Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Paste raw vegan de dovlecei

ro

05 Mar, 2022 00:00 2426 Marime text
Rețetă dovlecei Foto Arhivă ZIUA de Constanța
  • Vom începe să publicăm o serie de ”rețete” – deși mie nu-mi prea place ideea de rețetă, care înseamnă muncă, pierdere de timp și de energie, stat în bucătărie. 
  • Totuși majoritatea femeilor simt un élan de creativitate și stare de bine când ”asamblează” în bucătărie, ca într-un laborator alchimic – preparate alimentare pentru familia lor.
 
În dieta de detoxifiere – avem nevoie – la trecerea spre detoxifierea cu fructe – de multe etape intermediare, în care ”rețetele” sunt încă importante.
 
De aceea, m-am gândit să vin în sprijinul tuturor celor care sunt alături de mine în procesul descoperirii drumului către propria sănătate.
 
Toate ”rețetele” prezentate sunt extrem de simple – fără ingrediente precum ulei, sare sau oțet.
 
Toate folosesc DOAR fructe și legume, crude sau foarte puțin preparate termic.
 
Și toate pot fi consumate în orice fel de cantitate – și pot fi ”ajustate” ca și gust, după dorință. De fapt – ”CREATIVITATEA” reprezintă chiar un ingredient important al rețetelor, pentru că vom varia gustul/aspectul la fiecare preparare. Nu vom pregăti de două ori același fel de mâncare. Chiar dacă folosim, mai mult sau mai puțin, aceleași ingrediente.
 
Prima rețetă – m-am gândit să vă propun un fel foarte interesant:
 
”Paste din dovlecei și/sau castravetii” cu sos de roșii/mango/avocado
 


Pentru că întotdeauna mi-au plăcut ”pastele” – dar din păcate – ele reprezintă printre cele mai nesănătoase și dăunătoare alimente ale prezentului – am căutat ”variante” în alimentația raw-vegană (doar cu fructe și legume) cu care să mă ”consolez” în serile când apărea nevoia de ”alimentele mele favorite de consolare”!
 
Și am găsit această rețetă – în diferite variante – pe care eu am adaptat-o după gustul meu – dar care poate îmbrăca ”nuanțe” diferite – funcție de imaginația și creativitatea persoanei care o prepară.
 
Ce aveți nevoie pentru rețetă:
 
–          1-2 dovlecei cât mai lunguieți, proaspeți
 

–          1-2 castraveți bio – să fie mai lunguieți sau mai mulți castraveți mici – cât mai lunguieți cu putință
 
–          5-6 roșii bio și zemoase
 
–          1 mango mai moale
 
–          1 avocado mai moale (să fie coapte)
 
–          verdeață și mirodenii după gust (pătrunjel, mărar, ceapă verde, chives, țelină tăiată mărunt, măcriș, ghimbir, oregano, busuioc etc),
 
Cum se prepară:
 
Se urmează doi pași foarte simpli:
 
1) Prepararea ”pastelor” din dovlecei și/sau castraveți (eu am făcut numai din dovlecel crud, sau numai din castravete, dar le prefer combinate – dovlecei cu castraveți, de câte ori este posibil. Dovlecei sunt mai seci, castraveți mai zemoși și împreună se combină foarte bine în farfurie.)
 
Pentru tăierea lor în formă de ”paste” se poate folosi fie un aparat numit spiralizor
 
http://rawveganmall.ro/masina-spaghetti
 
http://www.biolandia.ro/aparat-de-spiralat-legume-forma-taitei-sau-cips.html
 
Fie un instrument foarte simplu cumpărat de la Kaufland (și probabil și din alte supermarket-uri) – care seamănă cu aparatul pentru decojit cartofi, dar are niște creneluri și obținem niște ”fideluțe” din dovlecei și castraveți.
 
http://www.decorix.ro/dispozitiv-special-de-curatat-si-taiat-legumele.html
 
Eu prefer instrumentul de la Kaufland, întrucât ”pastele” obținute sunt mult mai fine, dar folosirea spiralizorului este mult mai rapidă (și economisește timp).
 
Atunci când am timp, folosesc aparatul de tăiere fin, iar când mă grăbesc, spiralizorul este cel care ajută cel mai rapid.
 
După ce am tăiat și amestecat ”pastele” din dovlecei și castraveți – trecem la pasul al doilea:
 
2) Prepararea sosului.
 
Pentru acesta – ne trebuie un blender – în care vom pune roșiile tăiate bucăți (bine spălate), mango decojit și tăiat bucăți, avocado decojit și tăiat bucăți, și verdeața pe care am ales-o pentru gust (eu prefer mărar, uneori ceapă verde, cu puțin ghimbir, alteori și ceva busuioc și oregano – de fiecare dată obțin un gust diferit la sos).
 
Dau drumul la blender și în 30 secunde am gata și sosul pentru paste.
 
Torn o parte din sos peste ”pastele de dovlecei și castraveți” – le las vreo 10 min să se înmoaie bine (mai lasă și un pic de apă) – apoi le reomogenizez – pun în farfurie o porție și mai torn sos din belșug peste ele. Alteori țin separate pastele și sosul, și le amestec doar în farfurie, înainte de servire. Gustul este diferit, în fiecare situație.
 
Înainte de consum – se pot pune pentru decorație și frunze de pătrunjel sau ceapă verde mărunt tocată sau mărar tocat – peste sos.
 
Se mănâncă cu lingura și furculița (precum pastele reale!) – dintr-o farfurie de supă.
 
Arată foarte bine.
 
Și sunt extrem de gustoase.
 
La început – va fi ciudat să vă obișnuiți cu ”pastele” reci.
 
Dar după prima masă – mulți vor găsi acest fel ”raw vegan” irezistibil.
 
Durata de preparare: cu spiralizorul – circa 10 minute – cu aparatul de tăiat mărunt fideluța – circa 30 minute.
 
Pentru mai multă variație – eu fac și diferite combinații pentru sos – înlocuind uneori mango – cu piersici sau nectarine, alterori cu kaki (când le găsesc în comerț – îmi place cel mai mult sosul de roșii cu kaki, avocado și verdeață – dar nu reușesc prea des să-l prepar – doar când sunt disponibile ingredientele, în noiembrie-decembrie).
 
Am descoperit că fructele exotice acide și semiacide îmbunătățesc seminificativ calitatea sosurilor de roșii.
 
Probabil că merg și alte combinații – pe care am de gând să le explorez în viitor – mă tot gândesc la cominația de cătină cu roșii – sau de mure/afine/kiwi cu roșii – am să tot testez să văd ce merge și ce nu merge foarte bine în combinații.
 
Va ofer o poză în care am pus și semințe de rodii în ”pastele” mele – și le-am ”asortat” și cu niște felii de ardei capia și ceva ardei iute. Sosul era din roșii cu kaki și mărar – cel mai bun pe care l-am gustat până acum.
 
Am învățat să gătesc ”raw vegan creativ” – pentru că niciodată, o masă nu seamănă cu cealaltă.
 
Mereu un amănunt este diferit și atunci gustul/aspectul sunt diferite.
 
Spre deosebire de vechiul mod de ”a găti” – mâncarea preparată termic – modalitatea actuală de ”gătit creativ” presupune imaginație și folosire instinctivă a ingredientelor și adaptare/variație continuă.
 
Este o adevărată reîntoarcere în Natură – care pare la fel – dar nu este niciodată la fel – de la o zi la alta – sau de la un sezon la altul.
 
Poftă bună tuturor!
 
Sursă text: www.centrulnatura.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii