diversificare.ro Crețișoară, o minune pentru femei
diversificare.ro: Crețișoară, o minune pentru femei
01 Jun, 2015 09:22
ZIUA de Constanta
1619
Marime text
Folosită încă din cele mai vechi timpuri (prima referire scrisă a fost în 1532), crețișoara este o plantă perenă care crește în zonele înalte de munte, la marginea pădurilor, în aprilie-august.
Crețișoara are efecte benefice la nivel hormonal fiind recomandată atât în cazul absenței menstrei, cât și în dereglările ce apar la menopauză, este diuretică, cardio-tonică, induce somnul, oprește sângerările interne și externe, grăbește vindecarea, tonifică musculatura, fortifică uterul ajutând la fixarea sarcinii (mai ales dacă există o predispoziție spre avorturi spontane), dar și la recuperarea post-natală, în special la nașterea prin cezariană.
Este antiseptică, antiinflamatoare, redă elasticitate țesuturilor și vindecă rănile, inclusiv cele apărute în urma extracțiilor dentare, înțepături de insecte, iritații ale pielii, decongestionează ficatul, tratează diareea și gastroenterita, reduce durerea de cap și amețeala.
Pulbere sublingual: planta se râşneşte cât mai fin si se ia câte o jumătate de linguriţă de 4 ori pe zi, la intervale regulate (la aproximativ 6 ore), cu minim 30 de minute înainte de masă, se ţine sublingual 15 minute, apoi se înghite cu puţină apă plată. De regulă se administrează mai multe plante într-un amestec, în funcţie de efectul dorit. Maceratul la rece se prepară din 2-3 pumni de plante proaspete sau 200 de grame de plante uscate, puse într-o găleată cu apă și lăsată peste noapte; se încălzește a doua zi și se toarnă peste apa de baie pentru tonifierea musculaturii, boli ale mușchiului cardiac, scleroza multiplă, incontinența sfincterelor, hernii inghinale, ombilicale, vindecarea rănilor sau diverse afecțiuni dermatologice.
Tinctura se prepara în alcool de 45 grade, în proporţie de 1 la 5 (o parte de plantă la 5 părţi alcool) – se administrează câte 30 picături de 3 ori pe zi în 100 ml apă plată.
Articolul integral îl puteți citi pe diversificare.ro
Ce substanțe conține crețișoara?
Această plantă extrem de importantă pentru organismul nostru conține flavinoide (esențiale pentru organism, ajută vasele de sânge să fie sănătoase, sunt un supliment de vitamina C și previn inflamațiile tuturor organelor), acid palmitic și stearic (acizi grași saturați regăsiți în plante, componente importante ale uleiului de palmier), acid salicilic (util în tratarea inflamațiilor și a febrei), fitosteroli (responsabili cu blocarea producției de colesterol), taninuri, acizi elagici, luteici, principii active, săruri minerale.Care sunt beneficiile acestei plante?
În scop terapeutic, se folosește partea aeriană a plantei ce poate fi culeasă în timpul înfloririi – vara, dar și rădăcinile recoltate toamna.Crețișoara are efecte benefice la nivel hormonal fiind recomandată atât în cazul absenței menstrei, cât și în dereglările ce apar la menopauză, este diuretică, cardio-tonică, induce somnul, oprește sângerările interne și externe, grăbește vindecarea, tonifică musculatura, fortifică uterul ajutând la fixarea sarcinii (mai ales dacă există o predispoziție spre avorturi spontane), dar și la recuperarea post-natală, în special la nașterea prin cezariană.
Este antiseptică, antiinflamatoare, redă elasticitate țesuturilor și vindecă rănile, inclusiv cele apărute în urma extracțiilor dentare, înțepături de insecte, iritații ale pielii, decongestionează ficatul, tratează diareea și gastroenterita, reduce durerea de cap și amețeala.
Cum se prepară?
Decoctul se obține adăugând plantele în apa clocotită care depășește punctul de fierbere și poate fi utilizat ca o apă de gură pentru a trata cazurile de ulcere bucale, sângerarea gingiilor și ca gargară pentru dureri de gât. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plante la un litru de apă clocotită, se lasă câteva minute și se consumă 2-3 căni pe zi (inclusiv în obezitate). Proaspetele mămici este bine să bea cel puțin 10 zile de la naștere. Compresa se obține prin spălarea și zdrobirea cu făcălețul a unei cantități de plante proaspete. Se aplică direct pe răni sau în cazul febrei.Pulbere sublingual: planta se râşneşte cât mai fin si se ia câte o jumătate de linguriţă de 4 ori pe zi, la intervale regulate (la aproximativ 6 ore), cu minim 30 de minute înainte de masă, se ţine sublingual 15 minute, apoi se înghite cu puţină apă plată. De regulă se administrează mai multe plante într-un amestec, în funcţie de efectul dorit. Maceratul la rece se prepară din 2-3 pumni de plante proaspete sau 200 de grame de plante uscate, puse într-o găleată cu apă și lăsată peste noapte; se încălzește a doua zi și se toarnă peste apa de baie pentru tonifierea musculaturii, boli ale mușchiului cardiac, scleroza multiplă, incontinența sfincterelor, hernii inghinale, ombilicale, vindecarea rănilor sau diverse afecțiuni dermatologice.
Tinctura se prepara în alcool de 45 grade, în proporţie de 1 la 5 (o parte de plantă la 5 părţi alcool) – se administrează câte 30 picături de 3 ori pe zi în 100 ml apă plată.
Articolul integral îl puteți citi pe diversificare.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii