Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Arde calorii cât practicarea skiului

ro

16 Apr, 2015 00:00 2664 Marime text
În prag de primăvară, la finalul unui sezon rece, dar şi oricând ne simţim stresaţi şi obosiţi ne putem relaxa mergând la o sală de gimnastică şi practicând exerciţii care să ne elibereze de toate grijile cotidiene acumulate. Centrul de Recuperare Life Rehab ne pune la dispoziţie o alternativă la clasicele exerciţii fizice care se practică la diferite centre de specialitate. Aici se  pot practica T’ai Chi, o gimnastică inspirată din artele marţiale chinezeşti care are ca scop echilibrarea energetică a corpului, reducerea efectelor stresului asupra organismului şi încetinirea procesului de îmbătrânire .

T’ai Chi se practică împreună cu Qi Gong. Qi Gong-ul include exerciţii de respiraţie combinate cu meditaţia cu scopul de a stimula circulaţia energetică în corp. Acestea fac parte, alături de acupunctură, terapia prin dietă şi terapia cu plante medicinale din medicina tradiţională chinezească.

Medicina tradiţională chinezească reprezintă un adevărat tezaur de cunoştinţe medicale acumulate în mii de ani de practică şi observaţii clinice. Astăzi îşi dovedeşte actualitatea considerând omul, pacientul, un tot fizic şi psihic inseparabil şi integrat în mediul său de viaţă. Medicina tradiţională chinezească consideră că organismul uman are un sistem energetic bine organizat a cărui bună funcţionare înseamnă sănătate şi ale cărui blocaje şi dereglări conduc la apariţia bolilor. Se poate interveni asupra acestui sistem terapeutic în mai multe moduri, cel mai cunoscut la noi fiind practicarea acupuncturii.

Chinezii şi-au descoperit propria „gimnastică medicală”- T’ai Chi-ul- bine integrată în concepţia lor despre om şi boală.

Cum se practică acest tip de gimnastică?

T’ai Chi-ul cuprinde exerciţii fizice care seamănă cu un Kung-Fu care se derulează cu încetinitorul. Exerciţiile sunt lente şi se pot practica la orice vârstă, chiar şi o persoana imobilizată într-un fotoliu rulant le poate practica sau persoanele care suferă de artrite şi artroze. Mişcările lente ale T’ai Chi nu obosesc muşchii şi articulaţiile, nu ne fac să transpirăm şi totuşi ard un număr de calorii comparabil cu practicarea schiului, ajutându-ne şi să slăbim. T’ai Chi se poate practica atât într-o sală de gimnastică cât şi în aer liber, cel mai bine în mijlocul naturii, într-un parc sau o grădină.

T’ai Chi-ul ne relaxează, ajutându-ne să scăpam de stresul acumulat în fiecare zi, ne ajută să ne îmbunătăţim echilibrul şi coordonarea mişcărilor, ne întăresc musculatura şi ţesutul conjunctiv, îmbunătăţesc activitatea organelor interne şi corectează defectele de postură. De asemenea, reduce tensiunea arterială şi favorizează eliminarea produşilor toxici din organism, echilibrează sistemul endocrin şi întăreşte sistemul imunitar.

Datorită practicării acestui tip de exerciţii au fost demonstrate şi alte efecte pozitive cum ar fi creşterea capacităţii respiratorii şi a puterii de vindecare naturală a corpului (rănile şi plăgile se vindecă mai uşor), sunt reduse reacţiile alergice, se păstrează mobilitatea articulaţiilor şi creşte capacitatea de efort. În plus, se pare că reduc anxietatea, depresia şi combat insomniile

Gimnastica pentru minte

Pe lângă gimnastica pentru trup, T’ai Chi este o gimnastică şi pentru minte pentru că în medicina tradiţională chinezească mintea şi corpul sunt inseparabile: emoţiile ne pot îmbolnăvi trupul, aşa cum un trup bolnav ne poate afecta mintea. Când practicăm exerciţiile T’ai Chi  trebuie să ne focalizăm atenţia asupra unor părţi ale corpului şi să ne imaginăm diverse acţiuni.
Sunt o mulţime de afecţiuni care pot beneficia de pe urma exerciţiilor T’ai Chi şi care au fost demonstrate: artroze, artrite, spondiloze, discopatii, dureri articulare şi rahidiene musculoligamentare, cefalee, hipertensiunea arteriala, boli vasculare periferice, gastrite, ulcer gastric, colon iritabil, constipaţia cronică , diabetul zaharat, neurastenia, , boala Parkinson , scleroza în plăci, fibromialgia.

Şi persoanele sănătoase, dar intens solicitate de munca de zi cu zi din familie sau de la serviciu pot beneficia de pe urma practicării acestor exerciţii, care au un rol profilactic major.
T’ai Chi si Qi Gong sunt instrumente care ne pot da acces la puterea vindecătoare  a corpului şi ne pot ajuta să realizăm echilibrul dintre minte şi trup.


Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii