Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericolele supradozei de vitamine

ro

06 Jun, 2014 00:00 1341 Marime text
În cantităţi mari, chiar şi vitaminele pot fi toxice. Deşi este aproape imposibil să asimilezi vitamine în doze prea mari din dieta ta zilnică, există şi cazuri excepţionale în care supradoza de vitamina A, de exemplu, a fost identificată la persoanele care au consumat foarte mult ficat de pui.
Excesul de vitamina A şi, automat, de retinol, poate duce la leziuni hepatice, dureri de cap, vărsături, tulburări de vedere, constipaţie, căderea părului, pierderea poftei de mâncare, febră şi tulburări ale somnului.
Excesul de vitamina D poate afecta în mod ireversibil rinichii şi inima. De asemenea, poate duce la scăderea forţei musculare, dureri de cap, greaţă, vărsături, hipertensiune şi, în cazul femeilor însărcinate, poate determina chiar anomalii ale fătului.
Vitamina E consumată în cantităţi mari poate duce la tulburări gastrice sau ameţeli. De asemenea, o doza prea mare de vitamina C cauzează tulburări ale sistemului digestiv.
Supradoza de vitamina B6 poate duce la deteriorarea nervilor mâinilor şi picioarelor. Afecţiunea poate fi temporară sau permanentă, părerile medicilor în acest caz fiind încă împărţite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii