Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:48 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Toporaşul, floarea primăverii cu proprietăţi terapeutice

ro

19 Mar, 2016 00:00 1992 Marime text
Toporaşul, violeta sau viorea, este o plantă erbacee, perenă, ce aparţine unui gen care cuprinde peste 400 de specii. Toporaşul creşte în livezi, păduri, poieni din zona de câmpie, până la cea alpină. În scop medicinal se utilizează rădăcinile, frunzele, florile uscate la umbră. Toporaşii conţin mucilagii, alcaloizi, ulei volatil, glicozizi, acid salicilic, enantic, ferulic şi malic, precum şi aldehidefenolice, flavonoizi şi carotenoizi.
 
Datorită conţinutului în acid salicilic, toporaşii au proprietăţi antiseptice, dezinfectante şi sedative. Saponinele prezente în frunze stimulează metabolismul pielii şi au efecte anticancerigene. Rădăcinile şi rizomii prezintă efecte expectorante, secretolitice, laxative, depurative şi hipotensive, ele ajutând la neutralizarea toxinelor din organism şi la eliminarea lor pe cale renală şi intestinală.
 
Toporaşii pot fi folosiţi sub formă de infuzie, decoct, macerat, ulei sau cremă. Infuzia de flori de toporaşi este recomandată pentru a trata bronşita, a calmă tusea şi astmul. De asemenea, infuzia este eficientă şi pentru decongestionarea pleoapelor inflamate. Decoctul este utilizat pentru a provoca vomă în cazuri de indigestii şi intoxicaţii. Pe de altă parte, crema de toporaşi se foloseşte pentru vindecarea cicatricelor, uleiul fiind util în caz de neurodermită.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii