Sănătate Chimenul este considerat a fi „direct răspunzător” de liniștea, de tihna abdomenului omenesc
Sănătate: Chimenul este considerat a fi „direct răspunzător” de liniștea, de tihna abdomenului omenesc
09 Feb, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
1481
Marime text
Denumirea știinţifică: Carum carvi.
Denumiri populare: secărică, chimion, pipărus.
Prezentare. Chimenul este o plantă cultivată, dar se găsește și în flora spontană. Este o erbacee și face parte din familia umbeliferelor. În flora spontană, chimenul poate fi întâlnit, de obicei, în fâneţele de sub munte și în cele montane. Înălţimea acestei plante – până la un metru. Florile, de culoare albă, sunt dispuse sub formă de umbelă. Valoarea terapeutică este dată de seminţele chimenului. Din aceste seminţe se prepară decoct, cataplasme, tinctură, pulbere, infuzie.
Substanţe active importante. Seminţele de chimen sunt foarte bogate în ulei eteric (circa 3%).
Întrebuinţări. Chimenul este utilizat în trei domenii: bucătărie – în calitate de condiment; în industria băuturilor – datorită aromelor și compușilor săi; în medicina naturistă – ca stimulent al secreţiilor gastrice, fiind totodată și un agent cu acţiune carminativă (calmant al durerilor abdominale și reducerea deranjamentelor și a presiunii din abdomen). Chimenul are și o intensă acţiune diuretică. Cu preparatele din seminţe de chimen se tratează colicii gastrici, bronșitele, enterocolitele, blocajele secreţiilor bronhice. De asemenea, chimenul contribuie și la ușurarea unor suferinţe și dificultăţi ginecologice, cum ar fi ciclurile întârziate sau amenoreea. Tot cu ceaiurile de chimen se stimulează și lactaţia la femeile care alăptează. Chimenul este indicat și în demersurile pentru creșterea poftei de mâncare. Din seminţele de chimen se poate prepara și o apă de gură, produs care nu numai că îndepărtează mirosurile neplăcute, dar are și efecte majore în ceea ce privește menţinerea igienei bucale.
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Denumiri populare: secărică, chimion, pipărus.
Prezentare. Chimenul este o plantă cultivată, dar se găsește și în flora spontană. Este o erbacee și face parte din familia umbeliferelor. În flora spontană, chimenul poate fi întâlnit, de obicei, în fâneţele de sub munte și în cele montane. Înălţimea acestei plante – până la un metru. Florile, de culoare albă, sunt dispuse sub formă de umbelă. Valoarea terapeutică este dată de seminţele chimenului. Din aceste seminţe se prepară decoct, cataplasme, tinctură, pulbere, infuzie.
Substanţe active importante. Seminţele de chimen sunt foarte bogate în ulei eteric (circa 3%).
Întrebuinţări. Chimenul este utilizat în trei domenii: bucătărie – în calitate de condiment; în industria băuturilor – datorită aromelor și compușilor săi; în medicina naturistă – ca stimulent al secreţiilor gastrice, fiind totodată și un agent cu acţiune carminativă (calmant al durerilor abdominale și reducerea deranjamentelor și a presiunii din abdomen). Chimenul are și o intensă acţiune diuretică. Cu preparatele din seminţe de chimen se tratează colicii gastrici, bronșitele, enterocolitele, blocajele secreţiilor bronhice. De asemenea, chimenul contribuie și la ușurarea unor suferinţe și dificultăţi ginecologice, cum ar fi ciclurile întârziate sau amenoreea. Tot cu ceaiurile de chimen se stimulează și lactaţia la femeile care alăptează. Chimenul este indicat și în demersurile pentru creșterea poftei de mâncare. Din seminţele de chimen se poate prepara și o apă de gură, produs care nu numai că îndepărtează mirosurile neplăcute, dar are și efecte majore în ceea ce privește menţinerea igienei bucale.
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii