Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:33 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depozitarea corectă a alimentelor Sfaturi pentru a le păstra prospețimea

ro

30 Dec, 2020 00:00 3214 Marime text

 

  • De cele mai multe ori, ni se întâmplă să achiziționăm alimente care, până când le consumăm, ajung să se strice.
  • ​Iar motivul principal pentru care se întâmplă acest lucru este modul în care le depozităm.

De aceea, este bine să știi care sunt alimentele sensibile care se deteriorează rapid, dar și ce soluții practice ai la îndemână pentru a le depozita corect. În cele ce urmează, am pregătit pentru tine câteva sfaturi utile care te vor ajuta să păstrezi alimentele proaspete mai mult timp:

Hidratează verdețurile

Verdețurile sensibile, precum pătrunjel, coriandru sau busuioc, necesită tăierea tulpinii înainte de a le pune într-un vas cu apă. Ține cont că frunzele trebuie să fie complet uscate în prealabil. Apoi, așază o pungă de plastic deasupra pentru conservarea optimă a prospețimii. În acest fel, verdețurile tale vor rămâne proaspete pentru aproape două săptămâni, SCRIE antena3.ro.
În cazul verdețurilor dure, precum rozmarin, cimbru sau salvie, poți opta pentru înfășurarea lor într-un șervețel de hârtie umed. Apoi, le poți depozita într-o pungă de plastic resigilabilă. Acestea ar trebui să reziste pentru două, cel mult trei săptămâni.

Congelează în siguranță

Una dintre cele mai eficiente metode de depozitare și conservare a alimentelor este congelarea acestora. Avantajul este că poți congela atât fructe și legume, cât și carne sau mezeluri ori mâncare deja gătită. Asigură-te în primul rând că folosești o lada frigorifică eficientă și încăpătoare, cu capacitate ridicată de răcire. În plus, funcția de congelare rapidă asigură menținerea prospețimii alimentelor.
Totuși, un aspect de care trebuie să ții cont este perioada optimă de congelare pentru fiecare aliment în parte. De exemplu, șunca și cârnații pot sta la congelator până la două luni, în timp ce carnea proaspătă de vițel, porc sau vită poate fi depozitată la rece pentru o perioadă de patru până la 12 luni. Carnea de pui rezistă până la un an, în timp ce mâncarea gătită poate fi ținută în congelator pentru cel mult trei luni.

Pune fructele și legumele unde trebuie

Merele nu trebuie depozitate niciodată în frigider, ci le poți depozita pe blatul de bucătărie, separat de alte fructe. În ceea ce privește bananele, le poți păstra la temperatura camerei până când se coc. Odată ce s-au copt, le poți ține în frigider pentru a stopa procesul de coacere. Același lucru este valabil și pentru avocado.
Ține cont de faptul că merele, bananele și avocado emit substanțe gazoase, care pot face ca alte fructe și legume să se strice rapid. Acesta este motivul pentru care trebuie ținute întotdeauna separat. Alte alimente cu mai puține substanțe gazoase sunt broccoli, morcovii și cartofii. Acestea pot fi depozitate împreună. Fructele de pădure, ardeiul gras sau varza kale pot fi depozitate în orice loc.

Depozitează roșiile în funcție de nivelul de coacere

Roșiile verzi pot fi depozitate în pungi de hârtie, cu tulpina în jos, în timp ce roșiile coapte trebuie depozitate la temperatura camerei și ferite de razele soarelui. Niciodată nu trebuie să ții roșiile în frigider deoarece își pot pierde aroma și nutrienții. În cazul în care roșiile sunt mult prea coapte, le poți pune în frigider pentru a stopa procesul de coacere. Totuși, ține cont că, odată ce le-ai scos din frigider, trebuie să le lași câteva minute la temperatura camerei pentru a-și recăpăta aroma.

Pune ouăle și lactatele la locul potrivit în frigider

În ceea ce privește ouăle, acestea trebuie depozitate în sertarul din frigider, cât mai în spate, niciodată pe ușă. Motivul este legat de faptul că ouăle au nevoie de o temperatură constantă, iar de fiecare când vei deschide ușa, temperatura va fluctua.
Referitor la produsele lactate, acestea trebuie depozitate pe raftul din mijloc sau de jos al frigiderului, din același motiv prezentat mai sus. Eventual, le poți ține cât mai în spate, unde temperatura din frigider este constantă.
 
Sursa foto: wikipedia.org

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii