Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mit spulberat - carbohidrații nu sunt dușmanul siluetei

ro

29 Aug, 2016 00:00 2027 Marime text


Tot mai multe persoane s-au obișnuit, în ultimii ani, să evite cu orice preț carbohidrații. O mulțime de persoane care își doresc un mod de viață sănătos aleg să elimine din alimentația zilnică produsele ce conțin carbohidrați, pe motiv că aceștia contribuie semnificativ la creșterea în greutate. Specialiștii în nutriție au făcut însă noi studii, care arată că nu toți carbohidrații sunt dăunători pentru siluetă.
 
Alimente precum fasolea, lintea, cerealele integrale, orezul alb și cartofii sunt bogate în amidon rezistent - care nu poate fi digerat sub nicio formă la nivel intestinal, deci nu are niciun fel de influență asupra glicemiei și care, conform studiilor, are numeroase beneficii asupra sănătății. Bananele crude, anumite semințe și făina de orez brun conțin, de asemenea, amidon rezistent.

Beneficiile alimentelor bogate în amidon rezistent


Sănătatea, și mai ales cea a colonului, are de câștigat în urma consumului de alimente bogate în amidon rezistent. Astfel, pH-ul este reglat, iar inflamațiile la nivelul colonului sunt reduse, prevenind în acest mod riscul de cancer colorectal, care este pe locul patru în privința mortalității, scriu jurnaliștii de la csid.ro.
 
De asemenea, efectele terapeutice ale amidonoaselor pot ameliora simptome ale unor afecțiuni precum colita ulcerativă, boala Crohn, constipația cronică, diareea sau diverticulita.
 
Alimentele bogate în amidon rezistent sunt indicate și în curele de slăbire, deoarece oferă senzația de sațietate și nu au foarte multe calorii, plus că țin la distanță pofta de dulce. Însă nu neapărat amidonul este cel care ajută în procesul de slăbire, cât mai ales fibrele din compoziția acestor alimente.
 
Cu toate acestea, dietele foarte populare precum Dukan și Atkins limitează sau chiar exclud consumul de carbohidrați în stadiile inițiale și au contribuit semnificativ la reputația proastă a acestora.
 
Dieticianul Rebecca McManamon de la Asociația Britanică de Dietetică, citată de csid.ro, susține că aportul carbohidraților reprezintă o parte importantă într-o dietă sănătoasă și limitarea sau excluderea lor din dietă trebuie realizată cu prudență.
 

„Vei slăbi pe termen scurt, dar nu este un proces sustenabil. Carbohidrații în sine nu contribuie la luarea în greutate. Anumite fibre pe care le putem obține din carbohidrați pot fi benefice pentru noi. Porțiile pe care le consumăm când mâncăm în oraș sunt de multe ori mai mari decât avem nevoie”, a explicat specialistul în nutriție.

 

Dieteticianul Sian Porter este de părere că, de fapt, carbohidrații reprezintă o categorie foarte largă și că oamenii ar trebui să știe că nu sunt toți la fel înainte de a limita consumul.
Ceea ce contează este tipul și cantitatea de carbohidrați din dieta noastră. Deși ar trebui să reducem cantitatea de zahăr din dieta noastră, ar trebui să ne construim mesele în jurul carbohidraților care conțin amidon. Există dovezi clare că fibrele din cerealele integrale sunt bune pentru sănătate.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii