Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fisticul, delicios, dar și foarte sănătos

ro

16 Feb, 2017 00:00 1967 Marime text
Originar din Asia central, din țări precum Iran, Siria, Turkmenistan, Pakistan, fisticul este un arbore de dimensiuni mici, al cărui fruct este o nucă ce are o valoare culinară deosebită.

Planta poate atinge 10 m înălţime, are frunze lungi şi penate de 10-20 cm lungime Fisticul se cultiva în livezi, iar arborele are nevoie de 7-10 ani ca sa inceapa să producă.
 
Fisticul are multe proprietăți benefice pentru organism, deoarece previne bolile cardiovasculare, asigură o bună parte din necesarul în vitamina E al organismului, protejează celulele nervoase, reduce riscul de Parkinson, contribuie la regenerarea celulară, reglează activitatea muşchilor, are efect diuretic, trateaza arsurile la stomac încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează funcția de reproducere, este bun pentru ulcerul gastric, are efect afrodisiac, anticancerigen și scade nivelul glicemiei prin conţinutul ridicat de carbohidrați. În plus, prin conţinutul în potasiu, fisticul scade valorile în caz de hipertensiune arterială.
 
Specialiştii susțin că 100 gr de fistic consumate zilnic timp de 30 de zile scade colesterolul total și trigliceridele cu până la 30%.
Cu toate acestea, consumul fiscticului trebuie să fie unul moderat, pentru că, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte oleaginoase, favorizează creșterea în greutate.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii