Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Salsa raw-vegan cu roșii și kaki

ro

12 Oct, 2021 00:00 2007 Marime text
  • Amestecul numit „salsa” este tipic bucătăriei mexicane și este un piure mai consistent din roșii, puțin avocado, ceapă și verdețuri.
  • Plus nelipsitul ardei iute chilli.
De multe ori, se folosesc roșii din conservă sau pastă de roșii.

Varianta raw-vegan pe care am descoperit-o și adaptat-o la gusturile mele presupune o combinație unică între două ”fructe” – roșii și kaki (persimon sau Sharon).

Aceste fructe numite kaki (persimon sau Sharon) se găsesc în super-market-urile din țara noastră în lunile decembrie/ianuarie, pentru că atunci sunt în sezon. Ele reprezintă o variantă de piersici – având același gust dulce și același interior zemos, cremos și consistent, ca la piersici.

Cu cât fructele sunt mai moi, cu atât sunt mai coapte și mai bine acceptate de corp. Dacă le veți găsi în magazin mai tari, le puteți lăsa zile bune în bucătărie, la temperatura camerei, pentru a se „înmuia”. Cu cât sunt „mai moi”, cu atât sunt mai bune în rețetele de smoothie, la blender – sau în rețetele de sosuri, salsa sau supe raw-vegan.

Combinație dintre roșii (mai acide) și kaki (mai alcaline) duce la formarea unei paste de consistență gelatinoasă, ca o piftie mai tare, amestecul rezultat având și aspectul și gustul unei veritabile „zacuște” cu ardei capia (sau gogoșari!).

Rețeta pentru Salsa raw-vegan cu roșii și kaki – include ca și ingrediente frunzele verzi (pentru cea din fotografie am ales o cutie de busuioc proaspăt, o cutie de chives, un fir de ceapă verde și 2 frunze de măcriș) și o linguriță de turmeric. Toate ingredientele le-am pus la un blender și le-am amestecat circa 1 minut pentru omogenizare. Am tăiat și câteva bucățele de chives mărunt și le-am lăsat separate, amestecându-le DUPĂ mixarea cu blender-ul cu pasta rezultată.

De fiecare dată când fac această rețetă de salsa raw-vegan, îmi place să variez frunzele verzi – folosind fie pătrunjel, fie mărar, fie swiss chard, fie valerianella, fie rucolla, fie ceapă verde – depinde ce găsesc proaspăt și mă atrage mai mult.

De asemenea, ca și alte arome, în loc de turmeric pot folosi un pic de ghimbir, sau un pic de sumac, sau coriandru, sau chimen – sau pot lăsa gustul să fie dat doar din frunze.


De fiecare dată, această salsa raw-vegan poate avea alt gust – funcție de combinația de ingrediente folosite, dar consistența ei, gustul dulce acrișor și savoarea consumului – rămân aceleași, de fiecare dată.

Am servit salsa raw-vegan pe ardei gras; sau se poate servi pe castraveți– sau pe crackeri raw, sau se poate mânca, pur și simplu, ca atare, cu lingura (este deosebit de bună și consistentă, și reprezintă o masă de seară ușoară, consistentă și foarte satisfăcătoare).
 
Vă încurajez să consumați fructele și legumele pe care le găsiți în sezon, în super-market-urile noastre și vă încurajez să faceți experiențe și să vă găsiți alimentele cu care organismul se va simți plin de energie și în echilibru!
 
Poftă bună!


sursă text: www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii