Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:47 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Încercați „aventuri” culinare inedite!

ro

18 Jan, 2022 00:00 2142 Marime text


Nu este nevoie să călătoriți în țări exotice din Asia sau America de Sud pentru a beneficia de o parte din energia fructelor lor.

Globalizarea și lanțurile de mari magazine ne ajută să experimentăm direct aroma fructelor exotice la noi în țară, în plin sezon hibernal.
Pentru că este perioada de ”vârf de sezon” pentru multe dintre fructele exotice – lunile noiembrie și decembrie suntem răsfățați cu multe produse delicioase.
 
Ce am mai descoperit și testat în ultimul timp, umblând prin raioanele de fructe ale magazinelor?
 
MegaImage a devenit unul dintre magazinele noastre favorite.
Eram deja obișnuiți să găsim mereu sucuri fresh de citrice, de măr cu morcovi și/sau sfeclă, precum și sucurile din gama Detox – în orice zi (atunci când nu găseam timp să ne facem acasă propriile noastre sucuri).
Sucurile de fructe reprezintă o parte esențială în dieta de detoxifiere.
Hidratarea, alături de hrănire, reprezintă o componentă importantă în întregul process de redobândire a sănătății.
De aceeam am apreciat pozitiv faptul că am reușit, chiar și în deplasare sau fiind extrem de prinși în zile aglomerate de serviciu – să ne menținem dieta cu sucuri de fructe proaspăt stoarse (mă rog, cât de proaspăt cu putință – să nu fim foarte cârcotași!) prin procurarea lor de la MegaImage.
 

Dar de curând, am descoperit că suntem și mai răsfățați, găsind câteva fructe de a căror aroma ne era chiar dor!
 
Nucile de cocos de băut
Apa de cocos este favorita mea, dintre toate băuturile ”de fructe”. Acțiunea sa blândă, alcalină asupra tubului digestive și aparatului urinar, gustul delicat, dulceag și aroma de neegalat a cocosului – m-au făcut să o apreciez de prima dată când am savurat-o, undeva într-o țară exotică. Găsind-o acum la mine acasă – am fost extrem de fericită. Am învățat să sparg carcasa nucii cu o șurubelniță și un ciocan (nu sunt nici puternică, nici pricepută la manevrat ustensile, dar chiar nu este greu să dau o gaură în nuca de cocos de băut!) și să introduc un pai – prin care să sorb licoarea magnifică.
Deja mi-am făcut un obicei, de vreo 2 săptămâni să încep ziua cu 1-2 nuci de băut. Îmi conferă o stare de bine și de sațietate, ajutând evident și la foarte buna funcționare a creierului (sunt multe studii la ora actuală în lume în care se discută despre înlocuirea uleiului de pește cu untul de cocos – ca și acțiune asupra sistemului nervos uman).
 
Laptele de cocos, care se găsește în multe cutii în raioanele de dieta – este făcut din pulpa nucii ”bătrâne”, lemnoase de cocos. Odată cu îmbătrânirea, nuca de cocos devine mai mică, își pierde din ”apa” (din lichid) – se deshidratează (exact ca un om!), în schimb, îi crește cantitatea de pulpă (grăsimi, proteine și glucoză). Amestecul acestei pulpe cu apă la blender și apoi strecurarea mixului duce la obținerea laptelui de cocos. Care este un fel de băutură ”manufacturată” de om (în dorința de a mima ”laptele” copilăriei – căreia îi duce dorul!
 
Dar așa cum vă mai spuneam și în alte articole, adulții umani nu sunt ”papă lapte”.

Sau se presupune că adulții nu ar mai trebui să fie.
 
Ar fi util pentru cei care doresc să ”crească” să nu se mai lege de ideea de ”lapte” – să o lase doar copiilor.
Ideea de lapte aparține copilăriei.
Dacă vă urmărește (bântuie) laptele și în perioada adultă, înseamnă că nu ați reușit să ”înțărcați” prea bine propria copilărie și să vă integrați complet în adultul care sunteți.
 
Apa de cocos este creația Divinului (nu a omului). Are exact structura serului sângelui nostru.
Teoretic, această ”apă de cocos” ar reprezenta cel mai bun substitut al laptelui matern, pentru copiii femeilor ce nu pot alăpta.
Din păcate, nedispunând de cocos – la noi în țară nu poate fi vorba de această hrană a copiilor – și suntem ”condamnați” să rămânem prinși în mitul ”laptelui” pentru toate vârstele – într-o energie de ”papă lapte” eternă a întregii populații!
 
Dacă aveți curiozitatea să încercați nuca de cocos de băut – deși nu este chiar cea mai proaspătă variantă (de la culegere până ajunge la noi în magazine trec zile sau săptămâni bune) – veți descoperi aroma Tropicelor și delicatețea insulelor calde.
 
Am găsit nuca de cocos de băut și la Carrefour, ocazional (un alt magazin preferat, care ne răsfață mereu cu fresh de portocale, în fiecare zi!).
 
Kaki (persimmon) – Sharon
Acest fruct este o varietate exotică de piersică – dar cu un miez mult mai dulce și mai hrănitor.
Nu detaliez beneficiile sale în sănătatea umană, pentru că vom vorbi mult despre ele în proiectul Iubim fructele de pe site-ul nostru.
În schimb, pot să vă împărtășesc câteva ceva din experiența acestei ierni, cu fructul kaki (mie îmi place să-i spun persimmon – cum îi spun americanii – pentru că se apropie și la propriu, și la denumire de piersica noastră).
 
Am găsit persimon la MegaImage, dar și la Metro. Le-am lăsat pe unele să se coacă, câteva zile (să se înmoaie), pentru că doar atunci sunt dulci și aromate.
Le-am folosit într-un blend, amestecate cu banane și pere (2-3 kaki, 2 banane, 1-2 pere moi și dulci), la care am adăugat ba vanilie mărunțită, ba praf de cardamon, ba praf de scorțișoară (chiar și un pic de praf de ghimbir) – și m-am delectat în serile reci, de după o zi aglomerată la cabinet – cu această ”ambrozie” naturală.
 
Dar le-am folosit și într-o ”salsa raw-vegană” – în care le-am combinat cu roșii, ceapă verde, mărar/pătrunjel, rozmarin și busuioc. Am folosit această salsa cu kaki – pentru pastele ”raw-vegane” din dovlecel (dar poate fi folosită și pentru pastele fără gluten – care se fac prin fierbere în apă – pastele de orez, de mălai, de hrișcă sau de năut).
 
De fiecare dată, persimmon-ul a adăugat dulceața și aroma sa preparatelor în care l-am introdus.
 
Tamarind-ul dulce
Este o păstaie (dintr-o plantă asemănătoare Leguminoaselor noastre – fasole, mazăre, linte, năut, bame, soia sau salcâm și albiția – toate plante cu ”păstăi”).
Dar este o păstaie – fruct – care are în interior un miez dulce acrișor – cu un gust de gem/magiun. Și cam aceeași consistență.
Se poate consuma ca atare – sau se poate folosi pentru prepararea a diferitelor sosuri, cărora le dă o aromă dulce acrișoară (se poate face un sos pentru pește, din Tamarind-ul dulce – pulpă de Tamarind, semințe fenicul măcinate, turmeric, praf coriandru, praf chilli, praf chimion, praf curry, 2-3 căței usturoi, 2 linguri făină de orez și apă după dorință).
 
Ne-a făcut plăcere să găsim Tamarind-ul la MegaImage – și să ne reamintim aroma sa – l-am consumat ca atare – și l-am mai adăgat în salsa pentru pastele raw-vegane din dovlecel.
 
Rodiile – sunt alte fructe care îmi plac în mod deosebit și sunt acum în sezon – dar multe dintre cele aduse la Carrefour, la săptămâna turcească, sau cele existente peste tot pe piața de fructe din țara noastră sunt incomplet coapte, deci cam acre. Rar am reușit să găsim rodii dulci – așa cum sunt cele din Turcia, când sunt culese coapte.
 
Aceeași problemă am avut-o cu citricele, în special cu portocalele din Grecia, care anul acesta au fost acru-amăruie (!) – și la fel este sucul obținut din ele. În schimb, aduse tot din Grecia (și procurate din târgul de pe variantă din Constanța) clementinele și mandarinele (de fapt, cam același lucru, doar unele sunt mai mici și fără sâmburi, altele mai mari și cu sâmburi) – ne-au furnizat un suc/nectar dulce-acrișor satisfăcător.
 
Ne bucurăm că în plin debut al iernii (temperaturile deja se apropie cu viteză de zero grade) reușim să găsim fructe minunate – care ne aduc în case culorile, aromele și energiei verii Tropicale – al leagănului de origine al ființei umane.
 
Suntem recunoscători pentru toți oamenii care au făcut posibil acest mic miracol – și mulțumim din inimă tuturor celor datorită cărora ne putem continua nestingheriți procesul de detoxifiere cu fructe proaspete – în fiecare zi a anului!

Sursa foto și text: www.centrulnatura.ro  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii