Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:24 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2. Drept la replică Sorin Rugină. De la consultant al lui Constantinescu, la director medical pe muchia legii Descălecatul lui Avram la Constanţa, la final?!

ro

11 Jul, 2016 00:00 12782 Marime text
 
 
Fostul consilier personal al ex-preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu (NDC), şi mâna dreaptă a fostului manager Dănuţ Căpăţînă, dr. Mihnea Avram, a încasat bani frumoşi timp de opt ani, mai întâi din postura de consultant, apoi ca medic, iar ulterior ca director medical al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Din această ultimă ipostază a reuşit să-şi pună în cap cam toţi specialiştii din spital. Avram mai deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Medical, este membru în Comitetul Director şi, cel mai important, şeful Comisiei de Disciplină, unde, rând pe rând, personalul incomod a fost târât şi din dispoziţia fostului său colaborator, Căpăţînă.
 
Cu toate că Legea 154/2014 pentru modificarea art. 184, alin. (6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că în spitalele clinice, secţiile, laboratoarele şi serviciile medicale clinice funcţia de şef de secţie, şef de laborator, şef de serviciu medical şi director medical este ocupată de un cadru didactic recomandat de Senatul instituţiei de învăţământ medical superior în cauză, cu aprobarea managerului şi cu avizul Consiliului de Administraţie al spitalului, cu ajutorul lui Constantinescu şi al lui Căpăţînă, dr. Avram a reuşit să se instaleze în funcţia de director medical din prima zi a anului 2014.
 
Ca o paranteză, şi Ordinul ministrului Sănătăţii (OMS) nr. 595/2015 pentru modificarea metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor de ocupare a funcţiilor specifice comitetului director din spitalele publice, aprobată prin OMSP nr. 284/2007 (cu modificări ulterioare), prevede, printre criteriile specifice privind înscrierea la concurs/examen pentru funcţia de director medical, ca aceştia să fie cadre didactice recomandate de Senatul instituţiei de învăţământ medical superior în cauză, cu aprobarea managerului şi cu avizul Consiliului de Administraţie al spitalului, numai pentru institute sau spitale clinice! Or, spitalul din Constanţa este o unitate medicală clinică, aşa cum arată şi titulatura - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa!

2010, contract de consultanţă cu Consiliul Judeţean condus de NDC

Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, apare pe lista beneficiarilor unui contract de consultanţă în 2010. Avram a declarat că nu-şi mai aminteşte ce valoare a avut contractul de consultanţă, în schimb, spune că „şi-a meritat toţi banii, de vreme ce, începând cu acea perioadă, spitalul a înflorit la propriu, iar investiţiile în sănătate ale CJC nu au mai contenit“.

Consultanţa din 2010 s-a răsfrânt asupra SCJU în 2011. Printre victime: Cardiologia II!

Una dintre „victimele“ reorganizării puse în operă de fostul manager Dan Căpăţînă în 2011 în Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-a numit „Cardiologia II“, secţie condusă la acea vreme de medicul Marius Ţoringhibel. Trebuie precizat din capul locului că reorganizarea a fost făcută ca urmare a serviciilor de consultanţă şi consiliere prestate de dr. Mihnea Avram pe lângă instituţia Consiliului Judeţean, condusă în perioada respectivă de Nicuşor Constantinescu.
 
În urma acestei reorganizări a Cardiologiei s-au pierdut 30 de paturi şi servicii de terapie coronariană care doar în această secţie se efectuau atunci la Constanţa. Cardiologia II îşi desfăşura activitatea la etajul 4 al spitalului, unde, mai târziu, a fost instalată Secţia de Ortopedie, condusă de un alt „medic de import“, adus de Nicuşor Constantinescu de la Bucureşti şi numit şef de secţie în SCJU.
 
Un fost cadru medical de la Cardiologie II ne-a povestit episodul din 2011, în care, practic, în jumătate de oră, personalul secţiei a rămas în aer. La propriu. Ulterior, unii au plecat, iar alţii au fost redistribuiţi pe alte secţii. Paturile de la Cardio II au ajuns, cel mai probabil, pe secţia doctorului Şerban, iar angiograful folosit de specialiştii spitalului şi adus la Constanţa de dr. Viorel Pop prin intermediul Facultăţii de Medicină a fost dus la casare după ce, din timp, se renunţase la prelungirea contractului de mentenanţă, ne-a povestit angajatul SCJU.
 
Reţeta a fost similară cu cea a cazului aparatului de radioterapie din judeţ, care, din luna aprilie a acestui an, a fost scos funcţiune din motive tehnice. „Mai târziu am înţeles de ce această secţie trebuia desfiinţată, ca să se facă loc contractului cu privaţii de la Cardioscan. Specificul nostru faţă de Cardiologie I era cardiostimularea“, ne-a precizat cadrul medical.
 
Odată cu desfiinţarea Cardiologiei II, au fost comasate şi Secţiile de Ginecologie şi Chirurgie, pentru ca apoi acestea să fie reînfiinţate. Care să fie fost oare logica desfiinţării? La ce capitole bugetare să se fi făcut economiile şi mai ales care au fost rezultatele viziunii lui Avram?

 
2011 a însemnat şi primul an în care s-a instituit, tiptil, teroare printre medicii şi personalul medical din spital, odată cu vizitele de informare pe care Avram, în calitate de consilier/consultant al preşedintelui Consiliului Judeţean, le întreprindea pe secţiile spitalului.

2012, anul aducerii privaţilor de la Cardioscan în spital

Angiogramele şi implantarea de stimulatoare reprezintă un contract exclusiv cu firma Cardioscan, care datează din 2012 (la vremea respectiva, firma avea sediul în Timişoara).
Pe 23 aprilie 2012, cu mare fast, Nicuşor Constantinescu, pe atunci preşedinte şi candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, a inaugurat, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Centrul de Cardiologie Intervenţională Cardiolife. Cu mare fast, anunţat cu ceva timp înainte, centrul a presupus o intervenţie de vreun milion de euro.
 
Grupul de trei medici veniţi de la Timişoara, format din Bogdan Mut-Vitcu, Cristian Dină şi Milovan Slovenski, a fost prezentat ca unul de mare valoare. Cardioscan şi CJC sunt părinţii clinicii de cardiologie intervenţionistă. SC Cardiolife SRL cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 2011 şi i-a avut ca asociaţi pe SC Medicorclinics (50%), reprezentată prin Bogdan Mut-Vitcu, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, „pe persoană fizică“ (50%). Societatea are un sediu secundar în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în conformitate cu contractul de asociere în participaţiune nr. 466 din 1 iunie 2011, valabil din 1 iunie 2011 până pe 1 iunie 2060.
 
În anul 2014, societatea deţinută şi administrată de Cristian Dina, Milovan Slovenski si Bogdan Mut-Vitcu a intrat în insolvenţă, în ciuda rezultatelor bune din primii ani de activitate; în 2012 a realizat un profit net de 697.849 de lei şi o cifră de afaceri de 8,6 milioane de lei.
 
După ce Cardiolife „a apus“, lucrările clinicii au fost continuate de nou-născuta Cardioscan SRL. Societatea are sediul în Constanţa şi a fost înfiinţată în 2013. În prezent, îi are ca asociaţi pe Daniela Monica Gaitanidis Făgădău, cu 5%, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, cu 95%. Firma are sediul social în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Printre partenerii Cardioscan se numără Synevo şi Pozimed.

 
Aceeaşi sursă ne-a precizat că încheierea contractului cu dr. Bogdan Mut-Vitcu nu ar fi fost posibilă în 2012 dacă spitalul constănţean nu ar fi avut până atunci un istoric pozitiv al cardiostimulării temporare şi permanente. Cu alte cuvinte, Spitalul Judeţean a avut angiograf, sigur, poate nu la fel de performant, însă cu siguranţă unul care nu angrena costuri suplimentare pentru pacienţi şi care funcţiona la foc continuu.
 
Ca o paranteză, la momentul redactării acestui material, singurul colaborator al doctorului Mut, dr. Alexandru Doici, şi-a întrerupt colaborarea cu clinica de cardiologie intervenţionistă, deoarece spitalul nu-i mai decontează manopera. Din afirmaţiile managerului interimar al SCJU, dr. Cătălin Grasa, este posibil ca, pe viitor, colaborarea să fie reluată sau să fie cooptat în spital un cardiolog intervenţionist care să opereze şi angiograful adus la începutul anului la Constanţa de Academia de Ştiinţe Medicale şi care este, actualmente, inoperabil. În caz contrar, spitalul s-ar vedea în situaţia de încheia cu acelaşi privat şi un contract de servicii pe aparatul aflat în uzul unităţii medicale, a lăsat să se înţeleagă Grasa.
 
O întrebare rămasă fără răspuns în acest moment şi probabil o temă bună de rumegat atât pentru conducerea spitalului, cât şi pentru Cardioscan şi Consiliul Judeţean: cum poate o firmă să câştige un contract (Cardioscan deserveşte şi un program naţional) pentru 49 de ani?! Ce prevedere contractul încheiat în 2012 cu CJC? Este adevărat că una dintre clauzele contractului obligă autorităţile constănţene să nu autorizeze funcţionarea niciunui alt dispozitiv medical de tip angiograf pentru o perioadă considerabilă, astfel încât privatul să-şi amortizeze investiţia?

2014: Noul director medical al SCJU devine medicul Mihnea Avram

Avram este medic primar chirurgie generală, competenţă - laparoscopie, specializare - management sanitar pe Secţia Clinică Chirurgie II a Spitalului de Urgenţă Bucureşti. La 1 ianuarie 2014, actualul manager interimar, dr. Grasa, era obligat de împrejurări să-i lase postul de director medical lui Avram, iar „la schimb“ a primit funcţia de director de cercetare, pe care şi-a pierdut-o în mandatul lui Căpăţînă. Ulterior, a fost numit preşedintele Consiliului de Administraţie, tot pentru a compensa într-un fel „palma“!

Avram, reclamat în zadar la superiori

Starea de nemulţumire de la Cardiologie II nu a fost aşadar singulară. Indignare a existat de-a lungul timpului şi în alte secţii din spital. De pildă, la nivelul Clinicii de Endocrinologie, care funcţionează cu doar cinci paturi, sau la Pneumologie, cu activitate clinică, de asemenea, care funcţionează ca urmare a reorganizării, cu şase paturi. Şi Clinica de Urologie a fost izolată, contrar tuturor regulilor de circuit şi PSI, de restul spitalului, numai pentru a nu deranja Secţia de Chirurgie, în care operează „Măria Sa“ dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.

O altă nemulţumire generală a cadrelor medicale din spital vizează modalitatea de aprobare a medicamentelor de către acelaşi director medical Avram, care se face fără o regulă firească de etică, susţin medicii. Nu în ultimul rând, cadrele medicale de bună-credinţă au ajuns la disperare şi reclamă aroganţa directorului medical, care are o atitudine vădit anti-universitară. Practic, murmurul de nemulţumire din spital se aude de la intrare (paznici, lifturi) şi până la etajul 9. Toate aceste nemulţumiri au fost puse pe hârtie şi s-au transformat, în repetate rânduri, în memorii adresate atât fostelor conduceri ale spitalului sau Consiliului Judeţean, cât şi rectorului Universităţii „Ovidius“, dr. Sorin Rugină. Intuiţi deja probabil că niciunul dintre cei trei nu s-a deranjat să le răspundă medicilor, deşi termenul legal a expirat.

În 2015, avea loc revolta medicilor de pe Secţia de Chirurgie! 

În urmă cu cinci ani, înainte de reorganizarea dictată de consultantul Avram, Chirurgia îşi desfăşura activitatea în două clinici universitare conduse de profesorii Vasile Sârbu şi Ion Aşchie, ocupând sectoarele 3 şi 4 de la etajele 4 şi 5, respectiv Clinicile 1 şi 2 Chirurgie. Clinica Ortopedie îşi desfăşura activitatea în sectorul 2 al etajului 5. După reorganizare, sectoarele 3 şi 4 de la etajul 4 au fost date Clinicii Ortopedie, conduse de dr. Alexandru Şerban. Iar sectorul 2 al etajului 5, care a aparţinut Ortopediei, a revenit Clinicii Chirurgie, comasate într-una singură, invocându-se reducerea cheltuielilor materiale pentru plata a doi şefi de clinică.
 
În toată această perioadă, pentru renovarea clinicii, chirurgii au fost mutaţi când la etajul 5, când la etajul 9. În prezent, Secţia Chirurgie I îşi desfăşoară activitatea la etajul 5, în aripa opusă Secţiei de Chirurgie Neclinică.

La scurt timp după ce a devenit director medical, dr. Avram a înfiinţat o secţie neclinică de chirurgie, în care activează şi el, încropită cu medici aduşi din alte oraşe. Secţia Neclinică de Chirurgie este condusă de Vitalie Moroşanu, originar din Republica Moldova. Fără a pune în discuţie calităţile profesionale ale medicilor nou-veniţi, chirurgii de la Chirurgie I semnau anul trecut un protest împotriva înfiinţării acestei secţii neclinice. Ei afirmau tot atunci că medicii tineri au fost intimidaţi să participe la concursul pentru ocuparea posturilor din secţia condusă de Moroşanu, tocmai pentru a li se facilita angajarea medicilor aduşi de dr. Mihnea Avram.
 
„Ilegalitatea“ care tronează până în zilele noastre vine din faptul că această desfiinţare-comasare produsă în 2014 ar fi trebuit să aibă aprobarea universităţii, prin Facultatea de Medicină, a Ministerelor Sănătăţii şi Învăţământului, precum şi a CA-ului SCJU!

2016: Căpăţînă, arestat, Avram, pe picior de plecare?!

Acum aproape două luni, fostul manager al SCJU, Dan Căpăţînă, a fost arestat pentru luare de mită. Contractul de management cu firma acestuia a fost anulat, iar Consiliul Judeţean a numit o conducere interimară la spital. La rândul său, Nicuşor Constantinescu a primit, recent, o condamnare de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal.
 
În atare „condiţii vitrege“, nici doctorul Avram nu pare să se simtă prea bine. Zilele trecute, ne spunea că „se gândeşte să plece din spital dacă activitatea sa nu este apreciată“, precizând că a „vorbit chiar cu câţiva apropriaţi despre acest lucru“. Contractul lui Avram cu SCJU expiră în martie 2017. Surse din conducerea spitalului susţin însă că „cel mai probabil, Avram va pleca înainte de expirarea contractului, pentru că a fost trimis să muncească, deoarece funcţia de director medical implică multă responsabilitate“.
 
În plus, medicii aşteaptă debarcarea celui care, prin reorganizarea dictată în 2011 în urechile lui Căpăţînă şi ale lui Constantinescu, nu a făcut decât să îngreuneze activitatea personalului şi să dea unor privaţi posibilitatea de a-şi muta afacerile în Spitalul Judeţean Constanţa.


UPDATE 2: 12 iulie
Ca urmare a celor publicate de cotidianul ZIUA de Constanţa, prof.univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa a trimis un drept la replică, pe care îl redăm integral:

În legătură cu cele afirmate în articolul „Descălecatul lui Avram la Constanţa, la final?”, publicat în cotidianul „Ziua de Constanţa”, în data de 11 iulie a.c., vă aduc la cunoştinţă următoarele:
 
- În calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa m-am implicat activ în problematica de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pe care dumneavoastră aţi analizat-o în articolul menţionat mai sus. Corespondenţa pe care am purtat-o cu Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean şi conducerea SCJU pe acest subiect, dovedesc aceste afirmaţii. Demersurile au fost făcute, tocmai pentru a soluţiona cât mai rapid diferendele apărute între conducere şi o parte a medicilor, şi sesizările formulate, referitoare la respectarea cadrului legal, în speţă, la condiţiile obligatorii ce trebuie să fie îndeplinite în vederea ocupării funcţiei de director medical.
 
-  Consider că cea mai importantă susţinere pe care o poate oferi rectorul unei universităţi, într-o asemenea situaţie, este pe cale instituţională. Toate spitalele clinice din judeţ au contracte cu universitatea şi, implicit, parteneriate cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. De aceea, voi susţine în continuare intrarea în normalitate la SCJU Constanţa, pornind de la prevederile legale privitoare şi bazându-mă pe parteneriatul cu spitalul şi cu ministerele tutelare.


UPDATE 1: 11 iulie
Ca urmare a celor publicate de cotidianul ZIUA de Constanţa, medicul Mihnea Avram a trimis un drept la replică, pe care îl redăm intergal:
 
„Conform Legii 504/2002 privind rectificarea şi dreptul la replică, vă solicit conform şi în condiţiile impuse de lege, să publicaţi dreptul meu la replică, în care răspund punctual la toate afirmaţiile pe care le-aţi prezentat în articol, evident în spiritul bunei informari a cititorilor dumneavoastră şi al stabilirii adevărului:

„La data de 1 august 2010 am fost invitat/chemat de conducerea Consiliului Judeţean Constanţa pentru a mi se solicita consultanţă medicală şi de management sanitar în scopul «aducerii Spitalului Judeţean Constanţa la standarde asemănătoare în calitatea serviciilor de urgenţă cu Spitalul Floreasca». Aceasta deoarece lucram de peste 20 de ani în acel spital ca medic chirurg, şef de gardă şi şeful blocului operator de urgenţă şi aveam atestate naţionale şi cursuri de pregătire în managementul sanitar. Am început de atunci să vin cel puţin săpătâmnal la Constanţa pentru acest contract în valoare de 500 euro, cu cheltuieli incluse în această sumă.

La acea dată restructurarea SCJU fusese deja finalizată, adică contopirea a peste 45 de secţii în 22 nou create, în scopul eficientizării activităţii. La începutul anului 2010 fusesera contopite cele două clinici de chirurgie (şi nu în 2014), ca şi celelalte. De existenţa secţiei de Cardiologie 2 condusa de dr.Toringhibel am aflat din articolul dv.

Nu am fost niciodată şeful Comisiei de Disciplină. A fost şi este atributul managerului general.

Pe toată perioada consultanţei, nu mi s-a cerut niciodată un punct de vedere asupra niciunei externalizări de servicii, deşi am cerut de multe ori lămuriri în acest sens. Prin urmare, nici macar nu am citit vreodata aceste contracte, cu atat mai puţin am fost implicat în decizia de înfiinţare a Cardiolife. În schimb, am fost singura persoană din conducerea SCJU care a facut eforturi susţinute timp de 2 ani la Academia de Ştiinţe Medicale (poate fi intrebat dl.prof Deac şi dl academician Ifrim) în scopul obţinerii noului angiograf.

Tot eu am generat memoriile către Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României în atenţionarea epuizării sursei de radioterapie, încă din anii 2011-2012. Acum 2 ani, l-am adus la Constanţa pe dl.Bortello, director general pentru Europa al Băncii Mondiale, pentru includerea rapidă a SCJU în programul de dotare radioterapie.

Am devenit director medical SCJU prin concurs, în februarie 2014, pentru un contract de 3 ani, iar legea prin care se cere recomandarea Senatului Facultăţii de Medicină a apărut în decembrie 2014.

Activitatea mea de medic chirurg s-a concretizat în peste 400 de operaţii la Constanţa, din care in jur de 300 de cancere grave,in special digestive.Impreuna cu colegii mei,am realizat in jur de 1500 operatii de chirurgie generala si am efectuat personal zeci de garzi in SCJU.

Nu am avut niciodată atitudine antiuniversitară, ba din contra, mi-aş fi dorit să fac parte din corpul didactic. Experienţa m-ar fi îndreptăţit în acest sens.

Activitatea mea iî aceste funcţii a adus SCJU în prezent la cei mai buni indicatori şi cea mai mare finanţare de la Casa Judeţeană de Sănătate avute vreodată. În prezent, SCJU este clasificat grad IA maxim (împreună cu doar 3 spitale din Bucureşti şi 4 din marile oraşe) şi ca indicatori se situează pe locul 5 naţional (practic la egalitate cu locurile 3,4) între marile spitale de urgenţă.

Mi-am realizat şi depăşit toţi indicatorii de performanţă din contractul de management încheiat cu SCJU.

Dacă toate aceste realizări nu contează, conform legii mă pot întoarce oricând la Spitalul Floreasca, cu puternica convingere şi mulţumire că am făcut ceea ce trebuia Vă multumesc“, dr. Mihnea Avram.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii