Sănătate Antocianinele fac minuni pentru organism
Sănătate: Antocianinele fac minuni pentru organism
29 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5435
Marime text
Antocianinele sunt pigmenţi naturali ce colorează fructele, frunzele, florile sau ramurile plantelor în roşu, mov, violet sau albastru. Ele se găsesc în stratul exterior şi în epiderma vegetalelor, fac parte din marea categorie a flavonoizilor şi acţionează în organism ca nişte antioxidanţi foarte puternici. Fructele şi legumele bogate în antocianine sunt considerate superalimente, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc sănătăţii.
Prin prisma puterii lor de colorare şi a solubilităţii în apă, antocianinele se folosesc şi drept colorant alimentar, sub denumirea de E163. Aceste substanţe au proprietăţi antioxidante şi protejează împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare şi bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi cataracta. De asemenea, antocianinele pot inhiba creşterea celulelor cancerigene în cancerul de colon, prostată, sân şi cavitate orală. Ele inhibă absorbţia colesterolului şi reduc hipertensiunea arterială, factori importanţi de risc în afecţiunile cardiovasculare.
Mai mult decât atât, antocianinele previn bolile degenerative, ameliorează memoria şi funcţiile cognitive în Alzheimer şi Parkinson. Totodată, se găsesc în fructe de pădure (mure, afine, merişoare, zmeură, coacăze, fructe de şoc), prune, struguri, cireşe, smochine, avocado, rodii, banane, dar şi în multe alte vegetale (vinete, ceapă roşie, varză roşie). Pentru a se obţine efectele terapeutice dorite, este necesar un consum zilnic de cel puţin o jumătate de cană de fructe de pădure, care sunt cele mai concentrate în antocianine, dar în ceea ce priveşte alte alimente, este nevoie de un consum mai mare.
Prin prisma puterii lor de colorare şi a solubilităţii în apă, antocianinele se folosesc şi drept colorant alimentar, sub denumirea de E163. Aceste substanţe au proprietăţi antioxidante şi protejează împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare şi bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi cataracta. De asemenea, antocianinele pot inhiba creşterea celulelor cancerigene în cancerul de colon, prostată, sân şi cavitate orală. Ele inhibă absorbţia colesterolului şi reduc hipertensiunea arterială, factori importanţi de risc în afecţiunile cardiovasculare.
Mai mult decât atât, antocianinele previn bolile degenerative, ameliorează memoria şi funcţiile cognitive în Alzheimer şi Parkinson. Totodată, se găsesc în fructe de pădure (mure, afine, merişoare, zmeură, coacăze, fructe de şoc), prune, struguri, cireşe, smochine, avocado, rodii, banane, dar şi în multe alte vegetale (vinete, ceapă roşie, varză roşie). Pentru a se obţine efectele terapeutice dorite, este necesar un consum zilnic de cel puţin o jumătate de cană de fructe de pădure, care sunt cele mai concentrate în antocianine, dar în ceea ce priveşte alte alimente, este nevoie de un consum mai mare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii