Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Prin consum de ceapă se elimină sarea din organism

ro

07 Feb, 2015 00:00 1484 Marime text
Denumire știinţifică: Allium cepa.

Prezentare. Ceapa – una dintre cele mai cunoscute plante din casa și de pe lângă casa omului, face parte din familia liliaceelor. Este o plantă bienală, cu o tulpină dreaptă și un bulb, binecunoscutul bulb pe care-l folosim în  bucătărie, la gătit. Florile de ceapă sunt mici, albe-gălbui, dispuse grupat, cu miros specific, apăsător. Ceapa înflorește în lunile iulie și august. Fructul este o capsulă, în care se găsesc seminţele de culoare neagră. Originară din  Asia, ceapa se cultivă, în prezent, în toată lumea.

Substanţe active importante. Ceapa conţine enzime, vitaminele A, B1, B2 și C, minerale esenţiale, precum și disulfură de alil și propil, grăsimi, zaharuri.

Întrebuinţări. Se spune despre ceapă că este o garanţie a longevităţii. Este cunoscută ca fiind un foarte bun tonic, cu proprietăţi antiinfecţioase. Diuretic puternic – calitate importantă și de luat în seamă de către cei care n-au voie  să consume sare – prin consum de ceapă se elimină sarea din organism. De asemenea, ceapa este recomandată în boli pulmonare și în prevenirea accidentelor vasculare (este un anticoagulant activ). Ceapa are efecte  benefice și în ciroza hepatică, în pleurezii, în tratarea leziunilor bucale, acţiunea bactericidă fiind puternică, semnificativă. Se spune că un consum zilnic de ceapă (nici o masă fără ceapă!) preîntâmpină apariţia cancerului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii