Nucile consumate de două sau mai multe ori pe săptămână scad riscul de deces cardiovascular, arată un studiu
Nucile consumate de două sau mai multe ori pe săptămână scad riscul de deces cardiovascular, arată un studiu
14 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2748
Marime text
- Consumul regulat de nuci scade cu 17% riscul de deces cardiovascular.
Consumul regulat de nuci scade cu 17% riscul de deces cardiovascular, comparativ cu o dietă în care nucile sunt prezente doar o dată la două săptămâni, potrivit unei cercetări prezentate la congres.
„Nucile sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate şi conţin o cantitate mică de grăsimi saturate. De asemenea, ele includ proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli şi polifenoli, benefici pentru sănătatea inimii", a declarat autorul studiului, doctor Noushin Mohammadifard, de la Institutul Isfahan pentru Cercetări Cardiovasculare din Iran.
Cercetarea a examinat asocierea dintre consumul de nuci şi riscul de boli cardiovasculare şi deces la populaţia iraniană. La studiu au participat 5.432 de adulţi de 35 de ani sau peste această vârstă, fără un istoric de boli cardiovasculare, aleşi la întâmplare din zone urbane şi rurale din Isfahan, Arak şi Najafabad, informează Agerpres.
Cercetătorii au evaluat consumul de seminţe şi nuci - inclusiv migdale, fistic, alune şi nuci obişnuite - în 2001, cu ajutorul unui chestionar recunoscut.
Participanţii sau membrii familiilor lor au fost intervievaţi la fiecare doi ani până în 2013 pentru a se observa apariţia unor evenimente cardiovasculare sau a decesului.
Oamenii de ştiinţă au analizat prezenţa bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral, a bolilor cardiovasculare, a deceselor din orice cauză şi a deceselor în urma bolilor cardiovasculare.
Consumul nucilor de două sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de deces cardiovascular comparativ cu un consum de nuci o dată la două săptămâni.
Potrivit SEC, se recomandă consumul a 30 de grame de nuci nesărate pe zi, în cadrul unei alimentaţii sănătoase, cu precizarea că densitatea calorică a acestora este ridicată.
„Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase. Nucile trebuie să fie proaspete deoarece grăsimile nesaturate pot oxida în cazul nucilor vechi, acestea devenind astfel dăunătoare”, a subliniat doctorul Mohammadifard.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii