Cum începe o bună comunicare?
Cum începe o bună comunicare?
27 May, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2030
Marime text
Unul dintre cele mai importante lucruri, în viață oricărui om, este comunicarea. Astfel ne putem transmite mesajele, ne putem face cunoscute ideile, putem lamuri neînțelegerile și ajunge la armonie în relațiile noastre. Comunicarea este vehiculul care sta la baza relațiilor interumane și este fundamentul tuturor lucrurilor. . Sigur, aproape că a ajuns un clișeu, afirmația: „comunicarea este cea mai importanta”. Și asta pentru că o rostim cel mai adesea mecanic, fară să o trecem prin noi. .
Cei mai mulți oameni considera că a vorbi despre tot și toate cu cei din jur înseamnă că au o comunicare buna cu aceștia. Confunda vorbirea fară substanță și scop, cu comunicarea. Sau auzirea cu ascultarea. Și apoi, sunt nedumeriți ori de cate ori nu se fac înțeleși sau se înstrăinează de cele mai dragi ființe din viață lor.
Fiecare ființă umana dorește să fie ascultata, iar când nu este, are senzația că nu este importanta și își întărește convingerea că nu este sufiecnt de buna, de importanta, etc.
Toți avem nevoie să fim ascultați. Și atunci, de ce foarte putini ascultam? .
De cate ori nu ne-am prefăcut că ascultam pe cineva, dând din cap aprobator sau scoțând niste interjecții din când în când, pentru a-i da senzația că suntem acolo, când de fapt eram cu gândul în cu totul alta parte și făceam cu totul altceva în acest timp? De cate ori nu s-a întâmplat să ni se transmită un mesaj, pe care l-am înțeles greșit, iar asta ne-a afectat relațiile și rezultatele în viață?
Așadar, ce este necesar să facem, pentru o comunicare eficientă?
Cel mai important este să învățam să ascultăm.
O bună comunicare începe cu o bună ascultare. ·
Să fim prezenți, când cineva vorbește cu noi. Adică să ascultam activ, să fim atenți la mesajul pe care dorește să ni-l comunice . ·
Să păstram contactul vizual. Asta ne ajuta să fim efectiv parte din conversație și să cream un spatiu, care-i conferă încredere iterlocutorului.
Să evitam să-l întrerupem pe cel care vorbește, iar când dorim să o facem, să cerem permisiunea. ·
Să ne oprim din orice activitate care ne-ar putea distrage atenția și să înlăturam orice stimul perturbator (ex. închidem televizorul) ·
Să fim creativi în conversație, adică, în timp ce ascultam, să renunțam la judecați și prejudecați, idei fixe sau manipulare și să fim în lumea celui care ne vorbește, acceptând punctul lui de vedere. ·
Să fim oglinda celui care vorbește, reformulând ceea ce am înțeles. ·
Să avem curajul de a amână conversația, în cazul în care suntem preocupați de altceva și nu putem fi prezenți sută la sută .
Citește continuarea pe astrocafe.ro.
Sursa foto: Pexels
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii