Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:26 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetățenii vor putea merge în orice farmacie pentru măsurarea glicemiei sau pentru administrarea vaccinului antigripal

ro

13 Nov, 2021 00:00 1719 Marime text
  • Farmaciile vor putea oferi cetățenilor mai multe servicii
  • Actul normativ extinde lista serviciilor de care poate beneficia orice cetățean în farmacii
  • În farmacii se va putea face măsurarea unor parametri biologici și a funcțiilor vitale
 
Farmaciile vor putea oferi cetățenilor mai multe servicii odată cu oficializarea recentă a nomenclatorului acestora, urmând să fie posibile, printre altele, vaccinarea antigripală sau măsurarea mai multor parametri ori funcții vitale în farmacii.
 
Totul se face datorită Ordinului Ministrului Sănătății nr. 2.382/2021, publicat în Monitorul Oficial, prin care se stabilește metodologia de realizare și implementare a serviciilor farmaceutice și nomenclatorul acestora.
 
Actul normativ extinde lista serviciilor de care poate beneficia orice cetățean în farmacii. Astfel, pe lângă serviciile deja oferite, farmaciile se pot ocupa și de gestionarea pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare etc.) și a celui aflat sub tratament cu anticoagulante orale, de evaluarea și monitorizarea pacientului cu polimedicație, de testare rapidă, de vaccinare antigripală sau de educație privind sănătatea alimentației.
 
În farmacii se va putea face măsurarea unor parametri biologici și a funcțiilor vitale, precum glicemie, tensiune arterială, colesterol, saturație de oxigen, sau consilierea privind contracepția de urgență cu administrare orală.
 
Tarifele aferente acestor servicii farmaceutice trebuie reglementate, potrivit metodologiei de realizare și implementare a acestora, printr-o serie de ghiduri de bună practică farmaceutică.
 
Aceste documente trebuie elaborate de către comisia de specialitate farmaceutică, pentru fiecare serviciu farmaceutic în parte, cu consultarea Colegiului Farmaciștilor din România, și aprobate prin ordin al ministrului sănătății.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
sursă foto: pixabay.com/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii