Deficitul de fier. Spanacul, alimentul care ne ajută în cazul anemiei
Deficitul de fier. Spanacul, alimentul care ne ajută în cazul anemiei
05 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2002
Marime text
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, deficitul de fier afectează mai mulți oameni decât orice altă boală, constituind o problemă de sănătate publică, relatează csid.ro.
În general, cele mai afectate categorii de populație sunt femeile și copiii. În România, conform celui mai recent document publicat de Organizația Mondială a Sănătății, s-a estimat că, în 2011, 24% dintre femeile cu vârsta între 15 și 49 ani sufereau de anemie.
Care este necesarul de fier recomandat zilnic?
Necesarul de fier pentru diferitele categorii de persoane este prezentat în tabelul de mai jos, potrivit sursei mai sus menționate
În spanac găsim cantități mari de vitamina A, vitamina K și folat. Vitamina A este importantă pentru vederea pe timpul nopții, dar și in cresterea si dezvoltarea celulara, reglarea functiilor sistemului imun și în reproducere. Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substanțe cu proprietăți asemănătoare, implicate în procesul de coagulare. Folatul (Vitamina B9) este implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în maturarea celulelor roşii sanguine.
100 de g de spanac crud asigură doza zilnică de vitamina A și vitamina K, iar în ceea ce privește fierul, asigură doar o treime din doza recomandată. Totuși, datorită conținutului caloric mic (doar 23 kcal pentru 100 g), el poate fi o sursă bună de fier pentru persoanele care au deficit de fier, fără a avea un impact pe greutate.
De asemenea, prin conținutul crescut de vitamine A îl putem folosi pentru a ne îmbunătăți vederea nocturnă.
Poate fi consumat în timpul sarcinii pentru a preveni deficitul de folat, care este implicat în defectul de tub neural și retard de creștere intrauterină la făt.
Alte beneficii:
· Previne ulcerul gastric
· Ajută la întărirea oaselor
· Îmbunătăţeşte activitatea metabolică
· Reglează tensiunea arterială
· Reduce inflamația
Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
În general, cele mai afectate categorii de populație sunt femeile și copiii. În România, conform celui mai recent document publicat de Organizația Mondială a Sănătății, s-a estimat că, în 2011, 24% dintre femeile cu vârsta între 15 și 49 ani sufereau de anemie.
Care este necesarul de fier recomandat zilnic?
Necesarul de fier pentru diferitele categorii de persoane este prezentat în tabelul de mai jos, potrivit sursei mai sus menționate
În spanac găsim cantități mari de vitamina A, vitamina K și folat. Vitamina A este importantă pentru vederea pe timpul nopții, dar și in cresterea si dezvoltarea celulara, reglarea functiilor sistemului imun și în reproducere. Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substanțe cu proprietăți asemănătoare, implicate în procesul de coagulare. Folatul (Vitamina B9) este implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în maturarea celulelor roşii sanguine.
100 de g de spanac crud asigură doza zilnică de vitamina A și vitamina K, iar în ceea ce privește fierul, asigură doar o treime din doza recomandată. Totuși, datorită conținutului caloric mic (doar 23 kcal pentru 100 g), el poate fi o sursă bună de fier pentru persoanele care au deficit de fier, fără a avea un impact pe greutate.
De asemenea, prin conținutul crescut de vitamine A îl putem folosi pentru a ne îmbunătăți vederea nocturnă.
Poate fi consumat în timpul sarcinii pentru a preveni deficitul de folat, care este implicat în defectul de tub neural și retard de creștere intrauterină la făt.
Alte beneficii:
· Previne ulcerul gastric
· Ajută la întărirea oaselor
· Îmbunătăţeşte activitatea metabolică
· Reglează tensiunea arterială
· Reduce inflamația
Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii