă este postul cu apă – când nu se mănâncă nimic solid, nu se beau sucuri de fructe, se bea doar apă, la nevoie. Aici – va trebui să aveți grijă să nu vă constipați, să ajutați corpul să curățe periodic intestinul (clisme, colonhidroterapia, fibre vegetale suplimentare etc).
Iar cea mai intensivă este varianta postului uscat – în care zile întregi nu se mănâncă și nu se bea nimic.

Oricare dintre variantele de post de mai sus poate fi ținută după preferință și posibilități – sau pot fi ținute consecutiv – 2-3-4 variante – se începe cu câteva zile din una și se continuă gradat (câteva zile cu alta, și tot așa mai departe).

Atenție – căîn timpul postului o persoană se poate simți extrem de rău – pentru că se îneacă la propriu în deșeurile interioare care încep să se elimine.



Dacă nu vă simțiți bine – nu intrați în panică – pur și simplu ”opriți” postul introducând un aliment ”formator” de mucus – precum o supă de roșii, sau o supă de legume, sau un ghiveci de legume (cu cât mai multe, cu atât oprirea mai intensivă). Sau puțin pește ori fructe de mare – care opresc complet procesul de eliminare.




Dacă nu puteți ține postul în variantele mai sus prezentate – întrucât simptomele de slăbiciune și diferitele dureri și probleme care apar sunt prea mari – mai bine nu țineți postul – decât să-l țineți cu halva, zacuscă, pateuri de soia sau vegetale, murături, gemuri, compoturi, pâine albă, covrigei, eugenii, patiserie sau pizza vegetală.
Pentru că vă mințiți și vă păcăliți că țineți post.
Când de fapt – continuați să vă otrăviți – doar că mult mai intens (pentru că formatoarele din mucus din zona vegetală sunt chiar mai agresive decât cele animale!).

Țineți post doar dacă intenționați să curățați și să detoxifiați organismul fizic – și înțelegeți procesul prin care treceți.




Oamenii prezentului sunt mai intoxicați și constipați ca niciodată în istorie. Corpul lor fizic este atât de toxic, atât de plin de substanțe dăunătoare, încât începe degenerarea din mica copilărie. Boli noi precum autismul, cancerul la copii sau boli auto-imune ciudate sunt produse de alimentația îngrozitoare muco-formatoare pe care o au oamenii în prezent.




Alimentația a devenit o componentă de socializare importantă și mulți oameni care doresc să țină post nu pot să o facă datorită familiei și prietenilor – care nu-i lasă să fie diferiți – și-i tentează și ispitesc cu bunătăți – cu otrăvile pe care le numim prăjituri, plăcinte, cozonaci și mâncare gătită.
Ne croim cu propria gură drumul spre sănătate sau spre boală.
Alegeți dieta de detoxifiere și/sau postul ca instrumente de detoxifiere în această primăvară. Dar încercați să înțelegeți ce vi se întâmplă – pentru că din ce în ce mai multă lume alege procesul vindecării, curățării corpului fizic, întoarcerii spre alimentația vie, naturală, bogată în fructe și legume – și există deja zeci de ani de experiență practică în conducerea procesului.

Arnold Ehret spunea că viața omenească este o tragedie a nutriției.





Am aflat și eu, din proprie experiență – că este adevărat.
Toate bolile sunt produse de alimentația noastră.
Toate. Fără excepție.
Și am aflat, tot din proprie experiență și efectul de curățare, vindecare, detoxifiere – al fructelor, vegetalelor verzi și legumelor.
Am aflat că nutriția ne poate deveni medicament.
Așa l-am redescoperit pe Hippocrate în fapt, în realitate, nu doar în teorie.




Postul este o experiență de vindecare. Valeriu Popa ne-a învățat mult despre el. Paul Bragg ne-a învățat mult despre el. Iisus a postit, toți înțelepții postesc.




Sursă text: www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii