Mărarul ajută la scăderea colesterolului din sânge
Mărarul ajută la scăderea colesterolului din sânge
23 Nov, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2849
Marime text
Mărarul, o plantă perenă, originară din regiunile mediteraneene şi est-europene, este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente. Reprezintă o sursă importantă de minerale, precum cupru, zinc, potasiu, calciu, mangan, fier şi magneziu. Zincul este un co-factor în multe enzime care reglează creşterea şi dezvoltarea, ajută digestia şi sinteză acidului nucleic, iar potasiul este o componentă importantă ce reglează nivelul de apă din celulele corpului, care ajută inima şi controlează tensiunea arterială.
De asemenea, mărarul este bogat în multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavină, niacină, vitaminele A, C, beta-caroten.Vitamina A şi beta-carotenul sunt flavonoizi naturali cu efect antioxidant, iar vitamina C creşte rezistenţa organismului împotriva agenţilor patogeni şi curăţă organismul de substanţele dăunătoare. Datorită conţinutului în fibre alimentare, mărarul ajută la scăderea colesterolului din sânge. Atât frunzele de mărar, cât şi seminţele conţin multe uleiuri esenţiale volatile, printre care eugenol, limonen, terpinene şi miristicin.
Uleiul esenţial, eugenolul, extras din mărar a fost utilizat în scop terapeutic, ca anestezic local şi antiseptic. Totodată, eugenolul a fost aprobat ca ulei ce ajută la reducerea nivelul de zahăr din sânge la diabetici. Uleiul extras din seminţele de mărar are proprietăţi antispasmodice, carminative, digestive, dezinfectante, galactogene (ajută la secreţia de lapte matern) şi sedative.
De asemenea, mărarul este bogat în multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavină, niacină, vitaminele A, C, beta-caroten.Vitamina A şi beta-carotenul sunt flavonoizi naturali cu efect antioxidant, iar vitamina C creşte rezistenţa organismului împotriva agenţilor patogeni şi curăţă organismul de substanţele dăunătoare. Datorită conţinutului în fibre alimentare, mărarul ajută la scăderea colesterolului din sânge. Atât frunzele de mărar, cât şi seminţele conţin multe uleiuri esenţiale volatile, printre care eugenol, limonen, terpinene şi miristicin.
Uleiul esenţial, eugenolul, extras din mărar a fost utilizat în scop terapeutic, ca anestezic local şi antiseptic. Totodată, eugenolul a fost aprobat ca ulei ce ajută la reducerea nivelul de zahăr din sânge la diabetici. Uleiul extras din seminţele de mărar are proprietăţi antispasmodice, carminative, digestive, dezinfectante, galactogene (ajută la secreţia de lapte matern) şi sedative.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii