Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:13 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ficatul - directorul de proiect al corpului

ro

27 Apr, 2022 00:00 2177 Marime text
foto: unsplash/ julien Tromeur

Ficatul este Directorul de Proiect al corpului si Maestru Chimist. Astfel ca, este esential sa functioneze in parametri optimi pentru a mentine starea de bine sau pentru a contracara o afectiune. Acest organ este extrem de ocupat, dupa cum evidentiaza si volumul mare de sange care trece prin el. La fiecare 14 minute tot sangele din corp trece prin acest organ.
 
Tot ce intra in corp merge direct la ficat. Ficatul este cel mai mare organ intern. O trasatura unica a sa este abilitatea de autovindecare si de autoregenerare a celulelor, mai ales cu suport nutritional. Este singurul organ din corp cu aceasta capacitate.
 
Ca director de proiect, ficatul hotaraste ce e de facut cu ceea ce intra in corp. Ca sa intelegem cum sa sprijinim ficatul in rolul lui, haideti sa ii vedem functiile si astfel sa intelegem nevoile sale.
 
Functiile ficatului
 
Ficatul produce sarurile biliare care sunt stocate in vezica biliara si sunt eliberate in intestinul subtire pentru emulsificare si pentru absorbtia grasimilor.

Ficatul, impreuna cu mastocitele, produc anticoagulantul heparina si cele mai multe dintre celelalte proteine din plasma cum ar fi protrombina, fibrinogen si albumina.

Ficatul depoziteaza glicogen, cupru, fier si vitaminele A, D, E si K. De asemenea, depoziteaza cateva dintre otravuri care nu pot fi descompuse sau eliminate prin extractie.


Ficatul hotaraste viitorul a tot ceea ce mancam. Mancarea este descompusa pana la un stadiu absorbabil (glucoza) in tractul intestinal, absorbita prin vilozitatile intestinale si aterizeaza in vena porta care o poarta direct la ficat. Ficatul trimite o parte din glucoza catre celule pentru a fi arsa ca si combustibil.

O cantitate mica este depozitata in pachete mici usor de eliberat, numite glicogen. Glicogenul este depozitat in ficat si in celulele musculare. Glucoza ramasa e trimisa in diverse zone ale corpului numite grasimi. Ficatul poate apela la la nevoie la aceste depozite, de exemplu cand nivelul de glucoza din sange scade. (...)
 
Daca ceva care intra in organism este toxic, ficatul are capacitatea sa-i  afecteze structura s-o faca mai putin toxica si usor de eliminat. Dar anumite substante care sunt extrem de toxice sunt invelite in grasime si depozitate, pana cand corpul este o stare optima sa descompuna si sa faciliteze eliminarea acestora. Multe toxine intra sub forma alcoolului, droguri, chimicale, hormoni, pesticide, metale grele, tutun, si asa mai departe.

Majoritatea acestor chimicale care intra in corp sunt intr-o stare solubila si de aceea sunt stocate in tesuturile grase. Scopul general al ficatului este sa ia aceste grasimi solubile si toxice si sa le faca mult mai putin toxice si mai usor de dizolvat in apa, printr-o serie de reactii chimice. Aceste substante vor fi usor eliminate prin piele, glandele sudoripare si intestine.


Barbara O'neill, extras din cartea "Self heal by design"
 
sursa Astrocafe.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii