Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ce întrebuinţări medicinale are bobornicul

ro

27 Sep, 2015 09:47 1853 Marime text
Bobornicul, o plantă perenă cu flori albastre şi fructe capsulare, creşte în zonele umede, de la câmpie până în zona sub-montană. În scop medicinal se recoltează fructele, frunzele şi tulpinile, ce conţin substanţe amare, ulei volatil, săruri minerale, vitamine şi aucubină. Această plantă are proprietăţi diuretice, depurative, antiinflamatorii şi antiscorbutice, fiind recomandată pentru dureri renale, afecţiuni ale pielii, constipaţie, pete pe faţă şi retenţie urinară.
 
Sucul proaspăt de bobornic (câte două linguri de trei ori pe zi) se foloseşte pentru a trata scorbutul, scrofuloza, dizenteria, retenţia de urină şi hidroptizia. De asemenea, compresele şi cataplasmele cu suc proaspăt de bobornic sunt utile în combaterea pistruilor, ulceraţiilor ce apare din cauza scorbutului şi hemoroizilor. Bobornicul este folosit şi în bolile de astm, tuberculoză şi boli ale ficatului.
 
Uleiul volatil de bobornic are efecte calmante şi expectorante, iar extractul din frunze proaspete este un vechi remediu pentru purificarea sângelui şi a ficatului. Această plantă poate fi utilizată cu bune rezultate contra durerilor de mijloc şi de spate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii