Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consumat în doze optime, amarul pelin face minuni pentru sănătate

ro

23 Jun, 2014 00:00 2692 Marime text
Pentru prepararea ceaiurilor, sunt utilizate atât frunzele, cât şi tulpinile şi florile uscate. Această infuzie are capacitatea de a trata afecţiuni gastrice, de la balonare până la forme uşoare de gastrită. De asemenea, pelinul este una dintre cele mai eficiente plante în prevenirea şi tratarea  afecţiunilor hepatice, acţionând şi ca un detoxifiant. În plus, ceaiul de pelin are rolul de a întări sistemul imunitar. Fiind utilizat încă din antichitate, pelinul a fost introdus în medicina naturistă pentru proprietăţile sale antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice şi vermifunge. Tot în scopul păstrării sănătăţii gastrice, pelinul are capacitatea de a omorî paraziţii şi viermii din intestine. În uzul extern, ceaiul de pelin este eficient în tratarea afecţiunilor cutanate ale pielii, răni, arsuri sau înţepături de insecte, având şi efect dezinfectant. Proprietăţile benefice ale pelinului se datorează conţinutului ridicat de compuşi activi precum uleiul esenţial, flavonoidele şi acizii fenolici.
Atenţie, se administrează intern numai în urma unui control şi cu avizul medicului specialist, fiind contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Este indicat ca ceaiul de pelin să fie consumat în cure de maximum 20 de zile, a câte trei căni pe zi, pentru a se evita efectele adverse precum iritaţiile, ameţelile, vărsăturile şi, în anumite cazuri, insomniile. De asemenea, administrat în exces, pelinul are efect halucinogen.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii