Coarnele, un leac de mare preț pe care ni-l dăruiește natura
Coarnele, un leac de mare preț pe care ni-l dăruiește natura
14 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3666
Marime text
- Coarnele se pot consuma proaspete sau pot fi folosite la obținerea sucurilor naturale, a siropurilor, compoturilor, marmeladelor sau chiar a lichiorului( cornată) și a vinului.
- Cornul este benefic prin aproape tot ceea ce produce, dar modul în care sunt combinate toate acestea este esențial.
De la fluorescențele galben-aurii, care dau farmec hotarului dintre iarnă și primăvară, până la bogata recolată de coarne vișinii, cu care ne răsfață în zilele brumate ale lui octombrie, încântătorul arbust de corn are un farmec aparte.
Scoarța, fructele și frunzele sale sunt folosite ca leac de sute de ani. Afecțiunile digestive se tratează cel mai greu pe cale anturală, având în vedere sensibilitatea acestui aspect anatomic. Cornul este benefic prin aproape tot ceea ce produce, dar modul în care sunt combinate toate acestea este esențial. În primul rând este foarte important, ca atât funzele cât și fructele să fie foarte corect uscate, iar scoarța nu se curăță niciodată de pe corn înainte de căderea frunzelor, scrie autorea Mariana Borloveanu, în cartea sa intitulată Leacuri mănăstirești.
Coarnele se pot consuma proaspete sau pot fi folosite la obținerea sucurilor naturale, a siropurilor, compoturilor, marmeladelor sau chiar a lichiorului( cornată) și a vinului. Fructele proaspete, chiar și cele foarte coapte, sunt dulci acrișoare, astringente și acidulate. Consumate în cantități mici, imedfiat după recoltare, acestea sunt foare sănătoase, având deosebite efecte tonic și răcoritoare. Cornatele au aceleași proprietăți și uscate, un leac de mare preț pe care ni-l dăruiește natura. Ele se usucă la soare, după care se păstrează în locuri bine aerisite.
De frumusețea și bogăția cornului ne putem bucura în trei anpotimpuri, iar locurile care ne dăruiesc acest privilegiu încep la lizierele pădurilor din zonele deluroase, ajungând chiar până la câmpie, ceea ce ne face să afirmăm că acest arbust are o mare plasticitate ecologică. Cornele comțin cantități importante de vitamina C (acid ascorbic) , de la 40 mg până la 130-140 mg la 100 g de fructe, sporindu-le astfel calitățile nutritive și terapeutice.
Sursa foto: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii