Cum poți afla dacă ceva este benefic pentru tine
Cum poți afla dacă ceva este benefic pentru tine
12 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1831
Marime text
Când ai o pofta neasteptata de a mânca ceva, un aliment considerat "nesanatos" conform credintelor tale, poti sa îti dai seama daca acea pofta raspunde sau nu unei nevoi a corpului tau? Singurul mijloc pe care îl cunosc este acela de a amâna acea pofta pentru un timp si a te ocupa de altceva, iar daca o vei uita repede, înseamna ca nu era decât o dorinta trecatoare si nu o nevoie. Daca însa simti aceeasi pofta si peste câteva ore, atunci poti sa îti faci pe plac si sa savurezi cu placere acel aliment.
Îti recomand sa faci acest lucru doar atunci când vrei sa manânci un aliment "nesanatos" pentru tine deoarece atunci când îti este foame, este mai bine sa manânci imediat. Chiar daca corpul tau nu are cu adevarat nevoie, acel aliment îti va face bine, dincolo de planul fizic. Probabil, în acel moment este singurul mod de a te recompensa, pe care îl cunosti în acel moment. Acceptând aceasta incapacitate de a te recompensa în alt mod, vei reusi sa gasesti destul de repede alta modalitate.
Altfel, daca nu îti asculti acea pofta persistenta si te abtii, vei sti ca la un moment dat îti vei pierde controlul. Daca esti genul de persoana care încearca sa îsi satisfaca cea mai mica dorinta sau capriciu imediat, fara sa verifice daca au nevoie de acel lucru, probabil esti în acelasi timp genul de persoana care vrea imediat sa manânce ceea ce îsi doreste în acel moment. Acest gen de comportament este adeseori influentat de o carenta afectiva.
Cum se poate sa ai mai mult discernamânt pentru a realiza daca un aliment este sau nu benefic pentru tine? Acordându-ti dreptul de a experimenta orice, de a mânca si a bea ceea ce ai pofta, fiind constient în acelasi timp de ceea ce se întâmpla în tine si mai ales, fara sa tii cont de ceea ce îti spun ceilalti. Nimeni nu are cum sa stie ce este bun sau nu pentru altcineva. Un anumit lucru poate fi bun pentru cineva, iar pentru altcineva acelasi lucru poate fi rau.
Un mijloc foarte bun pentru a vedea daca ceea ce te pregatesti sa manânci este bun pentru corpul tau - deci este un lucru de care are într-adevar nevoie - este de a mesteca bine prima înghititura, pâna când devine complet lichida. Mi se întâmpla uneori sa îmi fie foarte pofta de ceva anume si imediat dupa prima înghititura, bine mestecata, alimentul acela devine acid în gura mea sau are un gust neplacut. Astfel stiu ca pofta aceea nu raspunde de fapt unei nevoi adevarate. Dupa aceea este mai usor sa faci legatura cu pofta falsa care se ascunde în spatelei dorintei de a mânca ceva anume.
A-ti asculta corpul si a-i asculta nevoile sunt doua lucruri diferite. A-ti asculta corpul înseamna a-ti servi corpul fizic (în acest caz felul în acre ne alimentam) pentru a deveni constient de ceea ce se întâmpla în interiorul tau. A asculta nevoile corpului înseamna sa stii de ce au cu adevarat nevoie cele trei corpuri ale tale, corpul fizic, emotional si cel mental. Apoi, daca traim furie, nerabdare, tristete, oboseala, agresivitate etc. putem sa descoperim gradul nostru de acceptare a acestor emotii observând daca ne simtim vinovati referitor la alegerile nostre alimentare, daca facem aceste alegeri pentru a compensa emotiile si sentimentele.
Sa luam exemplul unei persoane care este nervoasa pe un coleg de serviciu. Ajunge acasa cu dorinta de a se descarca pe ceva si începe sa manânce înghetata. Daca în timp ce manânca este constienta de faptul ca nu are nevoie de acel aliment, ci doar are nevoie sa se descarce astfel, va sti sa se opreasca înainte sa termine toata cutia de înghetata, deoarece îsi acorda dreptul de a face acel lucru pe moment. Daca în plus, îi spune corpului ca recunoaste faptul ca nu are deloc nevoie de acel aliment si îi cere sa fie indulgent pentru a elimina ceea ce nu are nevoie, cât mai repede posibil, nu va avea niciun efect nociv.
Faptul de a-i multumi în avans pentru acest efort suplimentar pe care i-l impune este un semn de dragoste din partea ta si nu mai simti culpabilitate. Vreau însa sa te previn ca nu este usor tot timpul sa stii daca accepti cu adevarat. Putem sa credem ca ne acceptam, fara sa fie însa adevarat.
Lise Bourbeau
Sursa: Astrocafe.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii