Sănătate Consumul de mămăligă, beneficii pentru sănătate
Sănătate: Consumul de mămăligă, beneficii pentru sănătate
26 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3895
Marime text
Mămăliga, un aliment simplu şi banal, aduce numeroase beneficii pentru organism. Făina de mălai din care se pregăteşte mămăliga este realizată din porumb, care are în compoziţia sa acizi nesaturaţi (85- 90%), hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, fosfor, magneziu, zinc, potasiu şi fibre. Deşi prin fierbere îşi pierde din substanţele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.
Datorită conţinutului bogat în vitaminele din grupa B, acţionează pozitiv contra stresului. Pe de altă parte, vitamina B1 acţionează asupra funcţionarii sistemului nervos, a muşchilor, inimii şi asupra producţiei de globule roşii. Prin conţinutul de vitamina E, protejează împotriva artritei şi scade nivelul colesterolului, reducând astfel riscul de arteroscleroză. De asemenea, ajută şi la procesul de reînnoire al celulelor.
Consumul de mămăligă este indicat în gastrită hiperacidă şi în ulcer, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă. Mai mult de atât, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, ajută în detoxifierea organismului şi la curăţirea intestinelor, uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducând considerabil riscul de ciroze hepatice. În acelaşi timp, ajută la prevenirea cancerului la plămâni, datorită conţinutului mare de beta-cryptoxanthin.
Datorită conţinutului bogat în vitaminele din grupa B, acţionează pozitiv contra stresului. Pe de altă parte, vitamina B1 acţionează asupra funcţionarii sistemului nervos, a muşchilor, inimii şi asupra producţiei de globule roşii. Prin conţinutul de vitamina E, protejează împotriva artritei şi scade nivelul colesterolului, reducând astfel riscul de arteroscleroză. De asemenea, ajută şi la procesul de reînnoire al celulelor.
Consumul de mămăligă este indicat în gastrită hiperacidă şi în ulcer, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă. Mai mult de atât, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, ajută în detoxifierea organismului şi la curăţirea intestinelor, uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducând considerabil riscul de ciroze hepatice. În acelaşi timp, ajută la prevenirea cancerului la plămâni, datorită conţinutului mare de beta-cryptoxanthin.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii