Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:01 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gutuile, cel mai bun leac pentru problemele de sănătate

ro

11 Dec, 2019 00:00 1493 Marime text

Gutuile sunt un adevărat izvor de sănătate pentru organism. Cu o aromă inconfundabilă, gutuile au un conţinut foarte bogat de vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodium, scrie observator.tv.

Ele mai conţin şi apă, zaharuri, tanin, pectine, protide şi acizi organici. În medicină naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice, astringente, emoliente, digestive, expectorante, diuretice şi tonice. Iată câteva dintre beneficiile gutuilor:

Tratează infecţiile respiratorii


Consumate în stare proaspătă, gutuile ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul, iar sub formă de decoct, gutuile se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare. Ceaiul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiţi şi fierţi este un remediu excelent împotriva răguşelii sau bronşitei, iar gargară cu acest ceai vindeca amigdalita sau faringita. în sezonul rece gutuile sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar.
 

Scad tensiunea


Persoanelor care suferă de hipertensiune li se recomandă maceratul din frunze de gutui. Se pun la macerat 100 de grame de frunze proaspete de gutuie în 20 de ml de alcool alimentar şi se iau de două ori pe zi câte 20-30 de picături. Celor care au afecţiuni ale sistemului cardiovascular le este indicat să consume gutui crude, ca efect diuretic.

Benefice în curele de slăbire


Gutuile asigură succesul şi în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii. Sunt însă foarte bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor. Nutriţioniştii le recomandă persoanelor care doresc să slăbească să mănânce două sau trei gutui zilnic. Cu proprietăţile diuretice şi depurative, gutuile stimulează eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus.

Remediu pentru anemie


Maceratul de gutui cu scoruşe este eficient în cazurile de anemie: se pune într-un borcan un pumn de coji şi cotoare de gutuie, apoi un pumn de scoruşe de munte tocate mărunt şi apă cât să le acopere. Se lasă la macerat într-un vas bine acoperit la temperatura camerei timp de 12 ore, apoi se strecoară, se toarnă în sticle de culoare închisă şi se aşează la rece. Se consuma zilnic, în loc de apă.
 
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii