Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:11 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oul, un produs valoros pentru organism

ro

11 Aug, 2014 10:34 1712 Marime text
Oul, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului, cât şi a gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa, reprezintă un produs extrem de valoros pentru alimentaţia omului. De asemenea, este un aliment cu un bogat conţinut în proteine, în vitaminele A, B1, B2, B6, B12, D, E, K, dar, totodată, conţine şi calciu, zinc, fosfor, magneziu, iod, fier, potasiu, cupru, sulf, albumine, bioregulatori, luteină, zeaxantină, colină, acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6. Coaja oului conţine calciu şi este folosită în preparate care au rolul de a creşte aportul de calciu din alimentaţie. Luteina şi zeaxantina sunt proteine care contribuie a menţinerea sănătăţii ochilor şi previn degenerescenţa maculară şi cataracta.

Oul conţine cantităţi importante din toţi cei opt aminoacizi esenţiali, care sunt indispensabili organismului şi care nu pot fi sintetizaţi prin procese metabolice. Acesta asigură o parte din grăsimile bune necesare menţinerii sănătăţii inimii şi a vaselor, este util în procesele de memorare, contribuie la un aport adecvat de nutrienţi şi, totodată, previne accidentele vasculare cerebrale, prin conţinutul ridicat de colesterol bun şi prin prevenirea aterosclerozei. Datorită conţinutului de vitamina D, oul previne şi rahitismul la copii şi osteomalacia la adulţi. Oul trebuie fiert sau preparat fără ulei, iar gălbenuşul este recomandat să fie consumat moale, neprocesat termic, pentru a păstra toate proteinele, mineralele, vitaminele şi nutrienţii de bună calitate. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii