Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:34 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Merele, de departe cele mai consumate fructe din Europa

ro

29 Jan, 2021 00:00 2153 Marime text
  • Principalele componente ale merelor sunt: apa, zahroza, celuloza, lignina, acizii liberi, pectine, calciu, fier, magneziu, vitaminele C, B1, B2.
  • Efectul consumului de mere este aceea de a scădea valoarea colesterolului la nivel hepatic.
 
Dintotdeauna merele au fost considerate o inepuizabilă sursă de sănătate.
 
La sfârșitul tomanei, avem prilejul să ne tratăm cu mere de livadă sau pădurețe, așa cum străbunii noștri au facut-o de veacuri.
 
Se știe că merele sunt de departe cele mai consumate fructe din Europa și cu precădere cultivate în România. Românii au fost cei care le-au răspândit în Europa, ajungând astăzi la peste 1000 de soiuri de cultură. Mărul a fost cunoscut ca pom fructifer încă din epoca de piatră. Pentru oamenii din vremea aceea , el constituia o importantă componentă a hranei, datorită aportului caloric deosebit al fructului de măr.
 
Pe lângă merii din livezile românilor, există și o specie de măr pădureț, pe care îl găsim de obicei la marginea pădurilor sau a poienilor din zonele de deal și munte, scrie autoarea Mariana Borloveanu, în cartea sa intitulată "Leacuri Mănăstirești".
 
Efectul consumului de mere este aceea de a scădea valoarea colesterolului la nivel hepatic, fiind benefic și în afecțiunile cardiovasculare. Aceste efect se datorează în primul rând fibrelor alimentare. Toate fibrele insolubile leagă LDL-colesterolul eliberat de ficat în tubul digestiv și îl "mătură" afară din corp, fără a permite reabsorția lui, atât de nocivă.
 
Principalele componente ale merelor sunt: apa, zahroza, celuloza, lignina, acizii liberi, pectine, calciu, fier, magneziu, vitaminele C, B1, B2.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii