Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul Strategiei naționale de sănătate 2022 – 2030, în transparență decizională

ro

01 Dec, 2022 14:17 2120 Marime text
 foto: Pixabay
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei naționale de sănătate 2022 – 2030 și a Planului de acțiuni pentru perioada 2022 – 2030 în vederea implementării Strategiei naționale de sănătate.
 
Proiectul reprezintă inițiativa Ministerulului Sănătății în vederea eficientizării și atingerii obiectivului principal de activitate. Astfel, se învederează faptul că în conformitate cu prevederile legislative, Ministerul Sănătății are ca atribuții elaborarea politicilor, strategiilor și programelor de acțiune în domeniul sănătății populației, în acord cu Programul de guvernare, și coordonează implementarea politicilor, strategiilor și programelor din domeniul sănătății, la nivel național, regional și local.
 
Obiectivul general al Strategiei naționale de sănătate este de a întări capacitatea sectorului de sănătate de a formula și implementa politici de sănătate pentru asigurarea accesului echitabil la servicii de sănătate de calitate, reducerea inegalităților importante existente în sănătate, optimizarea utilizării resurselor în serviciile de sănătate în condiții de cost-eficacitate crescute folosind medicina bazată pe dovezi, cât mai apropiate de nevoile individului și comunității.
 
În raportul de evaluare a Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, elaborate în anul 2021, sunt prezentate concluzii cu privire la implementarea măsurilor prevăzute în cadrul obiectivelor generale ale documentului. Potrivit acestuia, obiectivele sunt valabile și în contextual actual și rămân aliniate la tendințele internaționale de reformare a sistemelor de sănătate și la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
 
Elaborarea Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2030 contribuie la aplicarea sistemului de politici bazate pe dovezi în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale, aspect ce va conduce către o alocare judicioasă a resurselor, echilibrată și eficientă, cu scopul de a asigura îmbunătățirea calității și creșterea accesului la serviciile de sănătate în beneficiul tuturor cetățenilor României. Totodată, include obiective privind consolidarea capacității administrative a instituțiilor cu rol de strategie și reglementare în domeniul sănătății, inclusive dezvoltarea expertizei neecsare evaluării impactului politicilor publice în domeniu.
 
Tranziția prelungită marcată de reforme multiple ale sistemului național de sănătate și provocarea pandemiei de COVID-19 evidențiază capacitatea suboptimală a sistemului de sănătate publică de a răspunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor și profesioniștilor din sănătate. În acest sens, Strategia propune direcții de acțiune și măsuri care redefines rolul sistemului de sănătate publică având în vederea consolidarea pe termen lung a intevențiilor esențiale de sănătate publică.

Proiectul poate fi consultat în secțiunea „Documente”
 

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii