Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Remedii naturiste

ro

10 May, 2015 00:00 5055 Marime text
În popor, se spunea că cicoarea este cea mai puternică dintre ierburi, pentru că înfloreşte până la primele zăpezi şi nu se teme de frig. De la sfârşitul primăverii până spre iarnă, cât ţine perioada de înflorire, e foarte uşor de recunoscut. Este înaltă de până la un metru, cu flori albastre, inconfundabile. În Europa, era considerată încă din antichitate un elixir pentru ficat şi pentru digestie, precum şi un puternic remediu împotriva otrăvurilor. În Egiptul Antic era folosită pentru tratarea bolilor de ficat, rinichi şi fiere.

Întreaga plantă de cicoare conţine un suc lăptos, al cărui constituent major – cam 45-60% – este inulină. Acidul fenolic se găseşte în flori. Principiile active care intră în compoziţia cicorii, stimulează digestia, curăţă ficatul şi splina, detoxifică organismul, scad colesterolul şi glicemia, calmează uşor sistemul nervos, au efect uşor laxativ, stimulează, dar şi inhibă pofta de mâncare. Proprietăţile depurative ale acestei plante sunt remarcabile, Jean Valnet subliniind faptul că cicoarea este egal cu un sânge curat.

Preparatele din cicoare, rădăcini sau părţi aeriene, se recomandă în cazul unor afecţiuni digestive (gastrite, hepatite, boli ale vezicii biliare, staze sau spasme hepato-biliare, constipaţii, enterocolite uşoare, helmintiaze (viermi intestinali), hemoroizi),  metabolice (ateroscleroză, diabet, rată metabolică scăzută) sau cutanate (acnee, furunculoză). Cicoarea are un efect depurativ remarcabil, eliminând toxinele din organism. În plus, taninul din compoziţia sa, care are proprietăţi astringente, dezinfectante, detoxifiante şi uşor antibiotice, este de un real ajutor în caz de acnee, contribuind la curăţarea tenului. De asemenea, cicoarea se dovedeşte eficientă după boli (convalescenţă) sau după ce  s-a consumat o hrană necorespunzătoare (reface digestia şi ajută la eliminarea toxinelor). Cicoarea se mai recomandă, ca adjuvant, în insomnie, melancolie, nevroză.

Studiile au demonstrat beneficiile extractului de cicoare asupra sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva agenţilor agresori. Insulina conţinută este un puternic probiotic, care favorizează dezvoltarea bacteriilor prietenoase în intestin, corpul devenind mai rezistent la infecţii. Stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele deja existente.

Cafeaua de cicoare                                                                           

De asemenea, consumul de cicoare reduce cantitatea de colesterol şi trigliceride. Nutriţioniştii mai arată că poate proteja şi ficatul, prin proprietăţile antioxidante şi faptul că inhibă radicalii liberi. Un studiu realizat în 2011 şi publicat în revista Phytotherapy Research a demonstrat faptul că oamenii care au băut 300 de mililitri de cafea de cicoare pe zi şi-au redus vâscozitatea sângelui şi a plasmei după doar o săptămână.
Există băutori de cafea care ar dori să renunţe la licoarea despre care spun că îi ţine în priză de dimineaţa până seara. Cei care beau prea multă cafea pot resimţi şi efecte negative, precum: probleme gastrice, efecte psihologice (nervozitate, anxiozitate, iritabilitate), tensiune arterială crescută sau afecţiuni ale ficatului. Însă există şi numeroşi înlocuitori pentru cafea. Un înlocuitor foarte bun de cafea, care are şi gust asemănător, este cicoarea, fiind unul dintre cei mai populari înlocuitori pentru cafea.

Din rădăcina de cicoare, dacă se prăjeşte şi apoi se macină, se obţine o pulbere închisă la culoare, cu efecte tonice digestive şi nervoase, folosită adesea ca substitut de cafea. În magazinele noastre se găsesc diferite sortimente de cafea de cicoare, care, de fapt, sunt un amestec între cicoarea prăjită şi diverse cereale şi leguminoase prăjite (năut, ovăz, orz). Băutura care se obţine din acest amestec este un excelent aperitiv, care, consumat înainte de masă, previne indigestia şi balonarea, alungă oboseala fizică şi nervoasă

Contraindicaţii

Cicoarea, la persoanele sensibile, poate determina fenomene de intoleranţă sau alergie. Există oameni care suferă de alergii la contactul cu această plantă, care se manifestă prin reacţii cutanate. Alţii manifestă hipersensibilitate la administrarea internă a cicorii. De cele mai multe ori, persoanele sensibile la cicoare nu tolerează nici alte andivele sau salata verde.

De curând s-a izolat în cicoare o proteină alergenă care poate determina reacţii imunitare violente, încrucişate, dacă relaţionează cu anumiţi compuşi din pelin. De aceea, cele două plante nu trebuiesc administrate împreună. Persoanele care suferă de un blocaj sau de o inflamaţie a intestinelor trebuie să consulte un specialist în medicina plantelor înainte de a consuma cicoare.

Sursa: Voceaconstantei.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii