Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Durerile lombare - cum le tratezi și de ce nu trebuie neglijate

ro

30 Jun, 2022 15:02 2173 Marime text
Sursa foto: pexels.com
 
  • Durerea lombara este cea mai frecventă cauza pentru care oamenii se prezintă la medicul de recuperare.

Aceasta ne afectează în mod semnificativ activitățile noastre obișnuite de autoîngrijire și profesionale.

Cauzele durerilor lombare sunt multiple: obezitatea, statul mult în picioare, poziții fixe prelungite, mobilizări bruște ale coloanei lombare, spondiloza lombara, discopatie lombara și herniile de disc, tumori, infecții, fracturi osteoporotice etc.

Dacă stăm mult la birou și în poziții necorespunzătoare suntem predispuși acestei dureri lombare.

Studiile clinice arata că 80% din populație are, la un moment dat, un episod de durere lombară.

Cele mai afectate sunt persoanele adulte active cu vârste cuprinse între 35 și 60 de ani.
 
Dr. Miriță Andreea, medic primar de recuperare medicală în cadrul clinicii de recuperare medicală Fiziozone, are câteva recomandări:
„Cei care stau 8 ore pe zi la birou sau la condus ar trebui să aibă scaune ergonomice, cu spătarul scaunului la 90-100 de grade, cu picioarele ușor flectate sub birou, privirea și coatele la 90 de grade și la maxim 40-50 de minute să se ridice“.
 
Diagnosticul diferențial nu este unul ușor și e nevoie ca pacientul să ne spună momentul apariției durerii, intensitatea și frecvența durerii, circumstanțele în care aceasta se ameliorează sau se agravează.


Principalele categorii de dureri lombare sunt:
  • durerile mecanice, produse de boli degenerative - artroza sau spondiloza vertebrală - care apar odată cu înaintarea în vârstă;
  • hernia de disc - apare fie în urma unor traumatisme acute, fie treptat, dacă coloana e supusa unor micro-traumatisme repetitive prin degenerarea discurilor intervertebrale;
  • durerea este mai intensă în hernia de disc și poate iradia pe unul din membrele inferioare, fiind însoțită de furnicături, amorțeli și crampe musculare. În cazurile mai grave pot apărea pareze (slăbiciunea musculară);
  • durerile lombare de cauză musculos-ligamentară - cauzate cel mai frecvent de posturi vicioase, care duc la contracturi musculare, dureroase sau la inflamarea unor ligamente din zona lombară.
 
Diagnosticul diferențial precoce este extrem de important, pentru a vedea dacă ne confruntăm cu o boală degenerativă sau de altă natură.
 

În ce constă tratamentul?

Tratamentul medicamentos trebuie să vizeze: scăderea durerii, reducerea inflamației și relaxarea musculaturii contractate.
Alături de tratamentul medicamentos, stilul de viață e foarte important pentru a preveni apariția durerilor lombare: evitarea pozițiilor vicioase sau statul mult în picioare, păstrarea greutății corporale în limite normale, evitarea eforturilor intempestive de ridicare a greutăților, evitarea expunerilor la frig și umezeală.
Durerile lombare beneficiază de tratament de recuperare ce consta în fizioterapie și kinetoterapie.
Acest tratament are scopul de a reduce durerea și inflamația, relaxează musculatura, crește mobilitatea și flexibilitatea zonei lombare.

Se folosesc în acest scop proceduri terapeutice:
- curenți de joasă și medie frecvență;

- laser;
- ultrasunete;
- unde scurte;
- terapie tecar;
- elongații vertebrale;
- masajul terapeutic;
- kinetoterapie.
 
Exercițiile de kinetoterapie realizează tonifierea musculaturii paravertebrale, echilibrează musculatura lombo-abdominală, cresc mobilitatea și stabilitatea coloanei vertebrale.
Acest tratament de recuperare este cel mai important, atât pentru a scădea durerea, cât și pentru a preveni viitoarele dureri.
Peste jumătate din oamenii care au durere lombara prezintă episoade recurente și mai dureroase.

Recomandări pentru a preveni durerea de spate:
- să avem o greutate optimă;
- să purtăm încălțăminte potrivită;
- să facem o activitate fizică zilnică: plimbat, înot, exerciții de stretching;
- să facem exerciții specifice pentru coloana vertebrală.

Nu ignora simptomele și du-te la un consult de specialitate la medicul de recuperare medicală, mai ales dacă ai dureri de spate care nu trec de la sine, ba chiar dau semne că se agravează!

Sursa foto: pexels.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii