Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Remedii naturiste. Scorțișoara, leacul durerilor și al stresului

ro

26 Mar, 2015 00:00 6013 Marime text
Scorţişoara este obţinută din scoarţa aromată a arborelui Cinnamomum ceylanicum Blume, originar din insula Ceylon din Sri Lanka. Scorţişoara este folosită de indieni din cele mai vechi timpuri ca leac, dar și ca afrodisiac, fiind considerată un veritabil energizant şi un fortifiant al sistemului circulator.

Era introdusă de farmaciştii Evului Mediu în toate reţetele împotriva durerilor, răcelilor sau pentru întărirea inimii, însă și în toate sosurile şi majoritatea reţetelor, atât dulci cât şi sărate. A fost folosită pentru parfumarea vinului sau pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii şi a fost încercată chiar în contracararea marilor epidemii.
Scorțișoara măcinată, sub formă de baton sau ca ulei esenţial, stimulează memoria, încetinește căderea părului şi ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate în antioxidanți ne menține tinerețea și combate stresul.

Adepții medicinei chineze antice susțin că scorțișoara este un medicament cu multiple valențe. Scorţişoara este remarcată pentru acţiunea sa cicatrizantă, antiulceroasă, afrodisiacă, antiseptică, antiinfecţioasă. De asemenea, este recunoscută pentru vindecare unor infecții bacteriene, având un spectru larg, distruge peste 96% din bacteriile patogene cum ar fi Coci Gram pozitiv, Bacili Gram negativi, dar și antifungică, vindecând candida sau aspergilu. Calmează și durerile dentare, dar şi cele din timpul naşterii, îmbunătăţeşte circulaţia prin efectul hiperemiant, combate oboseala şi stresul, este revigorantă, acționând ca un tonic general. Scorţişoara este recomandată în caz de infecţii ginecologice (vaginite, leucoree), digestive (enterocolite, colopatii fermentative, dizenterii, parazitoze intestinale, amoebiaze, candidoze), infecţii respiratorii (gripă, bronşite, pleurite, viroze), afecţiuni neuropsihice (impotenţă, astenie, somnolenţă, depresie.
Scorțișoara are puternic efect antibacterian și adăugată în preparate are efectul unui conservant natural. Aroma scorțișoarei îmbunătățește starea de spirt, stimulează funcția cognitivă și crește capacitatea de memorare.

Beneficiile ceaiului și uleiului

Pusă în apă fierbinte, împreună cu miere și lămâie, are efect antiviral și poate calma o migrenă la fel de eficient ca un analgezic. De asemenea, scorțișoara reglează menstruația și reduce durerile din această perioadă. Efectele apar dacă se folosește constant scorțișoara sau dacă se bea sub formă de ceai.
Un vârf de cuțit de scorțișoară consumat dimineața poate regla nivelul glucozei în sânge pentru următoarele 24 de ore. Consumată dimineața, aceasta are capacitatea de a reduce senzația de foame. De asemenea, o jumătate de linguriță pe zi scade nivelul colesterolului rău la fel de eficient ca o dietă.

Uleiul de scorțișoară era venerat de egipteni şi folosit în ritualurile mumificării, evreii îl aplicau ca ulei sfânt în ritualurile ebraice şi era consacrat de greci zeului extazului, Dionyssos. Uleiul esențial de scorțișoară are efect asupra a 99,99% dintre microbi, fiind eficient chiar şi împotriva celor rezistenți la antibiotice. O picătură din acest ulei, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid. Câteva picături pot fi folosite în difuzorul de uleiuri esenţiale pentru a parfuma şi purifica încăperea (anihilează microbii din aer). Uleiul din scorţişoară de Ceylon are rol stimulator şi tonifiant. Acesta tratează cu succes dereglările intestinale, doar cu una-două picături într-o linguriţă de lapte praf, de trei ori pe zi.

Claudia PINTILIE
 
Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii