Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Remedii naturiste - Gălbenelele, minunea pentru un ten perfect

ro

08 Apr, 2015 00:00 2625 Marime text
Unii o cunosc ca ochi galbeni sau crăiţe, însă majoritatea îi spun gălbenea. O întâlnim prin grădini, pe câmpuri, în parcuri sau agăţată de zidurile caselor şi are nenumărate proprietăţi benefice pentru organismul nostru, cunoscute încă din Evul Mediu. În trecut era numită şi „floarea ploilor” deoarece atunci când nu se deschidea era sigur că vin ploile. În scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg atunci când este soare, când planta este deschisă şi emană uleiuri volatile.

Gălbenelele conţin flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice, substanţe amare, răşini şi mucilagii. Gălbenele acţionează la nivel inflamator, decongestiv, atiseptic şi antimicrobian, dar are şi acţiune cicatrizantă, grăbind vindecarea şi regenerarea ţesuturilor, reglând ciclurile menstruale şi funcţia biliară. Florile de gălbenelele sunt indicate în ulceraţii, eczeme, gastrite, ulcer gastric, ulcer duodenal, inflamaţii ale colonului, colecistită, boli hepato-biliare, hemoroizi, dereglări menstruale, dismenoree, micoze, vaginite, infecţii urinare, cistite, cancer. Acestea se pot administra în mai multe moduri. Cel mai simplu este administrarea unei infuzii cu floare uscată, două linguriţe cu vârf de floare uscată la o cană de apă clocotită, care se lasă la infuzat 3-5 minute. Se consumă două, trei căni pe zi, înainte de mese. Un alt amestec care se poate consuma din această floare este prin prepararea unei tincturi din flori proaspete puse într-o sticlă peste care se toarnă alcool de 60 de grade şi care se lasă la macerat, la soare, timp de două săptămâni. Mai apoi se strecoară şi se păstrează în recipiente închise la culoare, închise ermetic. Aceasta se administrează de trei ori pe zi câte 30 de picături şi se foloseşte pentru reglarea ciclului menstrual, tratarea ulcerului gastro-duodenal. De asemenea, se poate folosi şi sub forma unui decoct care se prepară din două linguri de plantă uscată la un litru de apă care se lasă la macerat în apă rece 24 de ore. Apoi, se strecoară şi se mai fierbe maceratul într-un litru de apă timp de 10 minute. Se strecoară din nou şi se amestecă cele două extracte şi se administrează atât intern cât şi extern prin gargară pentru afte, stomatite, gingivite, faringite. Se poate folosi decoctul şi pentru băi de şezut sau ca şi comprese externe  pentru vindecarea ulcerelor, escarelor, abcese, pustule, degerături. Nu în ultimul rând, se poate administra şi pulberea de gălbenele care se administrează câte o linguriţă de plantă pe stomacul gol de trei -patru ori pe zi pentru efectul antiinflamator şi cicatrizant.

Bună pentru afecţiuni gastro-intestinale

Dacă sunteţi predispuşi la afecţiuni gastrointestinale sau deja suferiţi de una dintre acestea, este recomandat să consumaţi zilnic ceai de galbenele. Gastritele hiperacide, ulcerul gastric si ulcerul duodenal pot fi ameliorate cu ajutorul acestui remediu naturist banal. De asemenea, consumul regulat de ceai de gălbenele poate trata o piele îmbătrânită, uscată şi ternă prin stimularea producţiei de colagen. Acneea este una dintre problemele majore ale tenului si poate fi uşor de tratat cu un simplu ceai de gălbenele. Dacă se şterge dimineaţa şi seara tenul cu un astfel de ceai inflamaţiile inestetice se vor diminua, roşeaţa va fi mai puţin vizibilă. Deoarece are o acţiune nu doar antiinflamatoare, ci si antiseptică, ceaiul de gălbenele este ideal pentru a combate iritaţiile pielii, dar şi în tratarea micilor răni. Durerile menstruale sunt foarte supărătoare, însă le poţi ameliora, dacă se bea ceai de gălbenele. Totodată acesta este benefic şi pentru sistemul imunitar. Motivul: florile de galbenele conţin betacaroten, un antioxidant care ajută organismul să lupte cu bacteriile şi virusurile.

Când nu trebuie să consumăm gălbenele

Ceaiul de gălbenele nu are contraindicaţii majore, însă dacă se urmează un tratament cu sedative, este bine să se consulte medicul în acest sens pentru că anumite substanţe din flori pot amplifica efectele medicamentelor. Printre persoanele care ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma ceai de gălbenele se număra femeile însărcinate şi mămicile care alăptează.

Gălbenelele, în cosmetică

Unguentul pe bază de gălbenele poate fi utilizat cu succes în diverse boli dermatologice sau pentru întreţinerea pielii. Indicaţiile ei spun că are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă şi este foarte eficientă în curăţare, hidratare şi tonifiere, ne scapă de coşuri, de eczeme, de micoze, de arsurile solare, celulită, hemoroizi sau leziuni ale pielii. Atenţie la parabenii din produsele cosmetice. Însă, medicii dermatologi atrag atenţia ca unii compuşi din unguent îi anulează, de fapt, presupusul caracter „natural”, Spre exemplu – parabenii. Aceştia sunt conservanţi fără de care nu se poate produce un produs cosmetic pentru că împiedică multiplicarea bacteriilor.

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii