Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:10 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Falsa alegere, o tehnică de manipulare foarte des folosită

ro

20 Apr, 2022 00:00 2598 Marime text

 O tehnică de manipulare fooooarte des folosită esfe falsa alegere.
 
Un exemplu: când era mai mic (și mergea cu pacalitul la el), Luca refuză cu desăvârșire să doarmă. Zicea că "își pierde timp din viață" dacă doarme. 

Eu voiam la 21.30 să fie în pat deja.

 
Așa că la ora 21 începeam "manipularea prin falsă alegere" punându-i o întrebare.
 
Fiți atenți la întrebare:

"- Luca, mergi acum la culcare sau peste jumătate de ora?"

Ce credeți că răspundea? Evident că alegea varianta "peste jumătate de ora". Dar era o falsă alegere. Alegerea lui de fapt era să NU se culce.


"- Luca, faci duș acum sau la pauza meciului?" Evident că alegea "la pauză meciului", deși opțiunea lui reală este "apa este udă, trebuie cât mai puțin de intrat în contact cu ea".

Extrapolând, dacă va uitați în jur, merge așa bine la adulți treaba asta... individual și colectiv. Îngrijorător de bine merge. Ca unsă.
Hai să dau un exemplu și aici:

Întrebarea prin care am fost păcăliți să facem o falsă alegere:

"Libertate sau siguranță"?


Și ia de-aici: s-a-mpărțit lumea adulților în două tabere. Unii cu libertatea și unii cu siguranța... și dă-i omor unii la alții... și da-i cu ură și jigniri unii la alții... circ de adulți, ce să mai vorbim.

Ne-au păcălit și noi am prins momeala. Să alegi între libertate și siguranță este o FALSĂ alegere.


Thomas Hobbes, un filosof din sec VII căruia i s-a preluat apoi masiv teoria, spunea că omenirea există într-o balansare continuă de-a lungul unei linii care are două capete extreme. Și a definit cele două capete (siguranța și libertatea) astfel:


La un capăt este libertatea totală în care fiecare domină și jefuiește pe cel mai slab decât el, în timp ce se apară de cei mai puternici decât el.


În celălalt capăt este siguranță totală asigurată de o autoritate care exercită o putere necontrolată asupra subiecților săi, împiedicându- i să facă orice pare perturbator pentru ordinea și siguranță publică. .
Deși oamenii recunosc că ambele părți extreme reprezintă o amenințare, fiecare se îndreaptă și acceptă totuși ceea ce îi pare mai rezonabil dintre cele două, conform propriilor percepții, frici și experiențe.
  
Citește continuarea pe astrocafe.ro.
 

 
 
Sursa foto: Pexels 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii