Mușețelul. Întrebuințări, curiozități și beneficii pentru sănătate
Mușețelul. Întrebuințări, curiozități și beneficii pentru sănătate
10 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
8292
Marime text
- Mușețelul face parte dintre cele mai populare plante medicinale, cu multiple întrebuințări și beneficii pentru sănătate.
- Muşeţelul are foarte multe proprietãţi terapeutice, cum ar fi: acţiunea antispastică, antiinflamatorie, antialergică, cicatrizantã, imunostimulatoare, etc.
Muşeţelul, cunoscut în termeni populari și sub numele de romaniță, este răspândit în special în zone de șes, în locuri însorite, sau la margini de drumuri. De la mușețel se recoltează florile, în lunile mai până pe la jumătatea lui iulie, scrie a1.ro.
Florile de mușețel sunt folosite atât în stare stare proaspătă, cât și uscate într-un loc întunecos şi uscat. Florile de mușețel se folosesc în special la prepararea ceaiurilor, a infuziilor și diverse extracte, dar și la preparate medicinale precum soluţiile pentru ochi, sprayurile pentru gât, apele de gură şi tablete.
Muşeţelul are foarte multe proprietãţi terapeutice, cum ar fi: acţiunea antispastică, antiinflamatorie, antialergică, cicatrizantã, imunostimulatoare, etc.Un alt efect important îl are în a inactiva toxinele bacteriene, în special stafilococii şi streptococii.
Indicaţii terapeutice ale mușețelului
Din vremuri vechi, se știe că mușețelul este utilizat pentru tratarea afecțiunilor digestive, precum digestia leneșă, balonarea și flatu-lența. Conținutul amar al mușețelului stimulează sucurile gastrice, iar flavonoidele şi cumarinele au acţiune antispastică şi antiinflamatorie.Calitatea uleiului esenţial din mușețel are un important rol de a calma inflamaţiile, are efect antidiuretic şi sedativ. Datorită acţiunii calmante, este adesea inclus în diverde preparate pentru uz extern, pentru tratarea afecţiunilor pielii care produc mâncărimi puternice, cum este eczema.
Uleiul esențial se regăsește adesea în componența medicamentelor destinate tratării iritațiilor ochilor, inflamațiilor gâtului, rinitelor şi sinuzitelor, precum și în apele de gură.
Mușețelul este recomandat și pentru combaterea insomniei, tratarea hemoroizilor şi a problemelor menstruale, datorită efectului său calmant.
Utilizări ale mușețelului în cosmetică
Extractul de mușețel este un folosit în tratamentul inflamațiilor și al iritațiilor produse de acnee pe față și pe corp. Aplicațiile cu extract de mușețel pot fi de mare ajutor in vindecarea acneei.Precauţii şi contraindicaţii ale mușețelului
-Muşeţelul nu ar trebui administrat în timpul sarcinii pentru că există riscul să afecteze fătul.-Nu se recomandă folosirea muşeţelului în perioada lactaţiei.
-A nu se folosi planta dacă suferiţi de astm sau în cazul în care aveţi istoric de alergie la plante precum gălbenelele şi arnica, deoarece produsele pe bază de muşeţel vă pot provoca reacţii adverse.
Sursa foto: Wikipedia.org.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii