Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:41 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Remedii naturiste - Cimbrișorul, antibioticul cel mai la îndemână

ro

14 Jun, 2015 00:00 3317 Marime text
Cimbrişorul îşi are originea de pe ţărmul mediteranean, fiind utilizat încă de pe vremea străvechii civilizaţii mesopotamiene. La noi a venit în secolul al XI-lea. Numele românesc cimbrişor este diminutivul derivat din cimbru. Natural, este una dintre cele mai energizante ierburi din ţinuturile Mediteranei. Înrudit cu menta, cimbrișorul se administrează sub formă de ceai, ulei, tinctură sau baie la picioare, aceasta din urmă având un efect revitalizant și reconfortant pentru picioarele obosite. Uleiurile volatile au efect anticonvulsiv și dezinfectant (de aceea este folosit pentru cicatrizarea rănilor, dar și în diverse tipuri de infecții – respiratorii, intestinale și urinare).

Suntem în plin sezon de înflorire a cimbrișorului (lunile mai – septembrie), prin urmare ar fi păcat să nu te bucuri de beneficiile acestuia.

Cimbrişorul este o plantă foarte mult utilizată în fitoterapie. Ceaiul obţinut dintr-o linguriţă de cimbrişor uscat, infuzat într-o cană cu apă clocotită, are o acţiune diuretică, coleretică, stomahică, antihelmintică şi antiseptică. Se recomandă în tusea spastică, convulsivă şi astmatică, în caz de reumatism, alcoolism. Stimulează ciclul lunar și naşterea normală. De asemenea, stimulează secreţia de lapte la femeile care alăptează. Este, în acelaşi timp, tonic nervos şi reconfortant general, ajută în cazul durerilor de cap, migrenelor, epilepsiei. Fiind un bun antiseptic, uleiul de cimbrișor cicatrizează plăgile, este benefic în afecțiunile cutanate (eczema, dermatită, scabie etc.), manifestă efect antimicotic (tratează candidoza și alte afecțiuni micotice).

Cimbrişorul are un miros plăcut, puternic aromat, degajat de întreaga plantă. Mirosul viu de lămâie, gustul specific şi puternic, uşor iute, sunt accentuate în combinaţie cu piperul, foile de dafin.

Infuzia de cimbrișor se mai folosește în combaterea anemiilor după stările post infarct și în scleroza multiplă, dar și ca remediu ajutător în crizele de epilepsie. Câte o linguriță de infuzie administrată la fiecare 15 minute reprezintă un remediu bun în combaterea alcoolismului.

Datorită aspectului său atrăgător cimbrişorul tot mai des este cultivat pentru împodobirea grădinilor şi parcurilor. Cimbrişorul, de asemenea, este o sursă de nectar pentru albine. Un lucru interesant pentru agricultura ecologică este că cimbrişorul s-a dovedit că are o acţiune puternic insecticidă şi vermicidă, fiind considerat insecticidul viitorului. În special se utilizează decoctul (fiertura) de cimbrişor, cu care se stropesc plantele de cultură. Insecticidele mai elaborate pot fi obţinute pe baza uleiurilor volatile concentrate extrase din cimbrişor.

Întrebuinţările culinare ale cimbrişorului sunt asemănătoare în parte cu cele ale cimbrului de cultură. Cimbrişorul folosit ca condiment conferă un gust aparte fripturilor din carne de vită, tocanelor preparate din carne de vânat. Se îmbină plăcut cu berea, vinul roşu, ceaiul negru.

Cimbrișorul are calitatea de a întări sistemul imunitar și de a pregăti organismul pentru sezonul rece, făcându-l mai rezistent. Ca să te bucuri de aceasta minunată proprietate a cimbrișorului, bea câte două căni de ceai pe zi, timp de o săptămână.

Precauţii şi contraindicaţii

Având în vedere conţinutul de energie caldă ce-l posedă cimbrişorul, care ar putea agrava senzaţiile de căldură excesivă (în perioada caniculară) sau unele afecţiuni cardio-vasculare nu se recomandă consumul exagerat.


Nu se recomandă administrarea ceaiului de cimbrişor în perioada de sarcină pentru că acesta poate grăbi naşterea. Este contraindicat persoanelor ce suferă de insuficienţă pancreatică sau gastrică severă. De asemenea, infuzia de cimbrișor este contraindicată în cazurile de gastrită, enterită (inflamarea intestinului subțire), esofagită și insuficiență hepatică.

Sursa Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii