Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:43 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperire științifică extraordinară. Compus creat pentru a ajuta la reconstrucția mielinei

ro

16 Mar, 2022 00:00 3344 Marime text

Descoperire științifică, foto: unsplash/ Hans Reniers

Cercetatorii au creat un compus care, atunci cand a fost folosit pe soareci, a fost apt sa recompuna tecile de mielina din jurul axonilor neuronali. Aceste descoperiri ar putea deschide calea catre un nou tratament impotriva demielinizarii cum ar fi scleroza multipla. Descoperirile au fost publicate in Glia.
 
„Cred ca vom sti cu certitudine intr-un an, medicamentul exact pentru a fi testat pe oameni" a declarat Larry Sherman, doctor in medicina si senior autor al studiului. "Daca nu, vom sti oricum ca aceasta abordare poate functiona."
 
Intrebarea este, poate acest medicament functiona pe creierul uman care este mai mare?
 
Ce este Mielina?
 
Mielina este o structura membranoasa care inconjoara axonii neuronali (partea celulei responsabila cu transmiterea semnalelor electrice) Lamelele de mielina ( protuberanta celulara) sunt formate de fuziunea dintre membrana plasmatica si celulele gliale. lamelel se repeta radial la o distanta de aproximativ 12 nanometri de-a lungul uni axon, formand o teaca.
 
Mielina este formata de diferite tipuri de celule gliale, in functie de locatie. In centrul sistemului nervos mielina este formata de oligodendrocite iar in sistemul nervos periferic de catre celulele Schwan.
 

Demielinizarea in Scleroza Multipla
 
Scleroza multipla este o stare de inflamare care implica demielinizarea din jurul axonilor, intrerupand  capacitatea nervilor de a conduce impulsul electric. Doar nervii din Sistemul Nervos Central sunt afectati de scleroza multipla. Portiunile din Sistemul Nervos Central unde mielina a fost deteriorata sunt numite "leziuni" si arata ca niste cicatrici. Traducerea sclerozei multiple inseamna, de fapt, multe cicatrici.
 
Acidul hialuronic si scleroza multipla
 
Echipa a descoperit anterior o molecula numita "ácid hialuronic" care se acumuleaza in creierul celor cu scleroza multipla. Acidul hialuronic inhiba maturizarea oligodendrocitelor.
 
Mai departe, studiile arata ca acidul hialuronic este spart in mici fragmente in leziunile din  scleroza multipla. Aceste fragmente se comporta ca si semnal la oligodendrocitele imature pentru a nu activa genele acidului hialuronic  producatoare de mielina.

 
Echipa exploreaza daca a fost posibil sa blocheze activitatea hialuronidazica pentru a pregati remielinizarea. 
 
In cel mai recent studiu, echipa a raportat ca un compus S3 (un flavonoid modificat) este apt sa inverseze efectele acidului hialuronic, conducand la remielinizarea axonilor la soarece.
 
"Nu este vorba doar despre mielina ca fiind reversibila ci si despre axoni ca putere majora de revenire." spune Sherman. "Este exact ceea ce vrem sa fie functional".
 
Astazi, echipa aplica acest compus pe o populatie rara de Macaci, maimute cu probleme de scleroza in placi, cunoscuta ca Macacul Japonez.

text: Astrocafe.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii