Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:52 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea permite să cereţi informaţii din fişa pacientului despre starea de sănătate a rudei! (document)

ro

14 Jun, 2016 00:00 20491 Marime text

 
Pacienții și aparținătorii lor se plâng că, în multe cazuri, nu au acces la informațiile medicale, deși Ministerul Sănătății a emis un ordin în acest sens încă din iunie 2015, din timpul mandatului social-democratului Nicolae Bănicioiu.
 
Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților, afirmă că acest demers a fost inițiat de Societatea Academică din România și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, iar legea ar trebui să se aplice. Prin acest demers, s-au solicitat dezbaterea și emiterea unui ordin de ministru prin care reprezentanții spitalului să fie obligați ca, la internare, să informeze adecvat și să solicite pacienților ca, în cazul în care doresc, să desemneze în scris un aparținător care să aibă acces la datele medicale din foaia de observație în perioada internării sau în caz de deces. Asta după ce asociațiile de pacienți au fost sesizate în repetate rânduri cu privire la refuzul autorităților sanitare de a permite accesul la foaia de observație familiei pacienților decedați în urma unor acte medicale asupra cărora planau suspiciuni de malpraxis.

Reclamațiile pot fi depuse la filialele asociațiilor pacienților




Normele de aplicare a Legii drepturilor pacienților au fost modificate și conferă dreptul persoanelor internate în spitalele publice și private și/sau persoanelor desemnate de a avea acces la datele personale de sănătate oglindite în foaia/fișa de internare. «Fișa pacientului nu mai este secretă de un an! Pacienții au convins Ministerul Sănătății, în cadrul unei susținute campanii de advocacy, că această măsură poate contribui semnificativ la reducerea numărului de cazuri de malpraxis. Pacienții și membrii familiei trebuie să aibă acces la informațiile medicale. Dacă acest lucru nu se întâmplă, îi rog pe pacienți să se îndrepte cu aceste reclamații la filialele noastre, iar colegii noștri din teritoriu îi vor însoți în spitale, pentru rezolvarea acestui inconvenient“, ne-a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
 
Constănțenii care întâmpină astfel de probleme sunt rugați să se adrese filialei Constanța a Asociației Pacienților sau pur și simplu să completeze la registratura spitalului în care au internată ruda sau la asistenta șefă de secție o cerere scrisă prin care solicită să le fie puse la dispoziție informațiile din fișa medicală a pacientului. Asociația Pacienților asigură și asistență juridică aparținătorilor sau pacienților care nu pot obține pe cale de consecință datele din fișa pacienților.

Iată modificarea care vă dă dreptul să solicitaţi informaţii despre pacient!

„După articolul 10 din Legea 46/2015 se introduce un nou articol, articolul 10.1, cu următorul cuprins:

Art. 10.1.
(1) La internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligația să aducă la cunoștința pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informațiile medicale prezentate i-ar cauza suferință, precum și dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.

(2) Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informați despre evoluția investigațiilor, diagnostic și tratament se exprimă în scris, prin completarea formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.“

 
În Anexa nr. 1 care cuprinde informațiile din foaia de observație clinică generală ce formează Setul minim de date la nivel de pacient, aferent spitalizării continue (SMDPC), se va include o rubrică în care să se menționeze dacă „pacientul și-a exercitat dreptul de a-și exprima consimțământul explicit de a permite unei persoane anume desemnate accesul la datele sale cu caracter confidențial pe perioada internării sau în caz de deces“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Laurentiu V Puica 25 Mar, 2018 05:03 Ma intereseaza daca aceste drepturi sunt valabile si pentru bolnavii internati in spitale inainte de data promulgarii legii. Exista vreo cale prin care se poate obtine dosarul medical al unei persoane decedate in 2019?
  • Kruch 12 Jul, 2017 00:00 Ce se intampla daca pacientul este bolnav de alzheimer ? Ce se intampla daca se cer informatii dupa decesul pacientului , de catre rudele de gradul 1.Daca nu exista acest accept ?