Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Remedii naturiste. Coada-șoricelului, leacul minune al naturii

ro

24 Jul, 2015 00:00 8905 Marime text
Este una dintre cele mai răspândite plante medicinale de la noi din ţară. O găsim pe pajişti, prin fâneţe, pe marginile râurilor şi ale pâraielor, pe lângă drumurile de ţară şi în locurile virane. Acum două mii de ani, dacii denumeau planta “chodela” (codiţă), nume consemnat în tratatele lui Dioscoride (medic militar roman), şi o foloseau pentru vindecarea rănilor, cangrenelor şi a bolilor infecţioase.

Mai târziu, în medicina populară românească, coada-şoricelului a căpătat un loc cu totul aparte, fiind folosită în toate zonele ţării, pentru nu mai puţin de o sută de afecţiuni, de la cele digestive şi dermatologice, la cele care ţin de sistemul imunitar sau endocrin. Datorită virtuţilor sale terapeutice, coada-şoricelului a fost deseori numită „regina plantelor medicinale româneşti”.
Planta minune, așa cum o numesc mulți specialiști în domeniul medicinei naturiste, poate fi consumată sub opt forme diferite, de la pulbere, infuzie combinată, suc, tinctură, cataplasmă, alifie, ulei sau spălături vaginale cu ceai.

Pulberea de coada-şoricelului se foloseşte în mod tradiţional contra dezechilibrelor hormonale la femei. În Bucovina, femeile tinere care nu puteau avea copii foloseau adesea acest ceai. Cercetătorii de la Universitatea din Padova, Italia, au confirmat de curând validitatea acestui demers terapeutic, publicând în iulie 2006 studii în care arată că două substanţe din coada-şoricelului (apigenina şi luteolina) îmbunătăţesc răspunsul organismului la acţiunea hormonilor care declanşează ciclul menstrual şi care determină amplificarea caracterelor feminine.
Cel mai frecvent, infuzia combinată este folosită în afecţiunile digestive şi biliare. Contra indigestiei şi dispepsiei, se administrează 100 ml de infuzie combinată, cu 10 minute înainte de fiecare masă. Principiile amare din coada şoricelului îmbunătăţesc peristaltismul tubului digestiv, amplifică secreţia de sucuri gastrice, reduc senzaţia de greaţă sau de inapetenţă.
Şi contra colitei (inclusiv forma spastică) şi a sindromului colonului iritabil, infuzia combinată de coada-şoricelului are efecte excelente.
Un studiu din anul 2000 a arătat faptul că administrarea, vreme de trei – șase luni, a acestei tincturi ajută la scăderea semnificativă a colesterolului rău (LDL) şi a colesterolului total. De asemenea, reduce valorile trigliceridelor, în medie cu 12%, după doar două luni de tratament.
Principala utilizare a cataplasmei din această plantă este în alergia cutanată, unde unele dintre substanţele aromatice (azulenele) din compoziţia plantei au efecte antiinflamatoare şi anti­alergice, reduc mâncărimile, usturimea şi edemele.
Aplicat pe rănile care se vindecă greu, unguentul are efecte cicatrizante aproape miraculoase.
Principala utilizare a acestui ulei este contra opărelilor şi arsurilor, inclusiv a arsurilor solare sau cu substanţe chimice. Mai multe studii făcute în România, în anii ’70, sub conducerea profesorului A. Popovici, au pus în evidenţă faptul că uleiul de coada-şoricelului ajută la vindecarea rapidă şi estetică a arsurilor cu substanţe chimice. Într-unul din experimente a fost folosit chiar napalmul (substanţă periculoasă, folosită, între altele, în războiul din Vietnam), arsurile produse de acesta fiind mult mai rapid vindecate cu ajutorul acestei plante decât folosind un tratament obişnuit. Uleiul de coada-şoricelului se aplică de trei ori pe zi pe locul afectat, până la vindecare.

Vindecă şi cancerul pulmonar

Această plantă are o influenţă pozitivă asupra măduvei osoase şi că stimulează hematopeoza (formarea sângelui). Coada şoricelului ajută în afecţiunile măduvei osoase, în care orice alt medicament clachează şi chiar în osteoporoză, dacă se fac cure de ceai de coada şoricelului, băi şi frecţii cu tinctură de coada şoricelului. Această plantă medicinală este un mijloc hemostatic bun în oprirea hemoragiilor pulmonare şi poate vindeca, împreună cu rădăcina de obligeană, cancerul pulmonar.

Ceaiul de codița șoricelului alină crampele abdominale cauzate de menstruație sau de obiceiul de a avea o alimentație inadecvată. Un regim cu ceai are efect diuretic și împiedică extinderea edemelor. Regimul este, de asemenea, recomandat pentru pacienții care suferă de gută. Mai mult, ceaiul de codița șoricelului se spune că stimulează circulația sangvină.


O baie de șezut cu ceai de codita șoricelului se spune că alină durerea provocata de hemoroizi în vreme ce o baie la picioare stimulează circulația sângelui și, astfel, atenuează problemele legate de circulația venoasă. O baie completă alină crampele și are efecte calmante în cazul durerilor asociate cu reumatism, gută și de natură nevrotică.
Ceaiul stimulează şi activitatea renală regulată, înlătură inapetenţa, balonările şi crampele stomacale, tulburările hepatice, inflamaţiile traiectului stomacal şi intestinal, stimulează activitatea intestinală şi are astfel grijă de scaun ca să fie regulat.
 
Un studiu al unui institut medical din Was­hing­ton, Statele Unite, arată că acneea este declanşată de probleme digestive şi de metabo­lism, provocate de alimentaţia modernă, de sen­sibilitatea la infecţii cutanate, precum şi de pro­blemele hormonale. În acelaşi studiu se menţio­nează faptul că planta coada-şoricelului are atât efecte antimicrobiene (ac­ţionează contra bacte­riilor, în special), cât şi de stimulare a proceselor digestive. Adăugaţi la aces­tea efectul hormonal anterior menţionat al acestei plante şi faptul că este un dezintoxifant pentru ficat şi pentru bilă, pentru a înţelege eficienţa sa în trata­rea acneei. Se fac tratamente cu o durată de 60 de zile, timp în care se ia infuzia combinată de coada-şoricelului, câte un litru pe zi, în două reprize, dimineaţa şi seara.
Studii făcute de o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Iaşi, în 1988, au pus în evidenţă faptul că băile generale cu extract apos de coada-şoricelului, făcute de două – trei ori pe săptă­mână, reduc transpiraţia, previn erupţiile cutanate produse de combinaţia de transpiraţie şi praf, men­ţin sănătatea pielii.

Contraindicații

Coada-şoricelului se administrează cu prudenţă la gravide, în doze nu mai mari de 5 grame pe zi. La persoanele cu sensibilitate alergică la plantele din familia Asteraceae, coada-şoricelului poate produce catar respirator şi dermatită de contact.
Pe baza studiilor realizate pe animale s-a constatat că dozele de coada-şoricelului pot avea efecte de potenţare a efectului sedativelor şi al antihipertensivelor şi totodată pot să contracareze efectele anticoagulantelor.

Sursa Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii