Sănătate Specialistul ortoped Marius Enescu ne avertizează. Probleme de care trebuie să ținem cont în timpul dezvoltării copilul
Sănătate: Specialistul ortoped Marius Enescu ne avertizează. Probleme de care trebuie să ținem cont în timpul
03 Apr, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2243
Marime text
Grija în ceea ce privește dezvoltarea copilului nostru din punct de vedere locomotor, emoțional, psihologic trebuie să fie permanentă și nu numai pe durata celor nouă luni de sarcină. Pentru ca un copil să ajungă un adult sănătos, părinții au cel mai importat rol: monitorizarea copilului permanent, lună de lună, în mod special în primii ani de viață, atunci când medicii ne avertizează că pot începe cele mai grave probleme ale viitorului adult. De aceea, medicul specialist ortoped Marius Enescu ne pune în temă cu cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când avem un copil, încă din primele luni de viață.
Apariția unui copil în viața unei familii este, pe de o parte o mare bucurie însă, deseori, acest sentiment este depășit de grija pe care o implică creșterea și dezvoltarea micuțului adus pe lume. Medicul ortoped Marius Enescu ne avertizează că trebuie să fim atenţi la nou născuți, dacă există o predispoziție către displazia de șold. Aceasta poate să conducă mai târziu, după vârsta de un an, când copilul încearcă să meargă, la luxația congenitală de șold, legătura dintre ele fiind intrinsecă. „Nu întotdeauna displazia ajunge la luxație congenitală. Ea se definitivează ca poziție abia atunci când copilul începe să meargă și își lasă greutatea pe membrele inferioare. Atunci trebuie să fim atenți la fenomene de asimetrie care apar la copiii mici. Trebuie să fim atenți la toate fenomenele de asimetrie care pot duce la deficiențe de tip neurologic”, spune medicul Enescu..
La fetițe, căci mai ales ele pot fi afectate de displazia de șold, trebuie să se înceapă cu manevrele clasice de tip Ortolani. Părinții trebuie să observe dacă există o asimetrie a pliului subfesier, a pliului vulvar, când vulva este orientată într-o parte. La copiii care încep să meargă apar fenomene de șchiopătare, de balansare. De asemenea, la cei care pot sta în șezut, părinții, înainte să consulte specialistul, trebuie să se uite la forma și la liniaritatea coloanei vertebrale pentru a vedea dacă există curbări ale acesteia care nu sunt conforme cu normalul și care nici nu pot fi explicate printr-o postură vicioasă sau o acțiune de o anumită natură fizică a copilului respectiv. Îndată ce fenomene de curbare a coloanei sunt observate, cifoza sau scolioza, adică devierea coloanei vertebrale, trebuie să ne adresăm medicului pentru a fi corect diagnosticate și tratate. Este important ca aceste deformări ale coloanei vertebrale să fie semnalate cât mai din timp pentru că pot ajunge la forme severe în perioada creșterii osoase. „Este important ca părinții să urmărească aceste chestiuni mai ales că rețeaua de medicină școlară nu mai există, este complet distrusă, și în mod normal ar trebui să existe niște programe pentru copiii de vârstă școlară. Până atunci, părinții au rolul cel mai însemnant. De la clasa zero până la terminarea liceului este perioada în care afecțiunile cum ar fi cifoza sau scolioza se pot agrava, până la 18 ani când se termină perioada de creștere scheletică. Este foarte important ca în toată această perioadă micuţii să fie trecuți prin diferite măsurători, chiar şi radiologice, dacă se impune, astfel încât să se poată prescrie din timp un tratament, chiar şi corsetul ar fi de mare ajutor”, spune medicul.
De exemplu, oprirea din evoluție a scoliozei până la sfârșitul creșterii poate însemna recuperarea unui pacient, pe când a-l lăsa nesupravegheat înseamnă că la vârste mari, de 14 – 15 ani, să se poată descoperi o scolioză cu o curbură mare care este generatoare de disfuncții și complicații ulterioare. În plus, produce efecte cu caracter inestetic, dizarmonic pentru organismul tânărului și care sunt iremediabile la acea vârstă.
Curbările coloanei pot afecta alte organe
Curbările mari de peste 30 de grade pot conduce la deformări care, pe lângă faptul că sunt inestetice, sunt extrem de periculoase pentru evoluția ulterioară a organismului, pentru că pot produce deformări ale cuștii toracice care produc afectarea funcționalității și anatomiei normale a organelor conținute în torace. Medicul amintește despre modificare poziției normale a plămânilor, presiuni și dislocare asupra cordului, fenomene de tip bronșitic, manifestări de dinamică ale cordului care produc îmbolnăviri precoce ale inimii din cauza presiunii organelor din jur. Aceste complicații le scurtează viața cu 20 – 30 de ani. Corecțiile în cazurile majore se fac operatoriu, dar cu riscuri foarte mari. Astfel de copii, care au forme grave de scolioză și care ajung la chirurgie, sunt copii care au mult de suferit, pentru că trec prin mai multe operații succesive. Uneori, din cauza marilor modificări care au loc, din cauza creșterii, coloana lor rămâne deformată și este sensibilă la orice mișcare.Problemele încep din perioada fetală sau la naștere
Specialistul precizează că toate aceste probleme sunt cauzate de suferințe fetale, din perioada de gestație sau din timpul nașterii, de dezechilibre care pot produce lipsa de oxigenare sau hipo-oxigenare a unor sectoare din substanța nervoasă din creierul și sistemului nervos al micuțului și care produc fenomene de tip ischemic la nivelul substanței nervoase. „Aceasta se materializează printr-o activitate mai lentă, de tip paretic, cu expresie la nivelul unor grupuri musculare sau contracturi exagerate. În scolioză apare o musculatură hipercontractată pe de o parte a coloanei și un tonus insuficient în partea opusă ceea ce face coloana să se curbeze în partea unde tracțiunea e mai puternică. În cazul piciorului strâmb congenital la copii, se poate ajunge în timp la deformarea oaselor și a articulațiilor care cresc în această poziție greșită laolaltă cu scurtarea tendoanelor acelor mușchi, care rămân prea scurți, se dezvoltă mai puțin și sunt mai puțin antrenați”, precizează doctorul Marius Enescu. Acesta adaugă faptul că aceste corecții pot fi făcute imediat după naștere când, purtarea unui aparat de tip ortetic sau ghetuță gipsată poate readuce o reechilibrare a factorilor de creștere a articulației și să imprime la un moment dat o dezvoltare sincronă. Dacă situația nu poate fi controlată astfel se poate trece la un tratament chirurgical care presupune alungirea tendoanelor. Succesul acestor tip de operații este de durată și trebuie etapizat, în funcție de viteza și predicția de creștere.Dezvoltarea diferită a membrelor
Sunt măsuri prin care putem determina membrul mai scurt să ajungă la o dimensiune convenabilă a membrului contralateral prin intervenții chirurgicale. Totul trebuie făcut până la terminarea creșterii, după această perioadă ceea ce se poate corecta este insignifiant, doi – trei centimetri. „În colecția de cazuri pe care le-am folosit în lucrarea de doctorat avem situaţii de membru inferior cu scurtări de 20- 30 centimetri. Aici, intervențiile s-au făcut etapizat. Am reușit o corecție a diferenței de lungime de 21 de centimetri”, precizează medicul ortoped.Boala Blount, semn al rahitismului
În timpul puseelor de creștere sau la copiii care au avut un anumit grad de prematuritate trebuie urmărită în mod special scăderea cantității de calciu din sânge, pentru că o consecință directă este rahitismul. Părinții trebuie să fie atenți la astfel de semne mai ales când copiii sunt dezbrăcați. De asemenea, dezvoltarea unei frunți mari poate însemna deprivare calcică la fel ca și apariția unei brățări la articulația pumnului.Atunci când observăm că membrele inferioare au o anumită curbare către exterior se poate ca respectivul copil să aibă boala Blount, ceea ce înseamnă că rahitismul a ajuns deja într-o formă destul de avansată. Și apariția unor noduli la nivel intercostali, așa numitele mătănii costale, este un semn clasic de rahitism. Tratamentul este clasic, vitamina D și calciu, însă totul se desfășoară sub supravegherea medicului. Odată ce s-a pus un astfel de diagnostic, copilul trebuie monitorizat. Mai există și piciorul platvalt, piciorul rotund, care au aceeași cauză.
Piciorul plat se asociază uneori cu o deformare la nivelul membrului inferior și presupune existența așa numitelor picioare mix. Copii respectivi par a avea puțin picioarele în X, călcătura este puțin mai în afară, și din această cauză au tendința de a întoarce vârfurile în interior. Uneori același tip de mers poate fi generat de afecțiuni de altă natură de la nivelul șoldurilor și aceste dureri să genereze un mers asemănător cu cel de la piciorul plat.
Bolta plantară începe să se adapteze la mers atunci când copilul merge mai bine, în jurul vârstei de doi ani. Atunci se antrenează bolta plantară și este mai evidentă. Specialistul ortoped ne recomandă că este indicat să lăsăm copii să meargă în picioarele goale pentru că acest lucru ajută la un status funcțional corect al acestuia, mai ales vara pe nisip. De asemenea, este bine ca cei mici să stea la soare la orele când beneficiază de ultraviolete pentru că se știe că pielea bronzată beneficiază de vitamina D, esențială pentru dezvoltarea oaselor.
Claudia PINTILIE
Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii