Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:48 04 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Microplasticele, un posibil factor al nașterilor premature

ro

04 Feb, 2025 19:45 133 Marime text
Sursa foto: Freepick/ Imagine cu rol ilustrativ



 
  • O cercetare recentă a descoperit că microplasticele şi nanoplasticele sunt prezente în cantităţi semnificativ mai mari în placenta bebeluşilor născuţi prematur comparativ cu cei născuţi la termen.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători din SUA, sugerează că acumularea acestor particule ar putea contribui la riscul de naştere prematură, adăugând noi dovezi privind impactul plasticului asupra sănătăţii umane, informează Bursa.ro.

 Un studiu inovator pe 175 de placente

Microplasticele, particule de plastic mai mici de 5 milimetri, şi nanoplasticele, invizibile cu ochiul liber, sunt omniprezente în mediul înconjurător.

Pentru a analiza efectele acestora asupra sarcinii, oamenii de ştiinţă au utilizat spectrometria de masă de înaltă sensibilitate pentru a examina 175 de placente - 100 de la naşteri la termen şi 75 de la naşteri premature, adică înainte de 37 de săptămâni de gestaţie.

"Tehnologia avansată ne permite acum să măsurăm cu exactitate microplasticele într-un mod în care nu am fost capabili să o facem în trecut", a declarat Kjersti Aagaard, cercetător la Boston Children's Hospital şi HCA Healthcare Research Institute.

Un factor de risc pentru prematuritate

Rezultatele au indicat concentraţii mult mai ridicate de microplastice şi nanoplastice în placentele copiilor născuţi prematur decât în cele ale copiilor născuţi la termen. De asemenea, acumularea acestor particule pare să se producă mai devreme în timpul sarcinii la mamele care au născut prematur.

"Acest lucru sugerează posibilitatea ca materialele plastice acumulate să contribuie la riscul şi apariţia naşterii premature", a explicat Aagaard.


Studiul face parte dintr-un număr tot mai mare de cercetări care semnalează pericolele microplasticelor pentru sănătate. Aceste particule au fost deja asociate cu boli cardiovasculare, iar expunerea la ele ar putea creşte riscul de accidente vasculare cerebrale şi alte afecţiuni grave.

O problemă globală de sănătate publică

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul ştiinţific Pregnancy, al Society for Maternal-Fetal Medicine, şi au fost prezentate în cadrul reuniunii anuale a acestei organizaţii. Descoperirile subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a înţelege mai bine impactul microplasticelor asupra sarcinii şi dezvoltării fetale.

De asemenea, ele ridică întrebări importante despre măsurile care ar trebui luate pentru a reduce expunerea la aceste particule omniprezente în mediul modern.
 
 
Citește și
Știri ConstanțaFetița de doar un an și zece luni, decedată în urma unui incident tragic, va fi înmormântată astăzi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii