Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:37 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Herpesul bucal - o infecție frecventă și extrem de contagioasă

ro

08 Jun, 2021 08:00 6729 Marime text
Herpesul bucal este una dintre cele mai raspandite afectiuni virale si este cauzat de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). Odata ce patrunde in organism, virusul ramane acolo pe viata si se reactiveaza, cauzand aparitia leziunii inestetice pe suprafata buzelor, in perioadele in care sistemul imunitar este mai slabit.
 
Infectia cu herpes simplex este foarte comuna, dar nu intotdeauna evidenta, deoarece dupa primul contact cu virusul, acesta ramane dormant in nervii si ganglionii din regiune. Are 2 etape evolutive: infectia primara (primoinfectia) si infectia herpetica recidivanta.
 
Eruptia se caracterizeaza prin prezenta veziculelor grupate in buchet pe o baza eritematosa, asociate uneori cu semne generale si cu o simptomatologie locala (dureri, senzatia de arsura).
 
Infectia se transmite prin contact intim (sarut) de la o persona purtatoare de leziuni, dar si de la purtattorii in aparenta sanatosi clinic. Mentionam ca agentul infectant patrunde mai usor prin mucoase sau prin solutiile de continuitate de la nivelul tegumentului. Deoarece virsul este foarte contagios, majoritatea oamenilor sunt contaminati cu cel putin un subtip de herpes inca inainte de varsta maturitatii.
 
Factori care contribuie la aparitia si reaparitia virusului:
  • Stres (psihic sau fizic)
  • Razele ultraviolete
  • Febra
  • Traumatism local
  • Patologii asociate
  • Oboseala
  • Modificari hormonale (de exemplu menstruatia)
  • Supresia sistemului imunitar
 
Simptomele apar, in medie, dupa 4-5 de la infectare
 
Perioada de incubatie a virusului HSV-1, adica perioada de timp intre contactul cu virusul si aparitia simptomelor este de 2-12 zile (in medie 4-5 zile, iar semnele si simptomele pot dura intre doua si trei saptamani. De obicei, acestea sunt: febra, oboseala, dureri musculare, iritabilitate. Multi pacienti, inainte de aparitia ranilor sau veziculelor au raportat: dureri, arsuri, furnicaturi sau mancarimi la locul infectiei.
 
Flictenele (basicile) aparute se sparg cu usurinta si seamana cu mici ulceratii superficiale, de culoare gri-albicioasa cu baza rosie. Dupa cateva zile de la aparitia acestora, se formeaza o crusta deasupra lor, de culoare galbuie. Leziunile orale pot fi foarte dureroase, pacientii putand sa aiba dificultati la inghitire.
 

Leziunile pot fi localizate la nivelul gingiilor, gatului, buzelor, in partea din fata a limbii, interiorul obrajilor si pe cerul gurii, putandu-se extinde si in partea de jos a barbiei sau gatului.
 
Tratamentul local – eficient de cele mai multe ori
 
In general, leviunile de la nivelul gurii dispar de la sine in cateva saptamani. Pentru formele usoare, poate fi suficient aplicarea unui tratamentul  local  care consta in tamponarea veziculelor cu apa oxigenta si  in aplicarea de unguente care contin Aciclovir, inca de la primele semne ( usturime, arsura). De asemenea, se pot aplica si antiseptice si analgezice, pentru atenuarea disconfortului de la nivelul gurii. De exemplu, tinctura de propolis aplicata local are actiune antivirala.
 
Adesea, se recomanda administrarea de vitamine din grupul B, pentru a reduce inflamatia fibrelor nervoase infestate cu virusul herpetic), dar si vitamina C pentru stimularea imunitatii si actiunea sa antivirala.
 
Pentru infectiile severe sunt utile medicamentele antivirale orale, iar in cazul infectiilor secundare se pot recomanda inclusiv antibiotice.

 
De asemenea, se recomanda un consum mare de lichide pentru a se preveni deshidratarea,  adoptarea unei igiene locale riguroase si evitarea contactului fizic cu leziunile si orice secretie a acestora.
 
Pentru a reduce riscul de a contacta HSV-1 se recomanda adoptarea urmatoarelor masuri profilactice:
  • Evitati sa atingeti saliva, pielea si mucoasele persoanelor care au leziuni cauzate de herpesul bucal
  • Nu sarutati persoanele care au herpes bucal in faza acuta
  • Nu folositi aceleasi tacamuri, prosoape, lame de ras cu persoanele care prezinta leziuni
  • Spalati-va pe maini daca ati atins propriile leziuni
Articol redactat de dr. Mărioara Axinciuc - Medic primar Dermatovenerologie Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria
 
Surse:
OXFORD GHID PRACTIC DE DERMATOLOGIE - EDITORII EDITIEI IN LIMBA ROMANA- CALIN GIURCANEANU; FLORICA SANDRU; ALIN NICOLESCU-2020
TRATAT DE TERAPEUTICA DERMATO- VENEROLOGICA - JUSTIN DIACONU; OANA COMAN; VASILE BENEA 2003
FITZPATRICK  ATLAS COLOR SI SINOPSIS DERMATOLOGIE PEDIATRICA  EDITIA A 3 A-2021
DERMATO- VENEROLOGIE - AL COLTOIU -1993
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii