Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:00 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Herpangina

ro

23 Apr, 2015 00:00 2002 Marime text
Herpangina este răspândită în special în rândul copiilor și mai rar la adolescenți și adulți, constând în apariția de vezicule și ulcerații la nivelul cavității bucale și a faringelui. Ea poate fi cauzată frecvent de virusul Coxackie și foarte rar de ecovirusuri. Infecția apare în special în perioada verii, în focare epidemice.

Agenții patogeni incriminați sunt transmiși de regulă pe cale fecal-orală (obiecte, mâini murdare) sau pe cale aeriană.

În mod obișnuit perioada de incubație (asimptomatică) este de o săptămână sau două. Multe persoane prezintă însă infecții cu enterovirusuri ce rămân asimptomatice, ceea ce face ca prevenția transmiterii bolii să fie mai dificilă.

Semne și simptome:
- febră ridicată;
- vezicule și ulceratii la nivelul gâtului și gurii care persistă circa o săptămână cu dureri intense în gât;
- noduli limfatici măriți la nivelul gâtului (limfadenopatie);
- erupții cutanate (ocazional);
- dureri de cap;
- dureri musculare;
- dureri abdominale;
- convulsii (la copii).

Pentru a pune diagnosticul nu este necesară efectuarea testelor de laborator pentru că până la obținerea analizelor cu confirmarea prezenței virusului în organism, bolnavii se recuperează.
Tratamentul este unul de susținere vizând controlul febrei și al durerilor prin administrarea de antitermice, antiinflamatoare și analgezice. Rata de vindecare este foarte ridicată, boala dispare de la sine în una sau două săptămâni.

Prevenirea herpanginei

Nu există un vaccin care să imunizeze organismul împotriva virusurilor Coxsackie. În schimb, contaminarea poate fi evitată prin respectarea unei bune igiene și evitarea persoanelor infectate.
Întrucât în cazul nou-născuților și sugarilor pot să apară complicații foarte grave, este deosebit de important să se evite contactul direct al sugarilor cu persoane din exterior, suspecte sau nu de a fi infectate.
Copiii din colectivități, mai ales preșcolare, trebuie să fie foarte bine instruiți cu privire la măsurile de igienă privind mersul la toaletă, spălatul mâinilor, manevrarea mâncării și introducerea degetelor murdare în gură.

Sursa Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii